Misiunile Salvamont au un nou aliat: tehnologia Vodafone
Din dorința de a evada din marile orașe, perioada pandemiei ne-a îndemnat pe mulți dintre noi să evadăm pe munte. Cum opțiunile de a călători în afara țării au fost limitate, nu ne-a rămas decât să redescoperim și să ne reîndrăgostim de tot ceea ce are România de oferit. Așa că, nu este de mirare că în ultimii doi ani, mii de turiști au cucerit platoul Bucegi, Vârful Moldoveanu sau alte zone pitorești pe care ni le oferă Munții Carpați. Este un lucru bun și de admirat. Însă, cu cât mai mulți turiști (fie ei pregătiți, fie mai puțin echipați) cu atât mai mari sunt și provocările echipei Salvamont. Carpații sunt extraordinari, dar pot fi și periculoși!


Cum au arătat ultimii trei ani pentru Salvamont

Sabin Cornoiu, președintele Salvamont România, declară „că în ultimii trei-patru ani a existat o creștere de 30-40% a numărului de acțiuni Salvamont. În 2021, deja au fost înregistrate aproximativ 7200 de acțiuni în care au fost salvate peste 8700 de persoane. Creșterea este exponențială de la an la an.”
Chiar dacă pot părea doar dintr-o statistică, în spatele lor se ascund multă muncă, mult efort și multe limitări pe care este greu să le exemplificăm prin cuvinte simple. Poate doar într-un film de genul „Tata mută munții” ne-am putea apropia, cât de cât, de ceea ce se întâmplă concret, în teren, într-o intervenție Salvamont. Salvatorii montani știu când pleacă la serviciu, dar nu știu niciodată când se întorc acasă. Provocările sunt multe și sunt de ordinul lucrurilor pe care nu le putem controla: relief, altitudine, înclinația pantei, condițiile meteorologice și hidrologice, ca să nu mai vorbim de presiunile puse de timp. De exemplu, în cazul unei avalanșe, pentru a avea șanse de supraviețuire, victimele ar trebui scoase de sub zăpadă în primele 20 de minute. Dacă o persoană este acoperită de zăpadă mai mult de 45 de minute, șansele de supraviețuire scad semnificativ. Cu alte cuvinte, viteza și timpul de reacție pot face diferența între viață și moarte.
Tehnologia ajunge în echipa Salvamont

În munți există zone greu accesibile, înconjurate de pereţi stâncoşi care blochează semnalul mobil generat de rețeaua terestră, astfel că victimele sunt greu de localizat de către echipele Salvamont.
Pentru a veni în sprijinul salvamontiștilor, Vodafone și Salvamont au lansat două soluții digitale prin care Salvamont va putea da semnal 5G și în zonele greu accesibile, astfel încât victimele accidentelor montane să ia legătura și să poată fi localizate de echipele de salvare.
Soluția este formată dintr-un echipament instalat la sol, pe un mijloc de transport specific acestor zone, care se conectează prin satelit la centrul rețelei Vodafone, şi un echipament radio instalat pe o dronă profesională ce este ridicată deasupra zonelor de căutare.
Echipamentul radio instalat pe dronă generează semnalul mobil (voce și date), inclusiv semnal 5G, pe o rază de până la 10 km. Telefonul mobil al persoanei căutate se conectează, astfel, în mod automat la rețeaua Vodafone. Cei rătăciți în munți vor avea posibilitatea de a contacta serviciul unic de urgenţă 112, indiferent de operatorul ale cărui servicii le folosește.
Mai mult, dacă persoana căutată utilizează aplicația Salvamont-Vodafone și a activat funcția de localizare înainte de a porni pe traseu, echipa de salvatori montani va putea urmări traseul acesteia pe munte și o va putea găsi mai repede.
Cea de-a doua soluție tehnică din echipa Salvamont este drona pentru fotogrametrie și termoviziune, capabilă să facă fotografii în zona de căutare, pentru identificarea la sol a victimelor. Fotografiile sunt trimise după descărcare către centrul de comandă, iar mai apoi în Centrul de Analiză Date Salvamont-Vodafone conectat la rețeaua GigaNetwork FIBRĂ. Aici, datele sunt analizate și procesate în câteva minute (aproximativ 100 fotografii în 2 minute) prin intermediul programului de detecție automată cu inteligență artificială SARUAV.
Sistemul face identificarea după o serie de indicii, cum ar fi silueta sau haina unei persoane, iar echipa din centrul de analiză trimite salvamontiștilor din teren coordonatele exacte unde acestea au fost reperate.
Toate soluțiile tehnice sunt detaliate pe: Vodafone GigaNetwork 5G
Mai multe detalii despre parteneriatul Vodafone – Salvamont poți urmări în documentarul de aici:
Pe scurt, cele două soluții Vodafone au scopul de a veni în sprijinul Salvamont, mai ales atunci când resursele umane sunt limitate. Chiar dacă echipa Salvamont are o resursă umană bine pregătită, sunt momente în care tehnologia are rolul decisiv pentru succesul unei operațiuni de salvare.
Așadar, dacă te pregătești să cucerești crestele munților, nu uita să te echipezi corespunzător și să îți descarci aplicația Salvamont-Vodafone, disponibilă atât pentru Android, cât și pentru iOS! Ca echipa Salvamont să poată urmări activitatea ta pe munte, nu uita să îți activezi funcția START TRACKING în aplicația Salvamont Vodafone încă de la începutul traseului.
Drumuri bune și călătorii în siguranță pe cărările munților!