← Zoom out

Milluu, platforma care digitalizează închirierea apartamentelor

Dacă ați stat vreodată în chirie sau sunteți de partea cealaltă a baricadei și aveți un apartament pentru care căutați chiriași, știți foarte bine că este un proces dificil pentru ambele părți implicate. Milluu este o platformă românească menită să digitalizeze procesul de închiriere al apartamentelor și vine în ajutorul proprietarilor și al chiriașilor oferindu-le posibilitatea de a controla de pe smartphone toate aspectele de țin de închirirea proprietății.

Oana Coșman in Inovație, Zoom In
23 Mar 2021  |  5 min
Milluu, platforma care digitalizează închirierea apartamentelorMilluu, platforma care digitalizează închirierea apartamentelor
Foto: Milluu
Let others know:

Join the conversation:
0

Milluu este o platformă de tehnologie care garantează plata și acoperă riscul neîncasării chiriei pentru proprietari și oferă o soluție complet digitală de management al proprietății, de la găsirea chiriașului / apartamentului potrivit, până la închiriere, semnarea contractului de închiriere, gestionarea plăților chiriei și a facturilor de utilități, sau tichete de mentenanță.

Cum funcționează Milluu

În esență, Milluu preia apartamentul de la proprietar și garantează încasarea chiriei pentru o perioadă de minim 12 luni, acoperind în același timp toate aspectele legate de managementul acelui apartament.

Pe scurt, proprietarul încasează lunar chiria de la Milluu fără să mai aibă grija acelui apartament, plătind o taxă de administrare cuprinsă între 12-18% din valoarea chiriei lunare. Milluu se ocupă de toate aspectele administrării acelui apartament, precum plata la timp a chiriei și a facturilor de utilități, gestionarea relației cu chiriașul, managementul situațiilor ce pot apărea în acel apartament.

De Milluu am auzit pentru prima dată prin 2019, platforma fiind lansată în vara acelui an, dar abia în 2020 a devenit un model testat și de succes, deși începutul nu a fost tocmai ușor.

Milluu este înființată şi condusă de Florin Stoian, antreprenor care anterior a fondat StarTaxi (vândută către World Com Trading în 2012) și Yellow Menu (care a primit investiții de 300.000 euro în 2019).

Model schimbat pentru a trece de pandemie

La începutul anului 2020 Milluu era doar o aplicație mobilă care încorpora un marketplace de apartamente și garsoniere listate spre închiriere. Până la finalul anului trecut, Milluu trecea de la 0 la un portofoliu de 18 milioane de euro. Cum a fost posibil?

În plină pandemie, Milluu și-a schimbat modelul de business, deschizând o divizie de property management, Milluu Select.

„Decizia de a deschide aceasta divizie a fost luată datorită faptului ca ne-am dorit sa fim parte din tot procesul de închiriere al unui apartament, atat pentru proprietari cât și pentru chiriași. În urma acestei decizii de business, am dezvoltat și soluțiile tech pentru a fi cat mai ușor de folosit, adaptate nevoilor ambelor părți. Dacă la începutul anului 2020 Milluu avea 0 tranzacții, am încheiat anul cu un portofoliu de locuințe de peste 18 milioane de euro”, ne-a precizat Florin Stoian, fondatorul Milluuu.

De apreciat este faptul că la debutul pandemiei în țara noastră, fondatorul Milluu anunța faptul că alături de echipa sa urma să se implice într-un proiect menit să ajute medicii care lucrau în prima linie în spitalele Covid-19. Astfel, în cele două luni de stare de urgență, Miluua pus la dispoziția personalului medical, gratuit, mai mult de 100 de locuri de cazare temporară, atât în București, cât și în Timișoara, Iași, Cluj, Brașov și Constanța. Din totalul apartamentelor și garsonierelor puse la dispoziție de Milluu, aproximativ 90% au fost oferite gratuit de către proprietari.

Soluție completă de management al proprietății

Prin trecerea de la o simplă aplicație mobilă care avea ca scop punerea în contact a proprietarilor de apartamente cu chiriașii, și de a le oferi instrumente digitale care să faciliteze procesul de închiriere al unui apartament, odată cu lansarea diviziei de property management, românii le-au oferit proprietarilor o soluție completă pentru managementul și riscul proprietăților.

Milluu a introdus concepte noi, precum verificarea chiriașilor și a proprietăților, un motor inteligent de profilare și recomandare a proprietăților eligibile, asigurarea plății chiriei la timp, înrolarea cardului de plată sau managementul rapid și eficient al relației proprietar-chiriaș încă de la semnarea digitală a contractului.

Prin divizia de property management, Milluu preia în gestiune completă de la proprietari apartamente pentru care asigură riscul neîncasării chiriei prin garantarea plăților neîntrerupte ale chiriei pe întreaga perioadă contractuală.

Cu noul model de business, atât pentru proprietari cât și pentru chiriași, Milluu oferă o soluție digitală integrată, de la programarea vizitelor, semnarea contractului de închiriere, managementul plăților chiriei și a facturilor de utilități, managementul reparațiilor, până la încheierea contractului și eliberarea acelui apartament.

Întregul proces de căutare a chiriașului este unul digital, selectarea acestuia fiind realizată în prima etapă pe baza algoritmilor Milluu. Ulterior, chiriașii selectați primesc oferta de închiriere și pot viziona singuri apartamentul sugerat de aplicație.

Semnarea contractului are loc tot în mediul online, prin aplicație, iar comunicarea ulterioară referitoare la gestionarea plății chiriei și utilităților se face tot digital.

Prin Milluu, chiriașul poate deschide și tichete de mentenanță ce vor fi gestionate de către echipa Milluu, cu sprijinul chiriașului, în cazul oricărei defecțiuni.

În plus, pentru aceia dintre voi care vă aflați în plin proces de căutare al unui spațiu de locuit, Milluu Select facilitează găsirea unui apartament potrivit pentru care nu veți plăti comision, garanție sau chiria în avans pe mai multe luni.

Extindere în Polonia

În esență, dacă la o închiriere în sistemul tradițional, chiriașul trebuie să plătească și o garanție, chiria în avans și alte cheltuieli înainte de a se  muta într-un apartament, dacă folosește serviciul Milluu Select, el va plăti doar chiria lunară.

Așa cum ne precizează Florin, în acest moment peste 65.000 de utilizatori au descărcat aplicația, peste 3.500 de proprietari și-au listat apartamentul în aplicație iar în portofoliul Milluu sunt peste 150 de apartamente și garsoniere.

Iar planul echipei este de a duce Milluu și în afara granițelor.

„În septembrie 2021, vom deschide divizia de property management și în Varșovia (Polonia), intrucat piața de închirieri de apartamente, dar și comportamentul utilizatorilor Milluu este similar în cele două țări. La sfârșitul anului 2021, ne dorim să ajungem la un portofoliu cumulat din cele două țări de peste aproximativ 900 de apartamente”, adaugă Florin Stoian, precizând faptul că și Polonia, la fel ca și România, are o piață fragmentată, nereglementată și foarte puțin tehnologizată, ceea ce oferă o bună oportunitate pentru adaptarea modelului de property management al Milluu.

Investiții la activ

Au toate șansele ca planul lor de a se extinde și în afara României să fie unul de succes, mai ales că au făcut rost de finanțarea necesară pentru a merge mai departe cu dezvoltarea acestui proiect.

De exemplu, la mijlocul lunii februarie a acestui an, echipa Milluu anunța faptul că au reușit să strângă aproape 900.000 de euro de la finanțatori (în aproximativ 3 ore de la deschiderea campaniei) pe SeedBlink, o platformă de equity crowdfunding (metoda prin care strângi bani cu ajutorul comunității oferind din acțiunile companiei tale) din România. La această rundă au participat și investitorii deja existenți – fondurile de venture capital Early Game Ventures și RocaX, precum și alte fonduri de investiții precum Simple Capital, Netopia Investments, Growceanu și alți investitori de tip angel.

La sfârșitul anului 2019, Milluu a primit o investiție de 200.000 de euro de la fondurile de investiții Early Game Ventures (EGV) și RocaX.

Odată cu noua investiție primită la începutul lui 2021, așa cum ne povestește Florin, banii se vor duce spre intrarea pe piața poloneză, creșterea echipei Milluu de la 15 la 25 de persoane și deținerea unui portofoliu cumulat de 900 de apartamente la sfârșitul anului 2021.


Oana Coșman
Oana are o experiență de 14 ani în presa scrisă și online. Este editor start-up.ro, iar în trecut a lucrat pentru publicații de business precum Forbes România și Ziarul Financiar. Este pasionată de călătorii, adoră să descopere destinații noi și să afle poveștile oamenilor faini.


>