← Zoom out

Logiscool, școala de programare care pregătește tinerii pentru joburile viitorului

Cum ar putea arăta viitorul este un gând care este constant în mintea noastră și probabil că ne creăm în fiecare lună un scenariu despre modul în care va evolua omenirea în următorii 20-30-50-100 de ani.

Oana Coșman in Inovație, Zoom In
23 Mar 2021  |  6 min
Logiscool, școala de programare care pregătește tinerii pentru joburile viitoruluiLogiscool, școala de programare care pregătește tinerii pentru joburile viitorului
Foto: cottonbro from Pexels
Let others know:

Join the conversation:
0

Nu este un element care ne definește pe noi, generația de acum, au făcut-o oamenii dintotdeauna. De exemplu, acum vreo 100 de ani, lumea își imagina că prin anii 2000 vor exista mașini zburătoare, lucru posibil odată cu dezvoltarea tehnologiei și a celor care lucrează să transforme în realitate aceste idei.

Nu am ajuns chiar acolo, însă este ceva ce s-ar putea întâmpla în curând. Iar copiii noștri trebuie să fie pregătiți pentru un viitor bazat și mai mult de tehnologie. Școala internațională de programare Logiscool îi poate ajuta să se pregătească pentru joburile viitorului, dezvoltându-le atât abilitățile tehnice cât și gândirea analitică și creativitatea.

Logiscool România oferă cursuri de programare și robotică pentru copii și tineri cu vârste cuprinse între 7 și 17 ani. Înființată în prima parte a anului 2018, aceasta numără deja 40 de școli de programare la nivel național. Logiscool România face parte dintr-o rețea internațională de centre educaționale, prezentă în 17 țări din Europa, America și Asia, cu 110 locații.

Cei care ajută la alfabetizarea digitală

„Logiscool este școala internațională de programare pentru copii și adolescenți, cu cea mai rapidă ascensiune și lider la nivel mondial pe segmentul edu-tech. Ne place să credem că suntem mai mult decât o școală, suntem promotori ai alfabetizării digitale, cu accent pe dezvoltare continuă.

Din 2018 și până acum, Logiscool a deschis 40 de școli în România, la cursurile și atelierele noastre participând peste 20.000 de elevi. La nivel global suntem prezenți în 17 țări, cu 110 locații și, dacă raportăm acest număr la extinderea pe care o are Logiscool în România, putem spune ca suntem printre țările cu cel mai ridicat interes pentru alfabetizarea digitală a elevilor”, afirmă Indira Abdulvoap, General Manager Logiscool Romania.

În ceea ce privește activitatea școlii de programare din 2020, managerul Logiscool spune că a fost un an al provocărilor, al schimbării și adaptării la mediul online. Indira Abdulvoap reamintește că în primăvara anului trecut, când a început pandemia, echipa Logiscool a reușit să mute în mai puțin de două săptămâni peste 10.000 de elevi la modul de predare online.

„Am rămas în tot acest timp optimiști, cu încredere atât în echipele noastre locale cât și în părinți și în dorința lor de a le oferi copiilor un viitor sigur și acces timpuriu la o educație de calitate. Eforturile și implicarea ne-au fost recompensate, anul 2020 aducând o creștere cu 25% a numărului de elevi înscriși”, precizează Indira Abdulvoap.

Meseriile viitorului vor necesita un minimum de cunoștințe de programare

Din punctul său de vedere, necesitatea alfabetizării digitale a fost validată de pandemie. Astfel, părinții au simțit tot mai mult nevoia copiilor de a cunoaște tainele digitalului, de la provocările întâmpinate cu mutarea cursurilor în online, până la meseriile în care a cunoaște un minimum de programare este un element absolut necesar.

„Curricula noastră este structurată de așa natură încât indiferent ce meserie vei alege pe viitor, care va implica cu siguranța digitalul, să fii pregătit atât din punct de vedere tehnic, cât și din perspectiva soft skills. Dintre tendințe am menționa: uniformizarea procesului educațional, acolo unde nu se ajungea decât prin prezență fizică, flexibilitate în loc și spațiu și creșterea dezvoltării de soft skills – comunicare, în special”, declară General Managerul Logiscool.

Cursurile de programare Logiscool le oferă elevilor posibilitatea de a dezvolta noi abilități și, astfel, de a avea acces la un viitor al digitalizării, indiferent de drumul pe care îl vor alege. Ghidați de instructori, elevii învață cum să dezvolte singuri o aplicație sau să construiască un joc, dar și cum să editeze un clip video.

Urmând cursurile Logiscool, elevii vor putea descoperi, printre altele, limbajele de programare JavaScript, C#, dar și Python, unul dintre limbajele cu cea mai rapidă dezvoltare. În plus, elevii vor putea încerca și bazele dezvoltării în Virtual Reality (VR). Cursurile vor putea fi urmate și online live, prin videoconferință. Atât cursurile din sălile de clasă, cât și cele online îmbină jocul cu principiile de programare, accentul fiind pus pe a înțelege procesul și a integra informația.

Cursurile se adresează copiilor și tinerilor între 7 și 17 de ani, sunt organizate în grupe de 6 – 12 cursanți, din aceeași categorie de vârstă și nu necesită cunoștințe anterioare pentru modulele de începători.

Costul cursurilor Logiscool se poate achita în  lunar sau integral la începerea cursului, în 2 sau mai multe tranșe. Cei care optează pentru plata taxei lunare vor achita la începutul fiecărei luni, pentru luna în curs.

Iar toți clienții Vodafone beneficiază de 15% reducere la atelierele online de programare Logiscool, prin Vodafone Club. Tot ce trebuie să faci este să intri în aplicația My Vodafone, secțiunea Vodafone Club, la categoria Educație, și să revendici voucherul pe care îl poți folosi apoi pe site-ul Logiscool, pentru atelierele online.

Viitorul este al digitalului

Cum îi pot ajuta cursurile de programare copii pentru viitor, fie că vorbim despre joburile pe care le vor avea sau de relațiile interumane?

„Cei care aleg să învețe programare sunt copiii care își dezvoltă gândirea structurată, creativitatea și abilitățile de lucru în echipă, atât de necesare în orice meserie a viitorului vor alege, curricula noastră fiind creată pentru dezvoltarea atât a abilităților tehnice, cât și a celor umane. Pe piața muncii vom asista la o creștere a solicitărilor din partea angajatorilor pentru competențe digitale și vor apărea meserii pe care acum nici nu le concepem. Viitorul este, cu siguranță, al digitalului”, este de părere Indira Abdulvoap, General Manager Logiscool România.

Iar crezul managerului Logiscool nu este doar la nivel declarativ. ”Viitorul este al digitalului și asta s-a resimţit și în procesele operaționale Logiscool”, spune Indira Abdulvoap referitor la anunțul recent al Logiscool privind un parteneriat cu un startup românesc, Tailent, despre care vă povesteam aici.

Un parteneriat benefic

Astfel, la mijlocul lunii februarie, General Managerul Logiscool și CEO-ul Tailent anunțau faptul că școala de programare își va digitaliza și automatiza activitatea cu ajutorul roboților software inteligenți. Tehnologia Robotic Process Automation (RPA) dezvoltată de Tailent permite Logiscool să eficientizeze o plajă largă de procese operaționale și ar putea fi integrată în viitor și în activitatea educațională.

„Nevoia de a investi în dezvoltarea resursei umane pe care o avem, în creativitatea echipei a presupus o degrevare a task-urilor recurente, care consuma timp și pot fi înlocuite de procese automate. Este un curent la nivel global care spune clar că acțiunile repetitive vor dispărea, iar pentru că suntem un promotor al educației digitale, vrem să și implementăm aceste tehnologii”, ne-a precizat  Indira Abdulvoap, General Manager Logiscool România.

La rândul său, Mario Popescu, CEO-ul Tailent adaugă faptul că Robotic Process Automation (RPA) este una dintre tehnologiile care vor redefini viitorul.

„Cu ajutorul roboților software inteligenți, companiile pot opera mai eficient, procesele repetitive și redundante vor fi automatizate, iar oamenii din echipă vor putea să-și pună mai bine în valoare abilitățile și să-și exprime creativitatea”, afirmă Mario.

Tailent este unul dintre startup-urile care contribuie la democratizarea acestei tehnologii, aducând această tehnologie la îndemâna companiilor din orice domeniu, investiția fiind accesibilă nu doar corporațiilor, ci inclusiv companiilor mici și medii.

„România este epicentrul tehnologiei RPA în Europa, generând deja un unicorn în domeniu și fiind pe cale să îl creeze și pe al doilea, și are o bază solidă de oameni specializați în domeniu, cu expertiză și abilități relevante. Accelerarea dezvoltării pieței impune și pregătirea viitoarelor generații de specialiști în acest domeniu”, este de părere Mario Popescu.

În momentul în care au anunțat parteneriatul, Indira Abdulvoap preciza și faptul că în cadrul Logiscool explorează „posibilitatea de a aduce tehnologia RPA mai aproape de copiii care se pregătesc, cu ajutorul nostru, să devină generația viitoare de creatori de tehnologie”.

Ce planuri are echipa școlii de programare pentru anul în curs? În primul rând, să deschidă noi locații la nivel național.

„Suntem în căutare de parteneri pentru orașe precum Botoșani, Piatra Neamț, Slobozia, Tulcea dar și altele unde am identificat o nevoie acută pentru cursuri de programare pentru copii. Oferim în acest moment o acoperire națională prin cursurile online, dar solicitările pentru cursuri la sediu de clasă sunt în continuare ridicate”, afirmă managerul Logiscool.

Indira Abdulvoap precizează faptul că la nivelul curriculei, aceasta este în continuă actualizare, adaptând materia predată la nevoile elevilor și progresului pe care ei îl înregistrează. „Îi așteptăm în acest an cu noi tematici pentru ateliere și tabere, precum Artificial Intelligence Camp sau YouTube Studio”, concluzionează General Managerul Logiscool România.


Oana Coșman
Oana are o experiență de 14 ani în presa scrisă și online. Este editor start-up.ro, iar în trecut a lucrat pentru publicații de business precum Forbes România și Ziarul Financiar. Este pasionată de călătorii, adoră să descopere destinații noi și să afle poveștile oamenilor faini.


>