← Zoom out

10 telefoane pe care abia așteptăm să le vedem în 2021

2020 a fost un an cu multe lansări de telefoane noi. Toți producătorii au adus pe piață device-uri cu inovații de ultimă oră, funcționalități și performanțe îmbunătățite, dar și camere foto spectaculoase. Iar 2021 se anunță cel puțin la fel de interesant pentru lansările de telefoane.

Sebastian Ujică in Devices, Lansări
10 Jan 2021  |  6 min
10 telefoane pe care abia așteptăm să le vedem în 202110 telefoane pe care abia așteptăm să le vedem în 2021
Foto: Shutterstock
Let others know:

Join the conversation:
0

Un lucru poate mai puțin cunoscut despre producătorii de smartphone-uri este suma imensă cheltuită pentru departamentul de cercetare și dezvoltare. Multe din tehnologiile inovatoare pe care le vedem în prezent au fost dezvoltate pe o perioadă lungă și au fost testate de nenumărate ori până să ajungă pe device-ul final.

Acest lucru face ca unele tehnologii să poată fi anticipate dinainte. O altă certitudine pentru ce ne așteaptă în 2021 este atenția acordată de producători camerelor foto de pe telefoane. Performanța acestora a urcat mult în topul criteriilor după care utilizatorii aleg un smartphone nou.

Lansările de telefoane în 2021 vor începe chiar din luna ianuarie. Mai mulți producători au anunțat deja evenimentele în cadrul cărora ne așteptăm să vedem noi flagship-uri, dar și telefoane din gama mid-range sau de buget.

Cele mai așteptate lansări de telefoane în 2021

Cum piața de smartphone-uri s-a schimbat în ultimii ani, iar utilizatorii își schimbă mai rar smartphone-ul, media crescând de la 2 la 3 ani, strategia producătorilor este similară: o serie pentru flagship-ul companiei, lansată într-o anumită perioadă a anului. Iar această strategie e folosită acum și de producătorii din China, nu doar de Apple, Samsung sau Huawei.

Astfel, pentru a vedea ce lansări de telefoane vom avea în 2021, putem începe să ne uităm la smartphone-urile lansate în 2020.

Samsung Galaxy S21

Update: Samsung a lansat pe 14 ianuarie 2021 noua gamă Galaxy S21. Descoperă aici cele mai importante detalii despre telefoane, precum și o comparație între noul S21 și S20.

Primul telefon important care va fi lansat în 2021 este succesorul seriei S20: Samsung Galaxy S21. În ultimii ani, Samsung a organizat evenimentele Unpacked pentru seria S în luna februarie, însă în 2021 lansarea S21 va avea loc chiar mai devreme, pe 14 ianuarie, după cum a anunțat oficial Samsung.

Potrivit The Verge, Samsung va anunța lansarea a 3 telefoane noi în 2021: S21, S21 Plus și S21 Ultra, așa cum am văzut și la gama S20.

Cel mai probabil, noile flagship-uri Samsung vor fi echipate cu noul procesor Snapdragon 888, anunțat la finalul anului trecut. De asemenea, este de așteptat ca toate telefoanele S21 să fie compatibile cu tehnologia 5G, un lucru devenit deja standard pentru noile lansări de smartphone-uri.

Dacă gama S20 a avut rată mare de refresh a display-ului, de până la 120 Hz, această tehnologie se va regăsi cu siguranță și pe gama Samsung Galaxy S21. Rămâne însă de văzut dacă Samsung va face pasul spre high refresh rate de 144 Hz.

Camerele foto de pe gama S20 sunt unele dintre cele mai bune din industrie și este de așteptat ca S21 să ducă mai departe inovațiile aduse modulului de camere foto. Camerele de 108 MP pe care le-am văzut în 2020 vor fi, cel mai probabil păstrate, însă vom vedea îmbunătățiri semnificative la nivelul senzorilor, precum și rezultate mai bune la fotografia pe timp de noapte și la capacitatea de zoom a camerelor foto.

Potrivit Tech Advisor, Samsung S21 va aduce îmbunătățiri considerabile și la încărcarea rapidă, care s-ar putea face la 65W.

OPPO Reno 5

Seria OPPO Reno 5 a fost deja lansată în China, așa că sperăm să ajungă și pe piața europeană la începutul anului 2021. Două telefoane au fost anunțate până acum: Reno 5 și Reno 5 Pro, însă OPPO a lăsat de înțeles că ar urma și un Reno 5 Pro+.

OPPO Reno 5 și 5 Pro sunt destul de asemănătoare, având sistem cvadruplu de camere foto, încărcare rapidă la 65W, display-uri AMOLED, diferite doar în dimensiuni (ecranul lui Reno 5 Pro este mai mare și curbat). O diferență este reprezentat de chipset-ul din spatele celor două telefoane: OPPO Reno 5 folosește Snapdragon 765G, în timp ce Reno 5 Pro utilizează MediaTek Dimensity 1000+.

Huawei P50

Huawei a lansat deja la finalul lui 2020 gama Mate 40, așa că următoarele lansări pe listă în 2021 ar putea fi gama P50. Dacă Huawei respectă calendarul anilor trecuți, ne-am putea aștepta să vedem P50 în martie 2021. De asemenea, ar putea fi vorba chiar despre 3 modele: P50, P50 Pro și P50 Pro Plus.

Aceste telefoane noi ar putea fi alimentate de procesorul Kirin 9000, pe care îl regăsim și pe seria Mate 40, și ar putea avea camere foto cu funcționalități similare cu Mate 40. De asemenea, noile telefoane ar putea fi primele lansate de Huawei cu high refresh rate de 120 Hz, însă există și varianta ca producătorul să opteze pentru 90 Hz.

OnePlus 9

O altă certitudine pentru 2021 este noul flagship de la OnePlus care ar urma să fie lansat mai devreme ca de obicei, încă din luna martie. OnePlus 9 va continua în linia pornită de 8T cu display cu 120Hz și încărcare rapidă cu 65W. Upgrade-ul principal va fi procesorul Snapdragon 888, plus surprize în ceea ce privește camera care va avea un nou senzor.

Xiaomi Mi 11

Este telefonul cu cele mai mari șanse să fie primul cu noul procesor Snapdragon 888, prezentat la finalul anului 2020. Potrivit GSM Arena, flagship-ul va avea un ecran de 6.9 inci Super AMOLED cu rezoluție Quad-HD, cu rată de refresh de 144Hz.

Mai mult, acesta ar urma să aibă o cameră pentru selfie sub display, dar și o baterie de 5.500 mAh care poate fi încărcată cu 100W! Însă poate cea mai spectaculoasa informație vehiculată în presa de specialitate este legată de un posibil upgrade al senzorului principal al camerei, care ar putea fi de 192MP. Rămâne însă de văzut dacă acest zvon se va confirma odată cu lansarea noului Xiaomi Mi 11.

Samsung Galaxy Fold 3

Samsung continuă să inoveze, iar telefonul cu ecran pliabil, Galaxy Fold, este principală armă când vine vorba de un device diferit. A treia generație de Galaxy Fold ar urma să fie lansată în a doua jumătate a anului și va include, pentru prima dată, suport pentru stylus S-Pen, relatează Phone Arena. De asemenea, Tech Radar scrie că Samsung Galaxy Fold 3 ar putea fi primul telefon lansat de Samsung cu o cameră selfie ascunsă sub display.

Rămâne de văzut care va fi strategia Samsung, vorbindu-se și de alte device-uri în serie numite Z Fold S (sau Z Fold Scroll), precum și o versiune mai accesibilă ca preț numită Galaxy Z Fold E.

Samsung Galaxy Fold 3

Samsung continuă să inoveze, iar telefonul cu ecran pliabil, Galaxy Fold, este principală armă când vine vorba de un device diferit. A treia generație de Galaxy Fold ar urma să fie lansată în a doua jumătate a anului și va include, pentru prima dată, suport pentru stylus S-Pen, relatează Phone Arena. De asemenea, Tech Radar scrie că Samsung Galaxy Fold 3 ar putea fi primul telefon lansat de Samsung cu o cameră selfie ascunsă sub display.

Rămâne de văzut care va fi strategia Samsung, vorbindu-se și de alte device-uri în serie numite Z Fold S (sau Z Fold Scroll), precum și o versiune mai accesibilă ca preț numită Galaxy Z Fold E.

iPhone 13

Apple abia a lansat seria iPhone 12. De regulă, producătorul american lansează noile flagship-uri în a doua parte a anului, în lunile septembrie-octombrie. Seria iPhone 12 a adus conectivitate 5G și camere foto îmbunătățite, un procesor mai bun, A14 Bionic, precum și un design fresh. Însă utilizatorii au observat că Apple a ales să nu aducă rata mare de refresh pe noile telefoane, aceasta a rămas la 60 Hz. Rămâne de văzut dacă în 2021 vom vedea lansarea primului telefon iPhone cu high refresh rate de 90, 120 sau 144 Hz.

LG Rollable

S-a tot vorbit despre un telefon cu display rulabil pe care LG îl pregătește pentru lansare în 2021. Bazat pe un patent, acest device ar putea veni cu un display pe care să îl poți extinde la stânga sau la dreapta, bazat pe un mecanism care face ca ecranul să dispară la rulare în interiorul telefonului. Astfel, acest device ar putea arăta ca un smartphone obișnuit, atunci când ecranul nu este extins.

Tehnologia este una cât se poate de nouă, ceea ce ar putea duce prețul în zona telefoanelor foarte scumpe. Însă cu siguranță LG Rollable sună a proiect ambițios și sunt foarte curios să văd dacă informațiile despre lansarea acestui device se vor concretiza, dar și cum va arăta și va funcționa un astfel de telefon.

Samsung Galaxy Note 21

Cea mai mare întrebare legată de lansarea noului Note 21 este dacă va mai avea loc. Potrivit Tech Radar, Samsung ar vrea să aducă stylus-ul S Pen pe Samsung Galaxy S21 Ultra și pe Galaxy Z Fold 3, ceea ce ar însemna capăt de linie pentru gama Note 20.

Cu toate acestea, nu este exclus ca Samsung să aleagă să continuie gama tradițională și să lanseze Note 21 în 2021. Iar dacă se respectă calendarul din anii trecuți, lansarea ar putea avea loc în vară.

Concluzii

Dacă progresul în ceea ce privește smartphone-urile a mai încetinit, cele apărute în ultimul an fiind deja excepționale, 2021 se anunță un an în care producătorii vor continua în aceeași direcție. În plus, vor continua inovațiile pentru a exista diferențe față de rivali. Lucru care nu poate decât să ne bucure.


Sebastian Ujică
Experiența de 10 ani din lumea jurnalismului sportiv și pasiunea pentru lumea tech m-au împins spre Zoom by Vodafone. Scriu despre orice gadget sau smartphone care îmi iese în cale și abia aștept să văd cum se schimbă lumea cu ajutorul tehnologiei.


>