← Zoom out

Istoria telefonului mobil: cum a evoluat de la 1900 până azi

Istoria telefonului mobil a început ca un maraton, pentru ca apoi să se transforme într-un sprint și să evolueze spre o cursă contracronometru.

Sebastian Ujică in Devices
24 Mar 2020  |  4 min
Istoria telefonului mobil: cum a evoluat de la 1900 până aziIstoria telefonului mobil: cum a evoluat de la 1900 până azi
Let others know:

Join the conversation:
0

Istoria telefonului mobil a început ca un maraton, pentru ca apoi să se transforme într-un sprint și să evolueze spre o cursă contracronometru. După primul apel între două telefoane prototip a durat 10 ani până la lansarea primului device. În prezent sunt lansate telefoane noi lunar și, în anumite perioade ale anului, chiar săptămânal.

Nu ne putem gândi la un device care să fi avut vreun impact mai mare asupra omenirii decât telefonul mobil. Conform unui studiu, un om atinge în medie telefonul mobil de 2.617 ori anual și mai bine de 800 de ore sunt petrecute pe telefonul mobil, adică mai mult de o lună calendaristică!

La început, telefonul mobil avea un obiectiv simplu: să putem comunica între noi când ne aflăm în mișcare sau când nu suntem acasă. În prezent, smartphone-ul este folosit pentru cumpărături, gaming, socializare, plată la restaurant etc. Pentru a putea înțelege cum s-a ajuns la acest punct, hai să descoperim împreună istoria telefonului mobil:

Evoluția telefonului mobil din anii 1900 până astăzi

Primele semne istorice legate de telefonul mobil datează din 1908, când a fost înregistrat un brevet în Kentucky pentru un „telefon wireless”. Însă primul apel telefonic între două mobile avea să fie efectuat în 1973, de către Martin Cooper de la Motorola. Era un prototip pentru modelul DynaTAC, cântărea 1.1 kilograme și are 23 de centimetri lungime.

A durat 10 ani până la lansarea primului model. Unul care avea un preț de 4.000 de dolari și a cărui baterie oferea o conversație de 30 de minute înainte să fie necesară reîncărcarea, care dura 10 ore! Cu toate astea, primul telefon mobil este considerat Mobira (Nokia) Senator, lansat în 1982, cu un an înainte de modelul Motorola. Avea o greutate de 10 kilograme și folosea o rețea numită NMT (Nordic Mobile Telephony) ce a devenit parte din prima rețea 1G.

Au durat alți 9 ani până când a fost lansat primul telefon mobil adevărat care putea fi folosit oriunde în lume datorită posilității de a accesa rețeaua Global System for Mobile Communication (GSM), cea cunoscută adesea ca fiind 2G, a doua generație de tehnologie celulară wireless.

Primul telefon mobil în România

În țara noastră primele apeluri cu ajutorul telefonului mobil au avut loc după 1992, când a apărut Telefonica România, primul furnizor de telefonie mobilă din România. În martie 1993 a apărut serviciul Telemobil, care folosea rețeaua 1G. Aceasta putea să acopere doar Bucureștiul și o rază de până la 50 de kilometri din jurul capitalei.

Telefoane mobile pe care nu le uităm

Dacă distanța de la primul apel telefonic până la primul telefon mobil a fost acoperită de un număr mare de ani, viteza cu care tehnologia a progresat a cunoscut o creștere exponențială cu fiecare descoperire. De la primul TAC al celor de la Motorola și până la actualul Galaxy Fold au existat un număr de device-uri care au reprezentat un salt uriaș pentru acele vremuri.

Motorola Micro TAC 9800X, cu clapetă

Când spunem Motorola ne gândim cu nostalgie la era telefoanelor cu clapetă. Apariția acestui model a durat însă 6 ani. Cei de la Motorola nu s-au mulțumit după primul telefon mobil al companiei lansat în 1983. Au urmat alte 5 modele din gama DynaTAC, până când au fost înlocuite de MicroTAC 9800X. A fost primul telefon care a venit cu clapetă, fiind mai întâi o versiune analog lansată în 1989, pentru ca 5 ani mai târziu să fie lansată versiunea GSM. Era cel mai mic telefon lansat până în acel moment, cântărind 350 de grame, iar prețul era unul destul de piperat, între 2.500 și 3.500 de dolari.

1011

Primul telefon mobil cu acces la GSM a fost Nokia 1011. Cântărea 500 de grame și avea o memorie care putea să rețină 99 de numere de telefon și putea trimite mesaje text și a fost produs în masă până în 1994, când au apărut succesorii Nokia 2010 și Nokia 2110. Prețul era de aproximativ 1.800 de dolari.

Siemens S10

Următorul telefon revoluționar a fost al celor de la Siemens: primul telefon mobil cu un ecran color. Oferea până la 6 linii de informații în 4 culori diferite. A fost și primul telefon cu aplicații precum alarmă, agendă telefonică și un reportofon incorporat.

Nokia 3310

Probabil cel mai reprezentativ telefon mobil din istorie rămâne Nokia 3310, un telefon vândut în anul 2000 în nu mai puțin de 125 de milioane de unități. Telefonul oferea posibilitatea alegerii unui ton de apel personalizat, screensaver sau mesaj de pornire. Telefonul a ajuns la statutul de cult datorită rezistenței uriașe și a bateriei excelente. A fost telefonul care a făcut popular jocul Snake II. Telefonul a fost atât de popular încât a fost lansată o nouă versiune la 17 ani distanță.

iPhone

Istoria telefonului mobil a continuat cu diferite modele cu un succes răsunător precum Nokia 1100 sau Motorola Razr. Însă pasul următor al revoluției a venit în 2007, odată cu apariția primului smartphone cu touchscreen, fără taste. Lansat în iunie 2007, costa 499 de dolari cu un abonament pe 2 ani și a fost vândut în 6 milioane de unități. Mulți experți consideră că acel moment a fost cel mai important din istoria smartphone-ului. Ulterior au apărut magazinele de aplicații, îmbunătățiri pentru display, camera, baterie și multe altele.

Noua generație de telefoane

Ultimul deceniu din lume smartphone-urilor a reprezentat o evoluție mai degrabă lentă. Deși au existat salturi tehnologice importante, precum încărcarea wireless a telefonului, mai mulți senzori pentru cameră pe spate și multe altele, nu a mai existat un device revoluționar până în 2019, când au apărut primele smartphone-uri cu ecran pliabil. Momentan, acest tip de device este doar în prima parte a descoperirii, însă prezintă un potențial de a egala importanța celorlalte device-uri care au marcat istoria telefonului mobil.


Sebastian Ujică
Experiența de 10 ani din lumea jurnalismului sportiv și pasiunea pentru lumea tech m-au împins spre Zoom by Vodafone. Scriu despre orice gadget sau smartphone care îmi iese în cale și abia aștept să văd cum se schimbă lumea cu ajutorul tehnologiei.


>