iPhone SE (2020) review: tehnologie de top pe cel mai ieftin smartphone Apple
iPhone SE (2020) vine cu cel mai puternic procesor, sub cel mai popular design iPhone, la cel mai accesibil preț. Cât de bine se descurcă acest iPhone mic în utilizare și pentru cine este el potrivit? M-am jucat timp de o lună cu acest telefon și sunt pregătit să-ți dezvălui ce am aflat.
- 12 MPCamera principală
- 7 MPCamera frontală
- 4K/1080 pRezoluție video
- 4.7“Display Retina HD
- 148 grameGreutate
- A13 BionicProcesor
Ce este noul iPhone SE? Este cel mai accesibil iPhone. Este tehnologie nouă în carcasă veche. Practic, când ții în mână acest telefon îți dai seama cât de mult a evoluat tehnologia în ultimii 3 ani. Este un „forward to the past”, nu neaparat un „back to the future”. iPhone SE este ușor ca fulgul, accesibil ca preț și nu face compromisuri la capitolul performanță.
Dar să le luăm pe rând și să vedem cât de bun este, de fapt, iPhone SE, dacă merită să-l cumperi și pentru cine este el potrivit.
iPhone SE – Design
Din punct de vedere al designului, două lucruri sunt de menționat aici:
- Acest telefon este atât de mic după standardele de astăzi, încât pare ultra-portabil, ceea ce este drăguț.
- Te apucă nostalgia când îl ții în mână, grație carcasei de iPhone 8 în care vine SE.
De fapt, această carcasă de iPhone 8 le-a permis celor de la Apple să țină costurile foarte, foarte jos pentru acest terminal. Telefonul este rezistent la apă, nu are jack pentru căști, are o mufă lightning pentru încărcare și transfer de date, are două grilaje simetrice în partea de jos, pentru difuzoare.
Pe partea dreaptă avem slot-ul pentru SIM, butonul de On/Off, iar pe partea stângă găsim butonul pentru volum și încă un buton care îți permite să treci rapid în modul silențios.
Pe partea frontală, display-ul telefonului are o gaură pentru receptor, camera pentru selfie vizibilă și ceva ce nu ați mai văzut de mult pe telefoane: buton în partea de jos. Butonul Apple de home este în continuare pe iPhone SE, pentru că, după cum spuneam, aceasta este o carcasă de iPhone 8.
În afară de a fi buton de home, acesta mai are înglobată și funcția de scanner pentru amprentă, care funcționează impecabil. E un telefon premium, chiar dacă nu costă la fel de mult ca un telefon premium.
Modulul pentru cameră a rămas ca în 2017: avem un singur senzor, cameră simplă, 12 MP.
iPhone SE – Display
Dacă această carcasă este de iPhone 8 din 2017, desigur că și display-ul este din aceeași eră. Asta înseamnă că tehnologia este Retina HD, nu OLED. Asta nu ar fi neapărat o problemă, doar că ziua, în lumină puternică, luminozitatea acestui telefon nu este suficientă, comparat cu ce ne-am obișnuit de la telefoanele din zilele noastre.
Dacă pui iPhone SE lângă un XS Max, spre exemplu, diferența nu este atât de vizibilă inițial. Dar dacă ieși la soare, în exterior, la lumină puternică, simți că ai nevoie de mai mult brightness și nu îl primești. Stai cu luminozitatea la maximum și tot nu e destul. Pe de altă parte, trebuie să ținem cont că acesta este un telefon basic.
iPhone SE – Baterie
Dacă această carcasă este mică, după standardele de astăzi, dacă acest telefon este super drăguț și subțire, asta înseamnă că nici bateria lui nu are cum să fie prea mare. Apple nu dă specificații despre câți mAh sunt aici, dar putem estima că sunt undeva la 1.800 MAh.
Pe de o parte, telefonul este mic, deci și bateria trebuie să fie mică. Pe de altă parte, procesorul este nou și foarte puternic: un A13 Bionic. Și dacă procesorul este puternic, îți permite să rulezi aplicații noi, care consumă multă baterie.
Dacă folosești un iPhone SE intensiv, la luminozitate maximă, pe Netflix, dacă folosești mult aplicații de multitasking și productivitate, dacă faci transfer de date și filmezi mult în temperaturi ridicate, atunci da, telefonul se va încinge și bateria nu va ține mult.
Dacă îl folosești la chestii obișnuite: să suni, să dai mesaje sau e-mailuri, atunci nu o să ai nicio problemă să ajungi la sfârșitul zilei cu 30-35% baterie.
Peste noapte, în stand by, telefonul consumă cam 5% baterie. Această carcasă de iPhone 8 face și wireless charging și mai e important de știut că în configurația încărcătorului pe care îl primești în cutie, acest telefon se încarcă într-o veșnicie, după standardele de astăzi.
De la 10 la 30% durează cam 30 de minute să se încarce și de la 10 la 98% se încarcă în aproximativ 2 ore și 33 de minute.
iPhone SE – Camera foto/video
Din punct de vedere al camerei, lucrurile sunt super simple. În această carcasă a rămas acest singur senzor de 12 MP și mai ai, desigur, camera selfie de 7 MP. La nivel de hardware, lucrurile sunt cam la fel ca la iPhone 8. Diferența este că, la nivelul noului procesor A13 Bionic, poți să scoți mai mult din camera foto de pe acest iPhone SE.
Fotografiile sunt mai pline de culoare, mai vii, au un contrast mai bun față de iPhone 8 și camera se descurcă mai bine atât în condiții de lumină prea puternică, dar și în lumină slabă. Nu există night mode pe acest iPhone SE și nici funcție de zoom.
Aceste aspecte par minusuri în 2020, dar pentru acest preț, camera acestui iPhone este mult peste medie. Iar datorită lui A13 Bionic, și softul camerei se mișcă mult mai bine.

Modul portrait nu are senzor de profunzime, ceea ce înseamnă că totul se întâmplă din software. Acest lucru poate rezulta în mai mult „zgomot” pe fotografiile tale, în special la întrepătrunderea dintre subiectul pozei și background.
Din punct de vedere video, telefonul trage standard HD, la 30 fps, dar poți foarte ușor să sari în 4K și să filmezi la 30 sau 60 fps.

iPhone SE – Performanță
Dacă ar fi să dau o notă la acest capitol, pe o scară de la 1 la 10, aș da nota 11. Să vă explic și de ce. În momentul în care pui un procesor atât de puternic în această carcasă se întâmplă următoarele:
- Probabil că oamenii care își cumpără acest telefon nici nu ar fi avut nevoie de un procesor atât de puternic.
- Chiar dacă n-ar fi avut nevoie, sunt convis că se vor bucura de el, pentru că vor putea să păstreze acest telefon ani buni de acum încolo. La cât de bine se mișcă, n-o să fie nicio problemă în utilizare, cu toate upgrade-urile de soft pe care o să le facă Apple în următorii 2-3 ani.
Dacă pui un SE lângă un iPhone 11 o să vezi că SE este un pic mai jos din punct de vedere al performanței, deși ambele telefoane au același procesor. Explicația este simplă. La iPhone SE carcasa e mai mică, bateria este mai mică, aplicațiile consumă mult și atunci Apple a trebuit să facă un compromis undeva.
iPhone SE – Conluzii
Acest telefon este unul basic: nu are OLED, nu are high refresh rate, nu are fast charging și nu are zoom pe cameră. Dar este un iPhone, te păstrează în ecosistemul Apple și este accesibil ca preț.
De ce să-l cumperi? Voiam să spun că este valoare pentru bani, dar nu este o traducere foarte fericită. Mai degrabă cred că putem spune că este „value for iPhone”.
De ce să nu-l cumperi? Dacă vrei un ecran de 2020, dacă vrei să te joci foarte mult pe high refresh rate și să vezi filme pe un ecran foarte mare.
*Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot să nu facă parte din oferta comercială curentă Vodafone. Conținutul acestui articol nu reprezintă poziția Vodafone cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate. Prețurile exprimate în articole și clipuri video fac parte din oferta comercială valabilă la data publicării și pot suferi modificări.

iPhone SE (2020) - Best value for iPhone
Primul iPhone SE a fost un succes pentru Apple pentru că a înglobat într-un smartphone accesibil lucrurile de bază de care ai nevoie. Acest iPhone SE 2020 păstrează rețeta și trece la nivelul următor: prețul rămâne accesibil, dar performanțele și feeling-ul rămân de un iPhone premium.
Ce ne-a plăcut
- Procesor puternic A13 Bionic
- Preț accesibil pentru un iPhone
- Este mic, compact și ușor
- Are wireless charging
- Camere foto surprinzător de bune pentru un telefon mid-range
Ce lipsește
- Ecranul nu este OLED
- Durata de viața a bateriei putea fi mai bună
- Camera foto nu are night mode
In titlu “cel mai ieftin”, in articol nici urma de pret 🙂
Incepe spunand ca ”e un telefon premium, chiar dacă nu costă la fel de mult ca un telefon premium” si termina cu ”acest telefon este unul basic”. Asta arata ca oricine poate face un review, nu trebuie sa aiba habar de domeniu…