iPhone app tracking transparency – Cum activezi și dezactivezi funcțiile de tracking ale aplicațiilor
Odată cu implementarea versiunii 14.5 a sistemului de operare pentru iPhone, a apărut și funcția cunoscută sub numele de ATT, adică App Tracking Transparency. Despre beneficiile oferite de această funcție și cum o pot fi ele activate, discutăm în acest articol.


Ce este iPhone app tracking transparency
Într-un mesaj postat pe Twitter, pe 28 ianuarie, anul acesta, Tim Cook, directorul general Apple susținea că datele personale, confidențialitatea joacă un rol critic în ziua de astăzi, motiv pentru care atât informațiile personale legate de sănătate, domeniul financiar, până la alte informații folosite de mediul online trebuie protejate mult mai eficient decât până acum și că este nevoie de „transparență și reformă”.

În acest mesaj, Tim Cook face referire la opțiunea „app tracking transparency” (ATT) la care utilizatorii Apple au acces odată cu instalarea sistemului de operare 14.5. Practic, prin ATT, aplicațiile sunt acum obligate să obțină permisiunea utilizatorilor pentru a urmări sau accesa diferite date din iPhone care au un caracter personal. De exemplu, istoricul de căutări online, locația în care te afli, vârsta, preferințele în materie pe pagini web.
Cum te poate ajuta noua funcție de la Apple
Principalul beneficiu este că prin ATT putem bloca reclamele „personalizate” care apar, în special, pe paginile de socializare. Nu este un lucru nou faptul că unele aplicații au acces la datele personale cum ar fi vârstă, locație, obiceiuri de cumpărare, preferințe, istoric al căutărilor online.
Probabil că, nu de puține ori, ți s-a întâmplat să cauți un anumit produs pe Google, să vrei să îl cumperi, apoi să vezi tot felul de reclame la acel produs fie pe Facebook, Youtube, Instagram. Astfel de aplicații colectează date despre utilizatori, apoi difuzează pe platformele lor reclame personalizate. Prin app tracking transparency poți alege ca orice aplicație să nu mai urmărească datele tale, fără permisiunea ta.
Cum activezi și dezactivezi ATT, funcția de localizare și GPS-ul
În primul rând, pentru a utiliza app tracking transparency pe iPhone, trebuie să instalezi iOS 14.5 dacă nu ai făcut-o deja. Lista modelelor de iPhone compatibile cu iOS 14.5 o poți vedea aici: Pe ce iPhone poți instala iOS 14.5. Atât timp cât ai un iPhone 6S sau o versiune ulterioară, ar trebui să poți descărca actualizarea. Recomandat este ca înainte de instalarea noii versiuni, să faci un backup iPhone-ului, astfel încât dacă ceva nu merge bine să poți reveni la versiunea iOS 13, fără să pierzi datele din telefon. Odată instalat iOS 14.5, intră la Settings → Privacy → Tracking. Aici poți selecta ca ATT să fie ON – orice aplicație instalată care urmează să folosească datele tale, îți va cere acordul printr-un pop-up sau OFF – automat toate cererile sunt respinse și datele tale nu vor fi partajate.
Dacă alegi să activezi ATT, odată ce intri într-o anumită aplicație care dorește să urmărească activitatea ta, pe iPhone îți va apărea un mesaj care îți solicită permisiunea. Mesajul seamănă foarte mult cu notificarea legată de GDPR pe care o primești atunci când intri pe un site sau cu notificările pe care le primești când o aplicație dorește să utilizeze locația, camera, microfonul sau alte funcții care ar putea încălca confidențialitatea. Prin ATT, poți selecta „Solicitați aplicației să nu urmărească” (Ask App Not to Track) sau „Permiteți” (Allow).

Cum activezi și dezactivezi funcția de localizare și GPS-ul
Dacă vrei să îți protejezi și mai mult datele personale, recomandat este să activezi funcțiile de localizare, doar atunci când chiar ai nevoie de ele. Pentru a le dezactiva, accesează Configurări > Privacy > Servicii de localizare. Asigură-te că serviciile de localizare sunt activate. Din meniul afișat în Servicii de localizare poți observa toate aplicațiile care au acces la locația ta.

Alege aplicația care vrei să nu mai urmărească locația. Apoi poți alege una dintre următoarele opțiuni:
- Niciodată: blochează accesul la serviciile de localizare;
- Solicită data viitoare: această opțiune îți permite să oferi sau nu accesul, în momentul în care folosești aplicația;
- În timpul utilizării aplicației: permite accesul la serviciile de localizare doar atunci când aplicația sau una dintre funcțiile sale este vizibilă pe ecran;
- Întotdeauna: permite accesul la locație chiar și atunci când aplicația funcționează în fundal.

Cum știi ce aplicații vor să înregistreze datele tale
Pentru a afla ce aplicații accesează datele personale, intră la Settings → Privacy → Tracking. Aici vei putea vedea ce aplicații au solicitat permisiunea de a urmări datele tale personale, astfel că poți activa și dezactiva oricând ATT-ul. Pe lângă app tracking transparency, Apple a introdus, recent, și câteva modificări ale paginilor de produs aflate în App Store.
Astfel că, în pagina fiecărei aplicații ar trebui să existe un mic rezumat, ușor de înțeles, despre politica de confidențialitate a datelor. Paginile includ câteva detalii despre tipurile de date pe care le colectează aplicația, dar și despre modul în care fiecare tip de informații este utilizat.
Potrivit Apple, compania nu se va opri aici. iPhone va continua să dezvolte tehnologii inovatoare de confidențialitate și să lucreze la noi modalități de protejare a informațiilor personale.