← Zoom out

iPhone 12 vs iPhone 11. Ce avantaje aduce noua generație de telefoane Apple

Apple a lansat 4 modele de iPhone 12 în octombrie 2020 și a adus câteva upgrade-uri față de generația anterioară de telefoane. Cât de bune sunt modelele noi de iPhone 12 față de cele din generația iPhone 11 aflăm acum.

Sebastian Ujică in Devices
25 Feb 2021  |  5 min
iPhone 12 vs iPhone 11. Ce avantaje aduce noua generație de telefoane AppleiPhone 12 vs iPhone 11. Ce avantaje aduce noua generație de telefoane Apple
Comparație iPhone 12 Pro vs iPhone 11 Pro | Foto: Shutterstock
Let others know:

Join the conversation:
0

iPhone 12 vs iPhone 11. Este întrebarea pe care și-o pun fanii Apple după ultima lansare. Este o întrebare care are mult sens, indiferent dacă iei în calcul un upgrade sau dacă ai de ales între cele două modele. Asta pentru că prețul iPhone 11 a scăzut după ce a fost lansat succesorul, ceea ce îl transformă într-o variantă mai accesibilă pentru cei care își doresc un telefon Apple mai nou, dar nu au un buget suficient de mare pentru cel mai recent model.

În primul rând, există 4 modele de iPhone 12, în comparație cu cele 3 din gama iPhone 11. Apple a adus conectivitatea 5G pe noile smartphone-uri, fiecare telefon vine cu ecran OLED și un procesor mai puternic, A14 Bionic, dar și cu camere foto mai performante, în special pe modelele Pro, care beneficiază și de un senzor LiDAR.

Analizăm pe rând aceste specificații și vedem cum se compară iPhone 12 vs iPhone 11.

iPhone 12 vs iPhone 11: modele și dimensiuni

Conectivitate 5G – acesta este marele avantaj când vorbim de generația iPhone 12. Accesul la tehnologia 5G face din iPhone 12 o variantă care va fi excelentă și peste 2-3 ani, oferindu-le utilizatorilor o viteză mult mai mare, de până la zeci de gigabiți pe secundă, și transfer de date aproape instananeu, cu latență extrem de redusă.

Gama iPhone 12 aduce 4 modele noi: iPhone 12 mini, modelul entry-level, cu display de 5.4 inci, iPhone 12, de 6.4 inci, de mărime similară cu iPhone 11, iPhone 12 Pro, de 6.1 inci, și iPhone 12 Pro Max, de 6.7 inci, cel mai mare telefon produs de Apple. Prin comparație, iPhone 11 Pro și iPhone 11 Pro Max au un display de 5.8, respectiv 6.7 inci. Per ansamblu, gama iPhone 12 oferă mai multe opțiuni, fie că vorbim de dimensiuni sau prețuri.

iPhone 12 vs iPhone 11: prețuri

iPhone 12 mini este cel mai accesibil din noua gamă lansată de Apple, cu un preț de 798 euro. iPhone 12 este mai scump cu aproximativ 100 de euro. Prețurile celor două telefoane sunt valabile pentru versiunile de 64 GB spațiu de stocare.

iPhone 12 Pro și iPhone 12 Pro Max, cu 128 GB capacitate de stocare, au prețuri similare cu iPhone 11 Pro și iPhone 11 Pro Max.

Trebuie să adăugăm că telefoanele din gama iPhone 12 nu vin cu încărcător în cutie, așa că dacă ești la primul telefon Apple, va trebui să-ți cumperi charger-ul separat. În plus, dacă vrei să beneficiezi de încărcarea wireless la 15W, vei avea nevoie de încărcătorul MagSafe.

iPhone 12 vs iPhone 11: design & display

Pentru prima dată în ultimii ani, Apple a schimbat design-ul întregii linii cu iPhone 12. Noile modele aduc aminte de iPhone 5S, însă cu aspect modern. Marginile sunt drepte, nu rotunjite, ceea ce aduce un plus de siguranță când manevrezi telefonul.

Dacă arată mai bine, acesta este un capitol la care intervine subiectivitatea fiecăruia. Personal, eu spun că da. În rest, avem în continuare notch, însă un raport între ecran și carcasă mai bun, 86% față de 79%. iPhone 12 este mai ușor decât iPhone 11, 164 de grame față de 194 de grame, iar rezistența la apă și praf este superioară.

O altă schimbare notabilă la nivel de design este display-ul Ceramic Shield de pe fiecare model iPhone 12. Potrivit Apple, acesta este de până la 4 ori mai rezistent la șocuri decât display-ul de pe iPhone 11.

Apple a adus un upgrade important la capitolul display: toate modelele iPhone 12 au acum ecran OLED, spre deosebire de generația iPhone 11, unde acesta este prezent doar pe versiunile Pro. Nu este singura îmbunătățire: rezoluția este superioară (1170 x 2532p pe iPhone 12, față de 828 x 1792p pe iPhone 11), iar despre Ceramic Shield am vorbit deja. iPhone 12 vine și cu tehnologia Dolby Vision, care oferă o experiență superioară la redarea conținutului multimedia.

Comparația camerelor foto/video

Începem cu comparația iPhone 12 vs iPhone 11, modelele de bază. Ambele vin cu câte două camere, una normală și una ultrawide. Senzorul principal are o deschidere focală superioară la iPhone 12, f/1.6 față de f/1.8, senzorul fiind și puțin mai mare.

Acest lucru rezultă în fotografii mai bune în condiții de lumină mai slabă. În plus, la iPhone 12 există Night Mode indiferent de camera folosită, în timp ce la iPhone 11 acesta este rezervat pentru senzorul principal.

Pentru video, iPhone 12 vine cu Dolby Vision HDR, iar rezultatele sunt spectaculoase dacă privești imagini pe un display compatibil. Pentru camera de selfie, diferențele nu sunt majore, fiind făcute în principal de software, nu de optică superioară.

Diferențele sunt mai mari dacă alegi iPhone 12 Pro, și mai ales la 12 Pro Max. Acestea au și un senzor telephoto (2x și 2.5x) capabil de Night Mode, plus senzorul LiDAR care face ca autofocusul să fie extrem de rapid, indiferent de condițiile de lumină.

Iar după lansarea ultimei versiuni a sistemului de operare, iOS 14.3, cele două vin și cu formatul ProRaw, care oferă multă flexibilitate în editarea fotografiilor. Spuneam mai sus „mai ales” cu privire la 12 Pro Max, care are un senzor și mai mare decât celelalte modele, ceea ce îmbunătățește fotografiile în Modul Portret, dar și fotografia nocturnă.

iPhone 12 vs iPhone 11: Viteză și performanță

Seria iPhone 12 vine cu noul procesor A14 Bionic despre care Apple spune că este cu 50% superior la capitolele CPU și GPU, fiind la acel moment primul procesor de 5nm. În folosirea normală, vor fi multe momente în care diferența nu va fi sesizabilă între iPhone 12 și iPhone 11, ambele fiind foarte rapide, ireproșabile.

Diferența se vede la exportarea unor clipuri editate. Iar dacă alegi unul dintre modelele Pro de iPhone 12, beneficiezi și de 6 GB de RAM, în timp ce toate modelele de iPhone 11 au doar 4 GB de RAM. Pe partea de software nu există vreo diferență deoarece, așa cum știm, Apple lansează sistemul de operare simultan pe toate modelele.

Accesorii

Un lucru nou cu care seria iPhone 12 a venit este MagSafe. Fiecare model are pe partea din spate magneți pe care poți atașa diferite accesorii. Fie că este vorba despre încărcătorul wireless, fie că este vorba de un portofel sau o husă. Iar acest magnet oferă posibilitatea de inovație, urmând să apară tot felul de accesorii spectaculoase care să se folosească de MagSafe.

Căștile wireless AirPods funcționează la fel de bine și cu iPhone 12, și cu iPhone 11. Același lucru se întâmplă și cu noile căști on-ear, AirPods Max.

Concluzii

Noile modele de iPhone 12 aduc multe îmbunătățiri față de iPhone 11, de la conectivitatea 5G, la camerele foto sau display. Cei care folosesc des camera foto a telefonului vor fi încântați de calitatea fotografiilor pe care le oferă gama iPhone 12, mai ales pe Night mode, unde diferențele față de iPhone 11 sunt poate cele mai mari.

Spuneam la început că există două variante: dacă ai o versiune mai veche de telefon Apple sau dacă ai iPhone 11 și te gândești la upgrade. În cazul primei variante, răspunsul este ușor: iPhone 12 este alegerea mai bună, pentru că ai multe variante de preț, ai 5G și multe alte beneficii. În cazul upgrade-ului de la iPhone 11 la iPhone 12, răspunsul depinde de mai mulți factori: ce model de iPhone 11 ai, ce model de iPhone 12 ți-ai dori, la ce folosești cel mai mult telefonul, ce buget ai etc.

Pentru display-ul OLED, pentru camera superioară, conectivitatea 5G, MagSafe și un procesor mult mai bun, pentru senzorul LiDAR care oferă o experiență excelentă în realitatea augmentată, pentru noul design – iPhone 12 este câștigătorul nostru.

*Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot să nu facă parte din oferta comercială curentă Vodafone. Conținutul acestui articol nu reprezintă poziția Vodafone cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate. Prețurile exprimate în articole și clipuri video fac parte din oferta comercială valabilă la data publicării și pot suferi modificări. 


Sebastian Ujică
Experiența de 10 ani din lumea jurnalismului sportiv și pasiunea pentru lumea tech m-au împins spre Zoom by Vodafone. Scriu despre orice gadget sau smartphone care îmi iese în cale și abia aștept să văd cum se schimbă lumea cu ajutorul tehnologiei.


>