← Zoom out

iPhone 12 mini vs iPhone 12. Cât de bun e cel mai mic telefon din noua gamă Apple

Surpriza cea mai mare în 2020 de la Apple a fost lansarea iPhone 12 mini.

Sebastian Ujică in Devices
6 Jan 2021  |  5 min
iPhone 12 mini vs iPhone 12. Cât de bun e cel mai mic telefon din noua gamă AppleiPhone 12 mini vs iPhone 12. Cât de bun e cel mai mic telefon din noua gamă Apple
Foto: Shutterstock
Let others know:

Join the conversation:
0

iPhone 12 mini este un telefon perfect pentru cei care își doresc un smartphone mai mic, compact, dar care nu vor să facă niciun compromis când vine vorba de calitate. Iar Apple a reușit să facă o treabă excelentă în a aduce acest concept la realitate.

Din punct de vedere al raportului calitate/preț, iPhone 12 mini poate fi considerat compromisul ideal din gama iPhone 12. Are un design premium, este fabricat din materiale de top și vine cu toate funcțiile pe care utilizatorii le apreciază la produsele Apple, însă la un preț mai mic decât celelalte telefoane din noua gamă.

iPhone 12 Mini – caracteristici generale

iPhone 12 mini are un preț cu aproximativ 100 de euro mai mic decât iPhone 12 și vine în 3 variante, în funcție de capacitatea de stocare: 64/128/256 GB.

Zvonuri despre un iPhone mini existau încă din 2013, însă Apple a ales varianta unei versiuni SE în 2016 cu buton. Succesorul acelui telefon a venit în prima parte a anului 2020, însă un iPhone compact cu ecran pe aproape toată suprafața telefonului a întârziat.

Descrierea perfectă pentru iPhone 12 mini? O versiune compactă a lui iPhone 12. Este principala diferență față de versiunea clasică. Mai sunt și altele, așa că hai să le analizăm.

Design și display

La fel ca toate modele lansate în luna octombrie, iPhone 12 mini are marginile drepte, ceea ce îl face foarte ușor de manevrat și îți dă un senzație confortabilă atunci când îl ții într-o mână.

Este ușor, cântărește doar 135 de grame și măsoară 131.5 x 64.2 x 7.4 mm, motiv pentru care iPhone 12 mini este ideal pentru persoanele care preferă un telefon mic. În ciuda dimensiunilor sale, telefonul nu îți dă nicio clipă senzația că ai ține în mână un smartphone de buget – calitatea se vede cu ochiul liber încă din primele secunde.

Display-ul este un Super Retina XDR OLED cu HDR10 și o luminozitate maximă de 1200 niți, are doar 5.4 inci, o rezoluție de 1080 x 2340p cu 476ppi, iar raportul dintre ecran și carcasă este de 85.1%. La fel ca celelalte modele iPhone 12, telefonul vine cu Dolby Vision.

Rata de refresh a display-ului este de 60Hz – știm deja că Apple a decis să nu includă rată mare de refresh pe niciunul din telefoanele din gama iPhone 12.

Telefonul se simte la fel de premium ca celelalte modele din gamă. Faptul că vine la un preț mai mic nu înseamnă că Apple a făcut compromisuri la calitatea materialelor – iPhone 12 mini are aceleași elemente de design ca restul gamei, inclusiv marginile din aluminiu.

Spatele telefonului este din sticlă, deci vei observa amprente pe el aproape imediat cum l-ai atins. Butonul de on/off se află în partea dreaptă, în timp ce pe stânga regăsim butoanele de volum. În partea de jos, avem mufă Lightning pentru încărcare și speakere stereo.

Telefonul poate fi încărcat și wireless, cu ajutorul tehnologiei MagSafe.

gama iphone 12 cuprinde unele dintre cele mai subtiri telefoane disponibile acum pe piata
iPhone 12 mini vs iPhone 12 Pro Max | Foto: Shutterstock

Camera foto/video

iPhone 12 mini are aceleași camere pe care le găsești și pe versiunea clasică de iPhone 12. Avem o cameră wide de 12 MP, f/1.6 , și o cameră ultra-wide, tot de 12 MP, f/2.4, cu unghi de 120 de grade. Spre deosebire de iPhone 12 Pro și Pro Max, nu avem aici camera telephoto.

Camera principală are un senzor mare de 1.4µm și o distanță focală de 26mm. Este o cameră mai luminoasă decât generația precedentă datorită aperturii f/1.6. Are și stabilizare optică. Al doilea senzor este mai mic, 1.0µm, și o distanță focală de 13mm cu f/2.4. Toate cele 3 camere pot filma la rezoluție 4K cu 60fps, iar la 30fps se poate filma și cu Dolby Vision HDR. De asemenea, există și un scanner SL 3D pentru Face ID și care ajută la portretele cu camera de selfie.

Rezultatele sunt excelente, iar ceea ce impresionează la iPhone 12 mini, la fel ca la „frații” mai mari, este acuratațea cu care îți este prezentat rezultatul final pe ecran înainte să faci poza.

Grație procesorului A14 Bionic, camera vine cu Smart HDR 3 (procesare high dynamic range îmbunătățită și prezentă în condiții mai dificile), Night Mode este disponibil pe toate camerele, la fel și Deep Fusion (când condițiile de lumină sunt dificile, telefonul captează 4 imagini înainte să faci fotografia, 4 după și una cu expunere lungă. Telefonul alege apoi cele mai bune variante și le unește).

Înregistrarea video cu iPhone 12 mini este și ea impresionantă: poți filma 4K la 24/30/64 fps, în Full HD, opțiune care este disponibilă inclusiv pentru filmările în slow-motion.

Baterie

Houston, we have a problem. Este capitolul la care iPhone 12 mini are cel mai mult de suferit. Cu o carcasă atât de mică, bateria are o capacitate de doar 2.227mAh, cu 20% mai mică decât cea de pe iPhone 12.

Rezultatele testelor nu sunt impresionante. Este un telefon care rezistă o zi de utilizare medie spre intensă, însă nu mai mult. iPhone 12 mini se încarcă până la 50% în 30 de minute cu o viteză de 20W.

Încărcarea wireless este puțin sub versiunea clasică de iPhone, 12W față de 15W. La fel ca fiecare model din serie, are suport pentru MagSafe. Iar portofelul magnetic este creat fix pe dimensiunea telefonului.

iPhone 12 Mini, un telefon ușor, dar performant și elegant

Performanță

iPhone 12 mini vine cu iOS 14 și poți face update la 14.3. Noul App Library este util dacă nu dorești ca toate aplicațiile să acopere ecranul, iar widgeturile sunt și ele foarte practice.

iPhone 12 mini vine cu cel mai puternic procesor creat de Apple, A14 Bionic, prezent și pe celelalte telefoane din serie. Este primul procesor de 5nm, ceea ce îl face extrem de eficient și rapid.

Asistentul virtual Siri este prezent și este mai bun ca niciodată. Folosit de peste 400 de milioane de oameni în fiecare lună, Siri poate să răspundă la întrebări, să ajute cu traduceri, să stabilească alarme sau să trimită mesaje, și multe altele.

De ce să îți dorești un iPhone 12 Mini

Fără îndoială, în ultimii ani am văzut cum telefoanele au crescut în dimensiune. Ceea ce numeam phablet în urmă cu 5 ani este acum normalitate pentru device-uri. Iar opțiunile pentru device-uri cu ecran sub 5.5 inci sunt limitate. Și cu siguranță nu sunt smartphone-uri atât de puternice.

Însă există destule persoane care își doresc un telefon mai mic, iar cei care erau obișnuiți cu forma compactă de la iPhone 5, 6 sau 7, pot opta acum pentru iPhone 12 mini.

Camerele foto/video sunt capabile, designul este unul premium, telefonul este performant, astfel că nu vei simți că ai făcut vreun compromis.

De ce să-ți dorești un iPhone 12 mini? Pentru că este cel mai bun telefon compact de pe piață. Și pentru că are aproape toate funcțiile de care ai nevoie din gama iPhone 12, însă la un preț mai mic.

Concluzii iPhone 12 mini

Apple a făcut o mișcare interesantă odată cu lansarea iPhone 12 mini. Apple oferă acum o variantă și pentru cei care preferă un device mai mic, dar alegeau până acum telefoane mari deoarece pe acestea aveau procesorul cel mai puternic și cele mai bune camere. Așadar, iPhone 12 mini umple un gol care exista de câțiva ani pe piață.


Sebastian Ujică
Experiența de 10 ani din lumea jurnalismului sportiv și pasiunea pentru lumea tech m-au împins spre Zoom by Vodafone. Scriu despre orice gadget sau smartphone care îmi iese în cale și abia aștept să văd cum se schimbă lumea cu ajutorul tehnologiei.


>