← Zoom out

„Gardienii” pădurilor: cum ne ajută tehnologia să stopăm defrișările ilegale de pădure în România

La finalul lunii martie, echipa Vodafone România anunța digitalizarea primei păduri din România pentru a preveni defrișările ilegale.

Oana Coșman in Inovație, Zoom In
12 May 2021  |  5 min
Let others know:

Join the conversation:
0

Pe scurt, proiectul Smart Forest constă în instalarea de dispozitive de monitorizare în pădure pentru a detecta și analiza sunetele specifice tăierilor de arbori și a alerta autoritățile pentru verificarea legalității acestora.

Dar pădurea smart din județul Covasna este doar începutul, iar stoparea defrișărilor ilegale din România e un fenomen mai amplu care are nevoie de o implicare mai largă.

„Problema defrișărilor ilegale, perspectivele sumbre legate de efectele despăduririi, dar și penalitățile pe care le riscă România din partea Comisiei Europene sunt subiecte la ordinea zilei. Într-o ședință de board în care se dezbăteau cele mai arzătoare probleme pentru a căror rezolvare puteam folosi tehnologia și resursele Vodafone a venit ideea exploatărilor ilegale. Propunerea a avut o largă susținere din partea membrilor board-ului, dar și a echipelor de rețea și tehnologie care urma să se ocupe de proiect”, ne povestește Claudia Jelescu, VBU Strategic Projects Program Manager despre inițiativa Smart Forest și motivația Vodafone România de a demara acest proiect.

Smart Forest – conexiune la internet și inteligență artificială în slujba mediului

Soluția de pădure inteligentă implementată de Vodafone are la bază sistemul dezvoltat de startup-ul nonprofit Rainforest Connection, cu sediul în Statele Unite, și care a mai fost implicat în inițiative similare din alte țări, mai ales din America Latină, Africa de Sud, sau Filipine.

Sistemul constă într-o serie dispozitive numite sunt „gardieni digitali” echipați cu senzori acustici care captează o gamă variată de sunete din mediul înconjurător. Datele captate sunt trimise prin rețeaua Vodafone către o platformă aflată în cloud, dotată cu algoritmi de inteligență artificială care pot analiza sunetele din jur și pot identifica imediat sunete specifice tăierilor de copaci.

Astfel, aplicația analizează în timp real informația primită și, dacă sunt detectate zgomote precum cele de drujbă, de autovehicule, care ar putea indica eventuale activități suspecte, trimite tot în timp real alerte către o aplicație instalată pe telefoanele pădurarilor și/sau către un centru de monitorizare zonal sau național.

Soluția le permite administratorilor pădurilor să asculte în timp real ce se întâmplă și să intervină prompt în caz de pericol. Practic, îi ajută pe cei responsabili cu protejarea pădurilor să știe în timp real când există o exploatare forestieră și să facă imediat verificări.

În afară de start-up-ul american, Vodafone a mai colaborat în acest proiect cu ONG-ul Agent Green care a furnizat toate informațiile pe tema defrișărilor ilegale. Beneficiarul proiectului sunt deținătorii domeniului privat Zabola Estate din județul Covasna.

„Pentru implementarea proiectului am avut nevoie de șase luni de zile, pentru instalare, adaptarea la nevoile și specificațiile clientului, pentru testare și optimizare”, ne mai spune Claudia Jelescu.

Reprezentantul Vodafone ține să menționeze faptul că obiectivul companiei este de a extinde proiectul atât prin cooperarea cu autoritățile locale, cât și prin parteneriate cu proprietarii privați de păduri.

„Pentru asta suntem deschiși oricăror colaborări. Un astfel de obiectiv poate fi atins doar prin contribuția tuturor actorilor sociali, de la autorități, la companii și la societatea civilă”, afirmă Claudia. „Fiecare din noi își poate demonstra grija și dragostea pentru pădure alertând autoritățile ori de câte ori există suspiciunea unei ilegalități în pădure, păstrând-o curată și respectând regulile de conduită în pădure”, adaugă ea.

Claudia Jelescu, VBU Strategic Projects Program Manager

O soluție pentru mai multe scenarii

Claudia Jelescu ne precizează faptul că România este prima țară în care Vodafone a implementat un astfel de proiect, însă, în urma ecourilor lansării echipa de aici a fost contactată de colegii din Portugalia, dornici să găsească o soluție similară pentru a preveni incendiile de pădure.

Soluția de față permite prevenirea tăierilor ilegale de pădure, dar echipa care a lucrat la dezvoltarea și implementarea ei dorește să o adapteze și la alte nevoi cum ar fi combaterea braconajului, sau prevenirea  incendiilor de vegetație – așa cum precizam mai sus, nevoia principală pe care au identificat-o colegii de la Vodafone Portugalia și pentru soluționarea căreia doresc să o folosească.

Înainte de anunțul de la finalul lunii martie, soluția de pădure inteligentă din România a fost testată pe o perioadă de patru luni, timp în care gardienii digitali au transmis de ordinul sutelor de alerte.

„În funcție de suprafața pădurii și de relief se stabilește numărul de gardieni necesari pentru securizarea întregii suprafețe. Sistemul instalat la Zabola Estate funcționează în parametri optimi”, ne mai spune Claudia Jelescu.

Tehnologie și responsabilitate socială

Scenariile în care tehnologia poate soluționa diverse probleme sunt numeroase, iar în opinia reprezentantului Vodafone vom vedea tot mai multe proiecte de acest fel mijlocite de tehnologie, nu doar în domeniul mediului, ci și al agriculturii, administrației, sănătății, educației sau în industria automotive.

În ceea ce privește inițiativele operatorului telecom, protejarea planetei este unul dintre cei trei piloni ai misiunii Vodafone cu obiective ferme menite să adreseze problema schimbărilor climatice.

„Ne-am propus să reducem amprenta de carbon la nivel de grup cu 50% până în 2025 și cu 100% până în 2030, să folosim 100% energie regenerabilă pentru operațiunile noastre (obiectiv deja atins din aprilie 2020) și să ne reciclăm deșeurile. Totodată vrem să reducem la 0 emisiile indirecte (din cadrul lanțului de aprovizionare) până în 2040”, declară Claudia Jelescu.

În plus, pentru reducerea amprentei de carbon compania a implementat tehnologii avansate și eficiente de răcire în centrele de date pentru a reduce consumul de energie.

„Am început acum doi ani implementarea panourilor fotovoltaice în rețelele noastre fixă și mobilă pentru a genera energie verde și am implementat primul generator de energie electrică din Europa ce folosește hidrogenul drept combustibil. Pentru obiectivul de reciclare, am redus cantitatea de plastic prin introducerea eSIM-urilor, am redus cantitatea de hârtie prin introducerea contractelor în format electronic pentru clienți și reciclăm echipamentele de rețea”, povestește Claudia Jelescu despre inițiativele pe segmentul de responsabilitate socială demarate deja de Vodafone România.

Revenind la inițiativa Smart Forest și a gardienilor digitali care apără pădurile românești, Claudia este convinsă că poate avea un impact uriaș în diminuarea exploatărilor ilegale și asta pentru că soluția acționează încă din stadiul de prevenție, este o soluție ușor de implementat, cu costuri rezonabile pentru proprietarii de păduri private, dar și pentru autoritățile care au responsabilitatea de a proteja una din bogățiile cu care încă ne mai putem mândri.


Oana Coșman
Oana are o experiență de 14 ani în presa scrisă și online. Este editor start-up.ro, iar în trecut a lucrat pentru publicații de business precum Forbes România și Ziarul Financiar. Este pasionată de călătorii, adoră să descopere destinații noi și să afle poveștile oamenilor faini.


>