← Zoom out

DRUID, românii care automatizează conversațiile dintre firme și clienți

Deși nu are în spate mulți ani de existență, startup-ul românesc DRUID a reușit deja să-și creeze un renume atât în țara noastră, cât și la nivel internațional, câștigând tot mai mulți clienți din toate colțurile globului în fiecare lună. Și având în vedere ceea ce aduce la masă, DRUID are toate atuu-urile pentru a deveni cea mai mare companie de tehnologie conversațională din lume.

Oana Coșman in Inovație, Zoom In
2 Jun 2021  |  7 min
DRUID, românii care automatizează conversațiile dintre firme și cliențiDRUID, românii care automatizează conversațiile dintre firme și clienți
Let others know:

Join the conversation:
0

DRUID, românii care creează chatboți

DRUID este o companie de tehnologie conversaţională AI care dezvoltă asistenţi virtuali inteligenţi pentru organizaţii de tip Enterprise. Datorită şabloanelor conversaţionale preconfigurate şi a tehnologiei proprietare NLU, DRUID permite oricărei companii să proiecteze şi lanseze extrem de rapid asistenţi virtuali inteligenţi antrenaţi în conversaţii specifice pe roluri, procese, industrii.

Tehnologia DRUID permite dezvoltarea rapidă de asistenți virtuali inteligenți care oferă răspunsuri în peste 45 de limbi cu ajutorul unui motor conversațional proprietar, în timp ce peste 500 de șabloane conversaționale, specifice unor roluri și procese din diverse industrii, asigură un timp rapid de lansare în producție.

Pe scurt, DRUID creează asistenți virtuali inteligenți. Chatboți. Încă de la înființare, în 2018, echipa DRUID a pornit la drum cu misiunea de a ușura comunicarea dintre oameni și calculatoare. „Considerăm limbajul natural de comunicare, noua interfață de interacțiune între un om și un sistem informatic”, ne-au spus reprezentanții DRUID, o companie dezvoltată de Liviu Drăgan, care a fost și fondatorul TotalSoft, business pe care l-a vândut în 2016.

Numele DRUID a început să apară tot mai mult pe buzele tuturor la începutul lui 2019, în momentul în care compania a fost desemnată drept Startup-ul Anului în cadrul Galei ANIS (Asociația Națională a Industriei de Software și Servicii).  La acel moment, chatbot-ul dezvoltat de DRUID era folosit în cadrul Băncii Transilvania. Acum, BT este doar unul dintre zecile de clienți ai startup-ului românesc.

Câte un asistent virtual pentru fiecare om

druid2

DRUID oferă o platformă care conține toate instrumentele necesare ca o organizație să poată dezvolta rapid asistenți virtuali inteligenți.

Așa cum ne-au explicat oficialii DRUID, prin intermediul asistenților virtuali, aceste companii pot oferi angajaților, clienților sau partenerilor de afaceri, acces la informațiile care există deja în organizație, dar sunt răspândite prin foarte multe sisteme interne.

„DRUID răspunde astfel nevoii de independență a oamenilor, de self-service, și dorinței de a avea acces la informație imediat, în orice moment, din orice loc, fără să <<deranjeze>> cu întrebări suplimentare alți colegi, apelând direct acești asistenți virtuali. Noi credem într-un viitor foarte apropiat în care fiecare om va avea la dispoziție un asistent virtual inteligent”, precizează oficialii startup-ului românesc.

Prin intermediul asistenților virtuali, aceste companii pot oferi angajaților, clienților sau partenerilor de afaceri, acces la informații care există deja în organizație, dar care sunt răspândite prin foarte multe sisteme interne.

Cum te ajută chatboții

După cum explică oficialii DRUID, chatboții diferă foarte mult în complexitate. Astfel, avem chatboți de tip FAQ, care răspund pe baza unor liste de întrebări și răspunsuri predefinite, „dar care pot aduce o valoare uriașă în departamente puternic procedurizate cum sunt contact centerele sau suportul de tip IT Help Desk”, după cum precizează echipa DRUID,  până la chatboți integrați cu multiple sisteme interne și aplicații.

„Astfel de soluții mai complexe pot ghida un client printr-un proces de înrolare sau de amânare de rate, și se numesc de obicei asistenți virtuali inteligenți. Diferența majoră este că un asistent virtual inteligent este conectat la multiple surse de date, capacitate pe care un chatbot simplu de tip FAQ nu o are”, afirmă aceștia.

După cum ne declară Daniel Ionescu,  Marketing Manager în cadrul companiei, unul dintre punctele forte ale tehnologiei DRUID stă în numărul mare de șabloane conversaționale, peste 500, predefinite pe roluri, procese și industrii.

„Noi le numim DRUID AI Skills, adică bagajul de cunoștințe și inteligență al asistenților DRUID atunci când ies din  <<fabrică>>. Asistenții virtuali sunt ca niște angajați, pot fi proaspăt absolvenți și trebuie pregătiți, sau pot cunoaște deja procese specifice de HR, Contact Center, Sales. Aceste conversații predefinite ne ajută să lansăm mai rapid în producție asistenți virtuali foarte performanți”, afirmă Daniel.

Acesta dă exemplul soluției INO de la Banca Transilvania, destinată procesării cererilor de amânare rate, care a fost lansată în producție în doar 3 zile. În primele 3 luni de la lansare, INO a însemnat peste 63.000 de sesiuni de amânare rate, 10.000 de apeluri deviate de la call center, o scădere de 4 ori a timpului de procesare a unei cereri de amânare rate și un impact financiar de peste 500.000 de euro.

De reținut este faptul că există și asistenți virtuali proiectați și antrenați pe baza cerințelor specifice ale clienților, iar în general, un asistent virtual inteligent este gata să își preia rolul în echipă în 2-3 săptămâni.

În plin proces de extindere

druid

„O tehnologie ca DRUID are un impact major în special în companii relativ mari, cu peste 1.000 de angajați, cu procese bine stabilite de lucru și care au deja în vedere automatizarea unor activități pentru reducerea acțiunilor repetitive, neproductive, și creșterea productivității angajaților. Industriile cu cea mai mare adopție sunt Financial Services, Insurance, Healthcare, Retail, Logistics, Energy & Utilities”, declară reprezentanții DRUID.

În prezent, startup-ul românesc are peste 80 de clienți enterprise de pe toate continentele.

Și deși peste 80% din clienți sunt multinaționale cu operațiuni în România, focusul companiei este pe piețele internaționale, în special SUA și Marea Britanie.

„Din acest motiv suntem în plin proces de construcție a unei rețele globale de parteneri de implementare, cu tot ce presupune pregătirea programelor de training, suport și activare”, completează reprezentanții companiei.

Pe lângă deschiderea operațiunilor în SUA și Marea Britanie, apar tot mai mulți clienți internaționali.

„Am început să primim testimoniale pozitive de la clienți din piețe mature, unde competiția e pe viață și pe moarte. În plus, avem tot mai multe interacțiuni cu companiile de top de analiză și cercetare de piață, și pot spune că DRUID va fi inclus din 2021 în două astfel de cercetări la secțiunea Hot Vendors in Conversational AI. Companiile românești care reușesc o astfel de performanță în mai puțin de 3 ani de la lansare se numără pe degetele de la o mână”, afirmă Daniel Ionescu.

În opinia sa, este o chestiune de timp dezvoltarea unor studii de caz la nivel global, prin care încrederea în brandul DRUID, prin prisma beneficiilor majore pe care le oferă tehnologia, să devină un punct critic pentru accelerarea vânzărilor.

Pandemia a accelerat nevoia de automatizare

Din punct de vedere financiar, în prezent DRUID la peste 6 ori MRR față de anul trecut cu cel mai important indicator (MRR – veniturile recurente lunare – cel mai important indicator în zona de product software development).

În ceea ce privește activitatea companiei în 2020, reprezentanții DRUID îl văd ca pe un an de reinventare pentru a susține clienții din diverse sectoare de activitate, într-un context complicat și lipsit de predictibilitate.

„Am pornit la drum cu obiective ambițioase, de a crește cifra de afaceri de peste 5 ori comparativ cu 2019”, afirmă reprezentanții DRUID. Totuși, începuturile pandemiei și lockdownul au ridicat multe semne de întrebare despre cum va reacționa piața, ce bugete vor tăia companiile.

„Am reușit să ducem tehnologia DRUID spre cele mai dureroase zone ale crizei, unde echipele și departamentele erau în impas. Ne-am integrat cu furnizori de semnătură electronică, am adăugat noi canale digitale de comunicare, am schițat împreună cu clienții scenarii noi de utilizare, practic dezvoltarea DRUID a urmat nevoi foarte concrete.

Aș spune că pandemia a accelerat dezvoltarea și adopția tehnologiei DRUID, iar adopția accelerată a atras și atenția investitorilor. Astfel, s-a concretizat o nouă rundă de finanțare din decembrie 2020”, completează aceștia (DRUID a atras o rundă de finanțare în valoare de 2,5 milioane de dolari).

O gură de Oxygen

Așa cum precizează reprezentanții DRUID, runda de finanţare este utilizată pentru dezvoltarea de noi componente de inteligenţă artificială. Totodată, echipa DRUID lucrează la lansarea în această vară a unei noi generații, sub numele de cod Oxygen, care va revoluționa conceptele actuale de tehnologie conversațională.

„De ce Oxygen? Pentru că începem să vorbim despre întoarcerea la viață a economiilor globale, după un an cu cea mai abruptă cădere economică de la al doilea război mondial, de 3.9%, tradus în peste 5.9 trilioane USD. La fel cum oxigenul oferă energia de dezvoltare a tuturor ființelor vii de pe planetă, și modul de lucru spre care ne îndreptăm reprezintă începutul unui nou ciclu de viață, un nou mod de lucru, în care roboții și asistenții virtuali preiau de pe umerii oamenilor tot mai multe activități. DRUID Oxygen oferă cu totul alt nivel de simplitate și viteză de a dezvolta asistenți virtuali, în scenarii foarte complexe de automatizare”, explică aceștia.

De altfel, oficialii DRUID văd o accelerare a proiectelor de automatizare conversațională, în toate industriile, amplificată de pandemie și de nevoia oamenilor și organizațiilor de comunicare și productivitate asigurate la distanță.

„Automatizarea țintește în special activitățile repetitive. Anumite job-uri se reinventează deja pentru că, pur și simplu, pot fi executate de roboți, mult mai rapid și eficient. Însă roboții și asistenții virtuali trebuie la rândul lor antrenați, pregătiți, supervizați, îmbunătățiți – practic ajungem la un mesaj de peste 20 de ani: pentru a performa, o companie trebuie să fie o companie digitală, tot ce se poate digitaliza, va fi automatizat”, concluzionează reprezentanții DRUID.


Oana Coșman
Oana are o experiență de 14 ani în presa scrisă și online. Este editor start-up.ro, iar în trecut a lucrat pentru publicații de business precum Forbes România și Ziarul Financiar. Este pasionată de călătorii, adoră să descopere destinații noi și să afle poveștile oamenilor faini.


>