← Zoom out

De ce se umflă bateria telefonului – cauze și soluții

Bateria este una dintre cele mai importante componente dintr-un smartphone. O problemă cu bateria telefonului, deși se întâmplă rar, nu trebuie ignorată, ci rezolvată cât mai rapid. Mai ales dacă este un caz în care bateria smartphone-ului se umflă.

Sebastian Ujică in Devices
29 Mar 2021  |  3 min
De ce se umflă bateria telefonului – cauze și soluțiiDe ce se umflă bateria telefonului – cauze și soluții
Foto: Tyler Lastovich from Pexels
Let others know:

Join the conversation:
0

În urmă cu câțiva ani a avut loc mediatizatul caz numit Galaxy Note 7. Un telefon pe care compania Samsung a fost nevoită să-l retragă de pe piață, un caz din care toată lumea a avut de învățat, și producătorii, și utilizatorii. Astfel, în prezent, o situație în care bateria telefonului se umflă este foarte rară. Însă este posibilă, astfel că este necesar să știi ce trebuie să faci într-o asemenea situație.

În primul rând, nu trebuie să fie utilizatorul cel care umblă la device pentru a încerca înlocuirea bateriei. Cea mai bună variantă este să mergi cu telefonul la un service autorizat. Și asta cât mai rapid, înainte ca restul device-ului să fie afectat.

Ce este o baterie de telefon umflată?

Așa cum am spus deja, umflarea bateriei unui smartphone se întâmplă rar. Există însă mai multe motive pentru care se poate întâmpla, iar principalul este o defecțiune de fabricație. Dacă producătorul încearcă să facă un compromis în ceea ce privește calitatea bateriei sau spațiul necesar pentru aceasta în interiorul telefonului, bateria ar putea să nu mai funcționeze cum trebuie.

Însă există și alte situații care pot duce la umflarea bateriei unui smartphone, precum scăparea repetată a telefonului, căldura excesivă sau schimbarea drastică de temperatură de la rece la cald și invers. Sau din cauza pătrunderii lichidului în interior. Și, nu în ultimul rând, dacă nu utilizezi un încărcător original, ci unul de calitate îndoielnică.

Bateria telefonului se poate umfla dacă presiunea gazelor din interiorul carcasei bateriei duce la delaminarea plăcilor. O baterie umflată își pierde din capacitate și poate deveni chiar inutilizabilă. În cazurile cele mai grave, poate chiar să explodeze. Iar când este vorba despre un smartphone, spațiul este oricum unul restrâns, astfel că ultimul caz menționat devine probabil în situația în care bateria se umflă.

Cât de sigur este să folosești o baterie umflată?

Nu este deloc sigur și nici recomandat să folosești un smartphone cu bateria umflată. Dacă ignori situația, bateria va continua să se umfle și va ceda la un moment dat. Iar acest lucru se poate întâmpla în orice moment, când utilizatorul ține device-ul în mână sau în buzunar sau îl lasă pe masă. Cert este că o asemenea situație nu dispare de la sine, iar posesorul smartphone-ului trebuie să reacționeze imediat.

Cum înlături o baterie umflată?

Dacă este vorba despre un device cu carcasa de pe spate care poate fi înlăturată, atunci este simplu. Închizi device-ul, scoți bateria umflată și cumperi una de la un comerciant autorizat. Însă majoritatea smartphone-urilor în prezent nu oferă utilizatorilor acces la baterie. Astfel, cea mai bună soluție este să lași telefonul într-un loc sigur să se descarce ușor. În momentul în care bateria este epuizată, iei telefonul și mergi la un service autorizat pentru analizarea problemei și înlocuirea device-ului.

Cum repari o baterie de telefon umflată?

Bateriile litiu-ion folosite pentru smartphone-uri nu sunt o joacă. Dacă nu cunoști toate procesele chimice care au loc în interior și nu înțelegi exact cum funcționează circuitele acesteia, nu încerca să umbli tu. Poți provoca o reacție nedorită și chiar să strici definitiv device-ul. De aceea, singura opțiune este de a recurge la un service autorizat. Mai mult, în majoritatea situațiilor, o baterie umflată nu mai poate fi reparată și trebuie înlocuită cât mai rapid.

Concluzii

Șansele să te întâlnești cu o situație în care bateria telefonului să se umfle sunt mici în prezent, mai ales că producătorii de smartphone-uri acordă o mare atenție acestei componente și iau măsuri de siguranță care să îi protejeze pe utilizatori de orice incident. Iar defectele de fabricare sunt aproape inexistente în prezent, ceea ce înseamnă că șansele ca bateria unui smartphone să se umfle sunt foarte mici. Însă dacă se întâmplă, utilizatorul trebuie să recurgă la ajutor din partea unor specialiști, nu să încerce să repare singur problema.


Sebastian Ujică
Experiența de 10 ani din lumea jurnalismului sportiv și pasiunea pentru lumea tech m-au împins spre Zoom by Vodafone. Scriu despre orice gadget sau smartphone care îmi iese în cale și abia aștept să văd cum se schimbă lumea cu ajutorul tehnologiei.


>