De ce nu se mai încarcă telefonul? Posibile cauze și soluții pentru fiecare problemă
Nimic nu este mai deranjant decât un telefon care, fix când ți-e lumea mai dragă, nu vrea să se mai încarce. Ajungi acasă de la serviciu, conectezi telefonul și… niciun semn că bateria se încarcă. În astfel de momente, există câteva modalități de a remedia problema, fie că ai Android sau iPhone.


De ce nu se încarcă telefonul Android: cauze și soluții
Problemele de încărcare ale telefonului Android pot fi cauzate de:
- sursa de alimentare – o priză care nu funcționează;
- cablul de încărcare – cablul USB pe care îl utilizezi pentru încărcarea telefonului;
- încărcătorul sau adaptorul de alimentare nu funcționează corect;
- portul de încărcare – poate fi blocat de particule de praf care nu mai permit încărcarea;
- software-ul smartphone-ului – aplicații și actualizări care pot afecta procesul de încărcare al telefonului;
- simple erori care se pot rezolva cu un restart;
- bateria telefonului.
De aceea, nu te grăbi să apelezi la un centru de service fără să te asiguri că poți remedia problema chiar de la tine de acasă. Iată câțiva soluții pe care le ai la îndemână atunci când telefonul Android nu se mai încarcă.
Încearcă o altă priză
Este posibil ca telefonul sau încărcătorul să funcționeze corect, dar sursa de alimentare (priza) să aibă probleme. Așa că, cel mai simplu este să testezi o altă priză sau să conectezi telefonul prin USB, direct la un laptop sau calculator. Dacă smartphone-ul se încarcă, poți sta liniștit în privința lui, dar nu și a prizei.
Verifică adaptorul
Asigură-te că problema nu este cauzată de un adaptor sau încărcător care nu mai funcționează. Cel mai simplu este să testezi un alt încărcător sau să vezi dacă poți încărca telefonul doar prin USB la un laptop sau calculator. În cazul în care telefonul se încarcă prin USB, dar nu se poate încărca la priză, cel mai probabil, va trebui să îți cumperi un adaptor nou, original.
Verifică cablul de alimentare și portul USB

Există două componente pe care ar trebui să le verifici înainte de a te gândi că telefonul nu se încarcă din cauze grave: cablul de alimentare USB și portul USB. Defecțiunile cablului de încărcare sunt, de departe, cele mai comune probleme când vine vorba de încărcarea telefonului.
USB-ul se poate deteriora destul de repede, mai ales dacă îl strângi des, îl ții pe jos, îl lași la îndemâna unor animale de companie jucăușe, care rod lucruri prin casă. Pentru a verifica dacă problema este de la USB, cel mai simplu este să testezi un alt cablu.
De asemenea, portul de încărcare este unul dintre cele mai vulnerabile elemente ale telefonului. Scamele sau particulele de praf se pot acumula rapid și pot întrerupe conexiunea telefonului la o sursă de alimentare. Verifică portul USB și curăță-l dacă observi că are particule de praf care îl blochează.
Folosește o lanternă pentru mai multă vizibilitate și un un instrument de ejectare SIM sau o scobitoare pentru a elimina murdăriile. Dacă portul de încărcare este în continuare deteriorat, probabil că va trebui să mergi cu telefonul la un service.
Află cum te poate ajuta asigurarea mobilă atunci când ți se strică telefonul
Repornește telefonul
Uneori, poate fi vorba despre o simplă eroare care nu permite telefonului să se mai încarce. Printr-un restart vei putea închide toate aplicațiile sau serviciile care rulează în Android. Apăsă lung, timp de 5-7 secunde, butonul de pornire al telefonului și repornește smartphone-ul. Dacă telefonul se încarcă după restart, recomandat este să analizezi toate aplicațiile din smartphone și să le dezinstalezi pe cele care îți par nesigure.
Folosește aplicația Ampere
Pot exista situații în care, chiar dacă telefonul se încarcă bine, sistemul de operare nu afișează pictograma de încărcare a bateriei. Acest bug poate fi identificat cu ajutorul aplicației Ampere. Instalează aplicația din Google Play, conectează telefonul la priză sau la un laptop și pornește Ampere. Dacă aplicația începe să măsoare puterea de încărcare, poți respira ușurat. Problema bug-ului se remediază fie printr-o actualizare a sistemului de operare, fie printr-o resetare din fabrică.
Actualizează sistemul de operare
Pot exista cazuri în care, imediat după instalarea unei actualizări de sistem pe Android, telefonul să nu se mai încarce. Pentru a remedia problema, cel mai simplu este să revii la versiunea dinaintea actualizării.
iPhone-ul nu se încarcă – ce soluții ai la dispoziție
La fel ca în cazul telefoanelor Android, atunci când iPhone-ul nu se încarcă indicat este să începi cu pașii simpli. Verifică, în primul rând, dacă există probleme cu priza sau cu rețeaua de alimentare. Cuplează încărcătorul la o altă priză și observă dacă telefonul se încarcă sau nu.
Dacă problema nu are legătură cu priza, examinează cu atenție cablul de încărcare și portul de încărcare al telefonului. Verifică dacă portul USB și firul prezintă semne de deteriorare, cum ar fi știfturi de contact rupte sau îndoite. Scoate murdăria din portul de încărcare de pe partea inferioară a dispozitivului și vezi dacă, în felul acesta, se va încărca telefonul. Dacă portul de încărcare este deteriorat, probabil că va fi nevoie să trimiți iPhone-ul în service.
Repornește iPhone-ul
La fel ca în cazul telefoanelor Android, uneori, erorile de încărcare se pot rezolva printr-un restart. Pentru repornirea forțată a telefonului există mai multe soluții:
- Pentru iPhone X, iPhone XS, iPhone XR, iPhone 11 sau iPhone 12: apasă și eliberează rapid butonul de mărire a volumului, apăsă și eliberează rapid butonul de micșorare a volumului, apoi apăsă și menține apăsat butonul lateral. Când apare logo-ul Apple, eliberează butonul.

- Pentru iPhone 8 sau iPhone SE – apăsă și eliberează rapid butonul de mărire a volumului, apăsă și eliberează rapid butonul de micșorare a volumului, apoi apasă și mențineți apăsat butonul lateral. Când apare logo-ul Apple, eliberează butonul.
- Pentru iPhone 7 – ține apăsat simultan butonul de micșorare a volumului și butonul on/off. Când apare logo-ul Apple, eliberează ambele butoane.
Actualizează iPhone-ul la cea mai recentă versiune de iOS
Dacă pe iPhone-ul tău apare un mesaj care te informează că accesoriile de încărcare nu sunt compatibile cu telefonul tău și prin urmare, nu reușesc să încarce device-ul, atunci fie adaptorul/ USB-ul/ portul USB sunt deteriorate, fie este necesar să să actualizezi dispozitivul iPhone la cea mai recentă versiune de iOS.
Conectează dispozitivul la o sursă Wi-Fi, accesează Configurări > General> Actualizare software, apoi descarcă și instalează. Dacă apare un mesaj în care ți se solicită să elimini temporar aplicații deoarece software-ul necesită mai mult spațiu pentru actualizare, atinge Continuați sau Anulați. Află aici: Cum eliberezi spațiul de stocare pe un iPhone. Dacă ai suficient spațiu pe telefon, alege opțiunea „Instalați” și dispozitivul se va actualiza automat.

Folosește încărcarea optimizată
Există situații în care iPhone-ul se încarcă, însă doar în limita de 80%. De regulă, acest lucru se întâmplă când bateria se supraîncălzește și software-ul oprește automat încărcarea. După scăderea temperaturii, telefonul ar putea să reia încărcarea.
În situația aceasta fie poți muta telefonul într-un spațiu mai răcoros, fie poți folosi încărcarea optimizată. Opțiunea este valabilă dacă folosești iOS 13 sau versiuni ulterioare. Pentru a activa funcționalitatea, accesează Configurări > Baterie > Stare sănătate baterie > Încărcare optimizată baterie.

Acum câțiva ani problema telefonului care nu se mai încărca se rezolva ușor: scoteai bateria, îi curățai contactele și o puneai la loc. Astăzi există alte soluții la care putem apela. Când nici aceste recomandări nu funcționează, singura soluție rămâne să mergi în service. Contactează serviciul de asistență Apple sau cel al furnizorului de la care ai achiziționat telefonul și poți stabili detaliile și costul pentru reparație și predarea smartphone-ului în service.
Bateria telefonului nu se i incarca am scoso di leptop și nu se mai incarca?
Chiar au fost de ajutor aceste sfaturi ,multumesc foarte mult