← Zoom out

De ce merită să investești într-un smartphone high-end?

Faptul că din ce în ce mai multe dintre articolele pe care le scriu pentru Zoom by Vodafone pot avea răspunsuri obiective, dar în final concluzia nu are cum să fie decât subiectivă, nu mă neliniștește deloc.

Costin Giurgea in Featured, Zoom In
19 Aug 2021  |  4 min
De ce merită să investești într-un smartphone high-end?De ce merită să investești într-un smartphone high-end?
Foto: Shutterstock
Let others know:

Join the conversation:
0

Un astfel de răspuns subiectiv ar putea să fie desprins chiar din realitatea imediată, în care notițele pentru acest articol au fost scrise de pe un feribot, pe un Z Fold, ale cărui avantaje sunt incontestabile pentru cei ca mine, care au nevoie să scrie pe drum.

Dar înainte să concluzionăm, mai bine să analizăm obiectiv și să dăm Cezarului ce-i al Cezarului. Sau, mă rog, să dăm generalilor Cezarului ce-i al lor: smartphone-urile mid-range din ultimii doi ani ar putea face să roșească telefoanele high-end de acum 3-4 ani.

Avem acum pe piață o multitudine de terminale la care performanțele par cumva excelente în raport cu prețul lor accesibil. Începând de la rezoluțiile display-urilor și terminând cu viața pe care o generează bateriile sau capacitățile fast-charge, tehnologia a avansat atât de mult încât rezultatul este excelent pentru utilizatori. Practic, dacă nu vrei să dai foarte mulți bani pe un telefon, asta nu mai înseamnă că ești privat de tehnologie decentă.

Cu toate astea, există un „cu toate astea”. Iată de ce prefer eu să dau bani în plus pentru un smartphone high-end.

Calitatea

Oricât de subiectiv ar fi capitolul calitate, în mod obiectiv se simte la materiale și la fabricație. Iar dragostea pentru un produs de calitate, fie că vorbim de smartphones, ochelari, haine, mașini sau cafea, este un stil de viață. Un smartphone high-end va fi nu doar plin de tehnologie de ultimă generație, va fi și un produs pe care îți va face plăcere să-l ții în mână.

Și, ținând cont de faptul că smartphone-ul este, de fapt, produsul pe care-l utilizăm cel mai mult dintre toate produsele pe care le folosim zilnic (dacă nu mă credeți, check screen time săptămânal și îmi veți da dreptate), mie mi se pare esențial să îți și placă. Cei mai pretențioși vor merge chiar și dincolo de calitatea materialelor și a îmbinărilor, vor merge și la discuția despre design. Dar asta chiar este cea mai subiectivă parte, așa că depinde de fiecare cât preț pune pe cum arată un telefon.

Luminozitatea în soare

Dacă la rezoluțiile și densitatea pixelilor, valorile sunt foarte bune chiar și pentru smartphones mid-range, la capitolul luminozitate de obicei telefoanele high-end sunt cele care îți oferă, fără probleme, posibilitatea de a le folosi în condiții bune, chiar și dacă soarele e puternic.

Cu câteva excepții (notabile, ar spune unii), cam toți producătorii de telefoane premium au făcut eforturi susținute ca display-urile să poată oferi o experiență de utilizare foarte bună (și la nivel de contrast, și la nivel de culori, și la nivel de refresh rate).

Camerele video / foto

Camerele foto sunt un subiect sensibil pentru mine. Le folosesc des și le folosesc intens, atât pe foto, cât și pe video. Salturile făcute de producătorii de smartphones aici m-au făcut să schimb generațiile mai rapid decât aș fi făcut-o în mod normal, pentru că am nevoie de tehnologie de ultimă generație, astfel încât să nu-mi sufere feed-ul de Instagram.

Și, de ceva vreme încoace, nu se reduce totul doar la câți megapixeli livrează sau câte camere ai. Mai important pentru mine este să aibă și o stabilizare foarte bună pe video și, desigur, să poată să funcționeze și să livreze performanțe foarte bune în lumină slabă. Nu mă interesează atât de mult night-mode (în lumină zero m-am surprins prea rar făcând fotografii și oricum ți-ar trebui un trepied ca să ții telefonul nemișcat), mă interesează mai mult ca la răsărit sau la apus camerele să poată face diferența între umbre și părțile luminoase ale fotografiei și mă interesează ca, în momentul în care se întunecă, să mă pot bucura de suficiente detalii.

Nici zoom-ul digital nu mă impresionează să fie la nivel de 100x, mai degrabă sunt fericit cu un zoom optic care să sară de 2-3x. Astea sunt detalii care se regăsesc mai degrabă pe smartphones high-end și sunt detalii care, din punctul meu de vedere, merită diferența de bani.

Altele

La capitolul „altele” mă bucur să pun pe listă câteva aspecte care pot înclina balanța spre high-end. Rezistența la praf și apă, spre exemplu, e ceva ce în mod normal nu e un criteriu important. E mai degrabă „nice-to-have” decât „must-have”, dar chiar și pentru mine, care sunt suficient de atent încât să nu vărs cafea sau lapte pe telefon, e important să știu că dacă mă prinde o ploaie pe motocicletă în timp ce folosesc smartphone-ul pe post de navigație, n-o să fie o problemă dacă mi se udă ecranul.

Nu am ajuns încă la nivelul de încredere în care să înot cu telefonul în buzunar, asta nu cred că o să fac prea curând, deși specificațiile unor terminale se laudă cu această posibilitate. Ce mai merge pe lista asta, de „altele”? Difuzoare care nu distorsionează. Eu nu vorbesc la telefon pe speaker, ca bătrânii, dar când sunt în road trips pe motocicletă nu car după mine și boxe portabile, prin urmare mi se pare un plus ca telefonul meu să poată face play la muzică de pe Spotify în mod decent în camera de hotel.

Nu am găsit încă un telefon mid-range care să se audă decent, dar cam toate cele premium oferă sunet Ok. Ah, și încă ceva, de obicei pe telefoanele premium găsești suficient storage cât să poți face liniștit filme și fotografii într-o călătorie de o lună pe care vrei s-o documentezi cum trebuie.

Cam astea sunt argumentele mele pentru care cred că un telefon high-end își merită banii. Acum nu mai rămâne decât să fac un articol în care să analizez opțiunile de telefoane high-end și să alegem un top trei dintre ele, nu?


Costin Giurgea
Scriu, produc și prezint un show de aventuri cu mașini. Citesc istorie, urmăresc geopolitică și mă scufund în tehnologie. Cred că singurul lucru care ne împiedică să ne conectam mai bine cu smartphoneurile este lățimea de bandă. Adică rapiditatea cu care putem noi să tastăm pe display. Ah, și abia aștept să se dea drumul turismului spațial. Ceea ce vă doresc și vouă!


>