← Zoom out

Cum semnalezi o problemă în trafic cu Apple Maps pe iOS 14.5

După ce în 2020, Apple a lansat sistemul de operare iOS 14, anul acesta vine cu actualizarea de soft iOS 14.5, disponibilă pentru majoritatea telefoanelor iPhone. iOS 14.5 aduce câteva noutăți cel puțin interesante. Una dintre ele ține de Apple Maps și este asemănătoare cu o funcție bine-cunoscută a Waze-ului.

Echipa Zoom in iOS Tips
21 May 2021  |  3 min
Cum semnalezi o problemă în trafic cu Apple Maps pe iOS 14.5Cum semnalezi o problemă în trafic cu Apple Maps pe iOS 14.5
Foto: Pexels
Let others know:

Join the conversation:
0

Cum raportezi un eveniment rutier în Apple Maps pe iOS 14.5

Mult aşteptatul update iOS 14.5 a venit cu o funcţie de crowdsourcing pentru accidente în Apple Maps. Până acum, această opțiune era întâlnită doar la aplicația Waze.

Indiferent că ești șofer sau pieton, în cazul în care călătorești mult cu mașina și ai un iPhone, merită să știi că din aplicația Apple Maps vei putea raporta pericolele din trafic, vei putea informa și avertiza șoferii cu privire la o eventuală problemă apărută pe traseul tău. Concret, iată cum poți face acest lucru:

  • Descarcă iOS 14.5 pe telefon, dacă nu ai făcut-o deja. Orice model de la iPhone 6S la iPhone 12 Pro Max ar trebui să poată descărca actualizarea. Deschide funcția Setări, selectează General, apasă pe Actualizare software. Smartphone-ul va downloada versiunea iOS 14.5, după care se va restarta automat. După repornire, telefonul tău va avea update-ul la zi;
  • Deschide Apple Maps, alege destinația la care vrei să ajungi, apăsă butonul „Go”, apoi lângă afișajul cu ora de sosire și numărul de kilometri îți apare o săgeată. Apasă pe acea săgeată și vei vedea un meniu cu mai multe butoane (Add Stop, Share ETA, Report, Details, Audio, End). Apasă pe butonul Report;
  • Din meniul Report, vei putea anunța un accident, un pericol sau radar pentru viteză.
ios14-iphone12-pro-maps-directions-report-an-incident

Alege incidentul, iar Apple îl va marca pe hartă, astfel încât ceilalți șoferi vor fi informați din timp. De asemenea, la rândul tău poți vedea marcajele lăsate de colegii de trafic. Vei avea opțiunea de a șterge evenimentul, în cazul în care nu mai este, sau de a-l confirma.

Cum semnalezi un incident în trafic cu Apple CarPlay și Siri

Cum este esențial să avem ambele mâini pe volan atunci când conducem și să fim atenți la drum, nu la telefon, iOS 14.5 vine și cu opțiunea de a semnala pericolele din trafic, printr-un mesaj vocal. Aplicația Apple CarPlay utilizează controlul vocal Siri, prin urmare poți raporta verbal eventualele problemele.  Ce ai de făcut pentru asta?

În primul rând, înainte de a pleca la drum, asigură-te că Siri este activat pe telefon. Dacă nu este activat, accesează Settings > Siri&Search și de aici pornește următoarele configurări: Ascultă „Hey Siri” și permite Siri pe ecranul de blocare.

ios14-phone11-pro-settings-siri-search

Conectează iPhone-ul la portul USB al mașini sau activează funcționalitatea CarPlay prin wireless sau bluetooth. Asigură-te că sistemul mașinii este activat prin wireless sau bluetooth. Apoi, de pe iPhone, intră la  Configurări > General > CarPlay > Mașini disponibile și selectează mașina ta.

În funcție de mașină, poți folosi sistemul Siri în două moduri pentru a controla funcționalitatea CarPlay:

  • Menține apăsat butonul pentru comandă vocală, aflat pe volan. Apoi, solicită lui Siri să semnaleze incidentul din trafic. Poți spune „Hey Siri, report an acciden” sau „Hey Siri, there’s something in the road”„Hey Siri, there’s a speed check here”
  • Atinge și menține butonul principal CarPlay de pe ecranul tactil al mașinii. Apoi, spune sistemului Siri să semnaleze incidentul din trafic.

Mai departe, Siri va marca pe hartă incidentul raportat de tine, fără să fie necesar să deschizi Apple Maps.

Apple Maps vs Waze – ce aplicație alegi dacă ești la volan

După ce mult timp, lupta pentru cea mai bună aplicație de navigație părea să se dea între Google Maps și Apple Maps, din 2013 a intrat în joc și Waze-ul.

Desigur că primul lucru care face diferența între Apple Maps și Waze este accesibilitatea. Apple Maps este disponibil numai pe iPhone și CarPlay, în timp ce Waze poate fi instalat pe Android, iPhone, Android Auto și CarPlay. Plus că Waze îți permite să vezi în timp real care sunt indicațiile rutiere către destinația ta, accesând direct harta din waze.com.

Pentru că tot am vorbit despre cum semnalezi un incident în trafic, tipurile de raportări pe care le poți face pe Waze sunt mai bogate decât pe Apple. Așa cum s-a menționat deja, Maps-ul permite utilizatorilor să raporteze doar accidente, pericole și radare, în timp ce Waze vine cu o mulțime de opțiuni, incluzând ambuteiajele, obstacole aflate pe drum, ceața, gropile și multe altele.

Însă Apple câștigă la capitolul asistență vocală. Integrarea Siri în Apple Maps le permite șoferilor să trimită un raport cu ușurință, spunând doar  „Hey Siri, there’s something on the road”. Această opțiune funcționează atât pe iPhone, cât și pe CarPlay.

Concluzii 

Așa cum era de așteptat, aplicația Apple Maps este îmbunătățită de la an la an. Cum Waze-ul a demonstrat că posibilitatea de a raporta pericolele din trafic este extrem de utilă pentru șoferi, Apple Maps a adus această opțiune și pentru utilizatorii de iPhone. Cu siguranță este o caracteristică de care fanii Apple se vor bucura.


Echipa Zoom
Zoom by Vodafone nu este despre tehnologie, ci despre ce poți face tu cu tehnologia. Și despre toate modurile în care tehnologia îți face viața mai ușoară. Zoom îți arată totul în detaliu. Ready?


>