← Zoom out

Cum să faci poze reușite cu telefonul pentru un anunț auto

Telefoanele mobile sunt acum atât de performante, încât permit fiecăruia dintre noi să fie un adevărat creator de conținut. Și atunci, de ce vedem atât de multe poze proaste la anunțuri auto?

Costin Giurgea in Featured, Zoom In
15 Jun 2021  |  3 min
Cum să faci poze reușite cu telefonul pentru un anunț autoCum să faci poze reușite cu telefonul pentru un anunț auto
Let others know:

Join the conversation:
0

Am pus întrebarea, dar mi-am dat seama că nu vreau să dau și răspunsul. Mai ales că, după ce-l dai, e foarte ușor să aluneci pe o pantă la capătul căreia concluzia să fie „e clar, tehnologia îți dă, dar nu-ți bagă și-n traistă”.

Prin urmare, mai simplu pentru toată lumea e să ne întoarcem la titlu și să încep cu sfaturile pentru a face poze mai reușite cu telefonul pentru un anunț auto. Dincolo de titlu, indexare, descriere (care da, trebuie să fie cât mai completă) și tonul vocii (nu e neapărat necesar, dar ajută ca anunțul să fie amuzant și cât mai personal), partea vizuală este de departe cea mai importantă. Ce trebuie să faci?

1. În primul rând, spală mașina. Cu simț de răspundere, spal-o ca și cum te-ai duce cu ea la propria nuntă. Spal-o ca și cum de asta ar depinde răspunsul ei. Interior / exterior, eventual dă-i și un poliș, curăță bine tapițeria și pune și un odorizant la interior. N-o să se simtă în poze, dar o să simți tu și o să-ți dea încredere când faci pozele;

2. Găsește un loc frumos în care să faci pozele. Sigur că poți să le faci și în parcare, lângă alte mașini nespălate, pe ploaie, dar garantat n-o să ai la fel de mult succes. Dacă nu ești la mare sau la munte sau lângă un perete cu graffiti frumos, caută măcar o parcare goală.

3. Fă poze mașinii de la înălțimea ei. Nu de la nivelul asfaltului, că pe dedesubt nu e atractivă și, oricum, cine o cumpără o va sui și pe elevator. Nu fă pozele nici plonjat, de sus în jos, pentru că perspectiva nu e întotdeauna atractivă. De la nivelul farurilor e cel mai bine.

4. Ai grijă să încadrezi toată mașina și fă-i poze din toate părțile. Adică nu doar din față, spate, lateral stânga, lateral dreapta, ci și din cele patru colțuri. Practic, dacă ai 8 poze cu exteriorul, e suficient.

5. Chiar dacă telefonul tău oferă posibilitatea asta, nu folosi Ultra Wide, pentru că cel mai probabil o să distorsionezi putin dimensiunile mașinii, în sensul că o să pară puțin mai mică decât mediul exterior. Dacă nu vrei să folosești camera principală, poți să folosești telephoto și să faci pozele de la o distanță puțin mai mare, dar nu merge mai mult decât îți permite zoom-ul optic al smartphone-ului tău. Dacă intri în zoom digital cu siguranță o să se piardă din detalii. 2x este suficient.

Citește și: 12 telefoane mobile cu cea mai bună cameră foto

6. Pentru pozele de interior e OK să folosești Ultra Wide dacă vrei să pozezi bordul de pe locul șoferului. Alternativ, poți să te așezi pe bancheta din spate și să folosești camera principală, de pe locul din mijloc. Trage scaunele din față cât mai mult spre spate (eventual lasă puțin și spătarele), astfel încât să poți încadra în imagine tot bordul, inclusiv oglinzile, dacă ai loc.

7. Pentru pozele locurilor din spate poți să folosești o perspectivă din lateral, cea de pe locurile din față n-o să spună nimic.

8. Pentru detalii, ideal ar fi să te folosești de modul Portrait. Un far, o emblemă, un stop, o siluetă de aripă surprinse cu fundalul bokeh merg bine în a ilustra frumusețea mașinii pe care vrei să o vinzi. Nu te speria, dacă n-o vezi tu, o vede sigur cumpărătorul. Dacă o caută, înseamnă că a văzut el ceva la ea înainte s-o vadă la tine. De la tine are nevoie doar de confirmări.

9. Folosește-te de lumină ca să ai rezultate bune. Dacă faci pozele dimineața devreme sau la apus, mașina ta o să se vadă mult mai bine, rezultatul va fi memorabil. Dacă însă vei face pozele cu soarele sus, între 11 și 15, atunci umbrele vor pica tot timpul prost și, în principiu, pozele tale vor suferi și vor arăta mai degrabă arse.

10. Nu folosi filtre de Instagram, dacă vrei să faci puțină post-producție pe pozele tale, atunci limitează-te la a umbla foarte puțin la luminozitate și contrast.

11. Nu-ți face selfie cu mașina. O vinzi pe ea, nu pe tine.

Acum, tot ce mai rămâne de făcut e să gândești un text simpatic. Nu exagera cu chestii lacrimogene, despre cum mașina asta ți-a adus numai bucurii și nici nu exagera cu a scoate în evidență minusurile. Fii sincer, e întotdeauna mai bine. Succes!


Costin Giurgea
Scriu, produc și prezint un show de aventuri cu mașini. Citesc istorie, urmăresc geopolitică și mă scufund în tehnologie. Cred că singurul lucru care ne împiedică să ne conectam mai bine cu smartphoneurile este lățimea de bandă. Adică rapiditatea cu care putem noi să tastăm pe display. Ah, și abia aștept să se dea drumul turismului spațial. Ceea ce vă doresc și vouă!


>