← Zoom out

Cum să faci fotografii reușite de produs, cu telefonul

Imaginea este esențială în comerțul online. Nu ai o poză bună, nu ai nicio șansă să vinzi. E valabil în tot. De la aplicațiile care livrează mâncare acasă, până la orice site care vinde produse online. Ai o poză bună, ai șanse mari să vinzi. O fotografie bună nu are cum să nu îți aducă clienți. Există o grămadă de trucuri când vine vorba despre fotografia de produs. Ba chiar există fotografi specializați în fotografia de produs. Pentru 93% dintre cumpărători, fotografia de produs este esențială în decizia de achiziție, iar 34% din retururi se datorează diferenței dintre produsul fizic și cel din fotografie.

Otravă in Trending
31 May 2022  |  3 min
Cum să faci fotografii reușite de produs, cu telefonulCum să faci fotografii reușite de produs, cu telefonul
Let others know:

Join the conversation:
0

Vrei să îți crești vânzările online, dar simți că ai epuizat toate trucurile din eCommerce? Postarea asta este un ghid care te  poate ajută să îți faci munca mai bine și rezultatele să fie mai bune.

  • Toată lumea s-a săturat de poza aia cu produsul fotografiat cât mai mare. E doar el în fotografie. Pe mine a început să mă deranjeze treaba asta de foarte multă vreme. Suntem în 2022, încearcă să plasezi produsul într-un context și încearcă să realizezi acea poză de lifestyle/ mood care atrage consumatorul mai mult decât o poză obișnuită de produs. Pentru că lumea e sătulă de reclama aia în care apare doar produsul… fără un context, fără nimic. Vrei să vinzi o sticlă cu apă? Pune sticlă aia în mâna unui sportiv care urcă pe munte sau care joacă tenis… ca să fie din acel film. Nu trage în poză doar o sticlă de apă… pur și simplu. Gândește-te la situații din viața reală, cu o încadrare naturală a produsului. Vinde o poveste. Spune ceva și vizual despre produsul pe care îl vinzi. Caută întotdeauna noi perspective, încearcă să fii original, testează și încearcă să transmiți povestea produsului. Că doar nu degeaba zicea Dinică în Filantropica de mâna aia întinsă 🙂
  • Alege un fundal alb. Nu ai cum să dai greș cu fundalul alb. Totul cât mai curat. De ce alb? Pentru că permite clienților să vadă produsul în mod clar, fără elemente ce le pot distrage atenția. Scopul este unul singur: ca produsul să fie în centrul de interes în fotografie și să fie singurul element care să capteze atenția privitorului. Folosește contrastul pentru crearea unor efecte spectaculoase. O să vezi că nu dai greș dacă faci așa.
  • Lumină naturală… poate că așa trebuia să încep. Pentru că este extrem de importantă. Poate cea mai importantă. Varianta cea mai bună este un studio foto cu ferestre mari pe unde să între multă lumină naturală pe timpul zilei. Nu recomand deloc folosirea unei surse de lumină artificială. Și încă ceva foarte important. Produsul fotografiat să nu se afle în bătaia directă a razelor solare. Dacă țineți cont de toate cele de mai sus, rezultatul o să fie fix ăla pe care îl doriți. Adică foarte bun.
  • Identifică unghiul cel mai bun pentru realizarea fotografiei. În acest sens, va trebui să realizezi fotografii din toate unghiurile posibile și să le compari, pentru a putea identifica unghiul care scoate cel mai bine în evidență produsul fotografiat. Arată cele mai avantajoase perspective ale produsului.
  • Folosește un trepied. Acesta este un instrument indispensabil în fotografia de produs. Aste obligatoriu ca fotografia să iasă impecabil. Imaginea să fie clară, fără să pară mișcată sau înclinată, montează un trepied pe care să-l folosești ca piesă de bază și o să te ajute enorm în munca ta.
  • Fotografia face cât o mie de cuvinte. Să faci treaba asta. Adică dacă vinzi același produs pe roșu, gri, alb, verde și negru… trage o poză pentru fiecare produs în parte. Poate că eu vreau să caut o husă de telefon verde și găsesc pe site doar o poză la o husă neagră… de unde să îmi imaginez că există și verde pe stoc. Un set de fotografii care arată varietatea de culori vor face produsul mai atractiv.
  • Prezintă dimensiunile exacte ale obiectelor pe care le vinzi. Dacă vinzi un pandantiv, încearcă să îl pui lângă un obiect ușor de recunoscut. Un obiect a cărei dimensiune o cam bănuiește toată lumea.
  • Realizează cadre Flat Lay. Mie îmi plac la nebunie. Sunt celebrele fotografii cu aparatul poziționat deasupra ansamblului de obiecte. Îmi plac foarte tare și a fost o perioadă în care făceam foarte des genul ăsta de fotografie pentru Instagram.
  • Probabil, cel mai important sfat. Folosește un aparat care să își facă treaba cât mai bine. Recomand trei modele care îmi plac foarte tare: Samsung Galaxy S22 Ultra, Huawei Nova 9 SE și Xiaomi Mi11 T Pro. Toate cu cameră de 108MP – camera perfectă pentru creatorii de conținut și, de ce nu, și pentru cei care au un magazin online – toate cu fotografii de o calitate superioară, indiferent dacă le realizezi ziua sau noaptea.

PS. Îți  mai dau câteva sfaturi de care e bine să ții cont: prezintă produsul în timpul utilizării lui, folosește o blendă, încearcă să te împrietenești cu programele de editare – retușarea este esențială în fotografia de produs, mare atenție la umbre, exersează cât mai mult în timpul liber, nu folosi blițul, evită graficele sau tabelele și folosește imagini de calitate cu rezoluție bună.

Spor 🙂


Otravă
Sunt pasionat de teatru, muzică, film, călătorii și fotografie, iubesc să descopăr lucruri cool în oraș, artă urbană, festivaluri și evenimente sportive, iar tehnologia mă ajută să împărtășesc totul și cu voi.


>