← Zoom out

Cum să cureți de malware un telefon cu Android

Numărul smartphone-urilor crește de la an la an, iar utilizatorii le folosesc mai des decât laptopurile sau PC-urile, astfel că atenția hackerilor se îndreaptă tot mai mult către telefoane.

Cum în smartphone avem informații private, precum poze, videoclipuri, email-uri, informații bancare și așa mai departe, ar trebui să acordăm o atenție sporită siguranței telefonului nostru.

Se poate întâmpla ca telefonul tău Android să ruleze mai lent dintr-o dată, poate din cauza reclamelor, a memoriei sau pur și simplu la întâmplare. Acest lucru poate fi un semn că ai o problemă de tip malware sau cu un potențial program nedorit (PUP).

Cea mai bună modalitate de a verifica dacă există programe malware pe dispozitivul tău este să iei un tool anti-malware, instalezi aplicația, o pornești și începi o scanare a telefonului. Mai jos vei descoperi cum funcționează procesul de curățare și cum poți scăpa de orice potențial malware de pe dispozitivul tău Android, cu explicații clare și concise, pas cu pas.

Andrei Bobeică in Android Tips
16 Feb 2022  |  3 min
Cum să cureți de malware un telefon cu AndroidCum să cureți de malware un telefon cu Android
Sursa Foto: Shutterstock
Let others know:

Join the conversation:
0
  1. Descarcă o aplicație anti-malware bună

În primul rând, ai nevoie de un software specializat pentru a elimina și a distruge orice malware care ar fi putut infecta telefonul tău. Detectarea și eliminarea malware nu este ceva care poate fi făcut manual. Dacă ai deja instalată o aplicație anti-malware, o poți folosi. De asemenea, Malwarebytes este una dintre cele mai bun aplicații anti-malware

Înainte de a instala noua aplicație și de a începe distrugerea programelor malware, este indicat să faci o copie de rezervă a telefonului, dacă nu ai făcut-o recent.

  1. Configurarea Malwarebytes

La prima rulare a aplicației, va trebui să atingi butonul „Începeți”, apoi să acorzi Malwarebytes permisiunile necesare pentru a putea scana telefonul.

Apoi aplicația îți va explica că ești într-o perioadă de probă Premium de 30 de zile. După expirarea acestei perioade, vei reveni la aplicația gratuită de bază (care are mult mai puține funcționalități: tot ceea ce poți face cu varianta gratuită este scanarea pentru malware).

  1. Scanează pentru malware

Acum poți apăsa butonul albastru „Scanați dispozitivul”.

  1. Scanare în curs

Scanarea programelor malware va rula și poate dura ceva timp. Va afișa intermitent diferitele aplicații și fișiere care sunt verificate în partea de jos a ecranului, cu o bară de progres deasupra care arată cât va mai dura procesul. Scanarea inițială poate dura cinci până la zece minute, iar scanările viitoare vor dura de obicei mai puțin de un minut.

  1. Rezultatele scanării

Când scanarea se termină, Malwarebytes va afișa rezultatele în întregime, inclusiv orice lucru suspect pe care aplicația le-a detectat. Este posibil ca aplicația să nu fi găsit nimic și, în acest caz, smartphone-ul tău este în siguranță și nu trebuie să faci nimic altceva.

Dacă Malwarebytes a detectat ceva nesigur, atunci va trebui să rezolvi acest lucru.

  1. Amenințare găsită

Dacă există ceva nedorit pe smartphone-ul tău, acesta va fi marcat fie ca un program potențial nedorit (PUP), fie ca un program malware. Dacă este cel din urmă, atunci poți alege să îl elimini imediat, cu excepția cazului în care știi că fișierul este în regulă, caz în care, poți alege să ignori avertismentul aplicației. Uneori, fișierele autentice pot fi identificate în mod eronat ca malware, care este cunoscut ca „fals pozitiv”, dar alege „Ignorați întotdeauna” și aplicația va lăsa fișierul în pace și nu-l va mai semnala niciodată în scanări.

Pentru un PUP (program potențial nedorit), ai aceleași opțiuni, să îl elimini, să îl ignori sau „Ignorați o dată”. Ultima opțiune caută Programul potențial nedorit pentru a vedea dacă într-adevăr pare periculos sau dacă este ceva ce poți ignora. Trebuie să ții cont că acestea sunt doar entități „potențial” nedorite, așa că există mai multe șanse ca ceva din această categorie să fie relativ inofensiv (comparativ cu malware-ul care va fi cu siguranță dăunător, cu excepția cazului în care este un fals pozitiv, așa cum s-a menționat).

  1. Problemă rezolvată dar acordă atenție și la „probleme critice”.

Când te vei întoarce la meniul principal după finalizarea scanării, aplicația te va avertiza și aici dacă, în afară de malware, există alte probleme critice pe telefonul tău.

Poți remedia orice probleme individuale apăsând butoanele albastre care apar cu explicațiile acestor probleme sau le poți rezolva pe toate atingând butonul roșu „Remediați acum”.

Poți continua să faci scanări regulate de malware în viitor, chiar și cu versiunea gratuită a Malwarebytes, care permite scanări la cerere. În meniul din stânga sus al tabloului de bord, dacă accesezi Setări > Scanare, există o opțiune pentru „Scanări programate” pentru a le automatiza zilnic sau în anumite zile ale săptămânii.


Andrei Bobeică
Salut! Sunt Andrei Bobeică, jurnalist cu peste 5 ani de experiență. Îmi place să dau Zoom pe tot ceea ce e nou în tehnologie, nu știu cum ar arăta viața fără un smartphone și sunt pasionat de sport.


>