← Zoom out

Cum poți să-ți instalezi Wi-Fi în mașină și ce dispozitive poți conecta

Plăcerea de a călători și nevoia de a rămâne conectat la ceea ce se întâmplă nu sunt lucruri care să se excludă reciproc. Tehnologia a avansat foarte mult astfel încât este mai simplu ca niciodată să ai o conexiune la internet și când ești pe drum, în mașină.

Sebastian Ujică in Devices
4 Sep 2020  |  3 min
Cum poți să-ți instalezi Wi-Fi în mașină și ce dispozitive poți conectaCum poți să-ți instalezi Wi-Fi în mașină și ce dispozitive poți conecta
O conexiune Wi-Fi in masina si navigarea pe internet
Let others know:

Join the conversation:
0

Utilizatorul poate să rămână conectat la Wi-Fi în mașină pentru aplicațiile de trafic, pentru a asculta muzică sau pentru streaming. Iar avansul tehnologic face ca implementarea Wi-Fi-ului în mașină să nu aibă doar o singură soluție.

Poți rămâne conectat la Wi-Fi în mașină pentru aplicațiile de trafic, pentru a asculta muzică sau pentru streaming. Iar avansul tehnologic face ca implementarea Wi-Fi-ului în autoturism să aibă mai mult de o soluție.

De ce ai nevoie pentru a instala Wi-Fi în mașină

Așa cum spuneam, există mai multe variante pentru a avea internet în mașină, metode care necesită mai mult sau mai puțin efort. Prima dintre acestea este cea mai simplă: configurarea unui HotSpot de pe telefon.

Acest lucru poate fi făcut ușor, din setările telefonului, majoritatea având în acest moment această funcționalitate. Odată activat HotSpot-ul, oricine se poate conecta la rețeaua de Wi-Fi creată de acel telefon având parola. Este esențială utilizarea unei parole pentru a putea împiedica orice conexiune din exterior.

O altă variantă este achiziționarea unui HotSpot de Wi-Fi dedicat. Acestea sunt răspândite și oferă acces în același mod cu HotSpot-ul de pe telefon, fiind de 2 feluri: cu conexiune prin USB, ceea ce înseamnă că trebuie conectat la o baterie externă, de exemplu; sau cu un adaptor de 12v care poate fi introdus în locul brichetei.

Varianta cea mai costisitoare, dar care nu mai necesită apoi vreun alt efort este instalarea unui modem și a unei unități router în mașină. Mașinile mai noi au din start un sistem de conectivitate implementat astfel că trebuie verificat ce anume trebuie instalat pentru a avea Wi-Fi în mașină, însă pentru modelele mai vechi este necesară instalarea ambelor dispozitive.

Ce trafic de date îți trebuie și la cât se ridică abonamentul

Varianta cea mai la îndemână este crearea unui HotSpot cu ajutorul telefonului mobil. În această situație, trebuie să ai în vedere și consumul datelor mobile, astfel încât să nu ai costuri suplimentare. Spre exemplu, dacă ai nevoie de internet doar pentru aplicațiile de navigare prin trafic, trebuie să știi că acestea nu au un consum ridicat de date și nu riști să rămâi fără internet pe telefon.

În schimb, dacă vrei ca pasagerii să poată urmări filme, seriale sau alte clipuri video pe aplicațiile de streaming, vei avea nevoie de un abonament cu trafic de date nelimitat.

Cum instalezi Wi-Fi în mașină

În cazul folosirii un HotSpot de pe telefon, instalarea este simplă, în Setările telefonului. Pentru un HotSpot dedicat pentru mașină, utilizatorul are cele două variante menționate.

Dacă HotSpot-ul dedicat este cu USB, acesta trebuie inițializat mai întâi pe un PC sau un laptop. După aceea, el va funcționa la orice conectare cu USB. Alternativa este un HotSpot portabil care se conectează la portul pentru brichetă din mașină și funcționează cât timp are o sursă de energie. În ambele cazuri, este necesară adoptarea unui abonament pentru internet.

Varianta mai costisitoare ce presupune instalarea unui modem Wireless și a unui Router în mașină nu se recomandă să fie făcută de amatori. Un avantaj al acestei opțiuni este că routerul va oferi acces și la porturi USB sau ethernet, astfel că utilizatorul se poate conecta și astfel la internet.

Cine poate avea nevoie de Wi-Fi în masina și ce dispozitive poate conecta

De ce este nevoie de WiFi în mașină? Pentru a putea oferi o conexiune tuturor pasagerilor, în primul rând. Un utilizator cu un plan de date avantajos poate oferi celorlalte persoane acces la internet. De asemenea, poate oferi acces la internet și unui laptop sau unei tablete care vine fără SIM, la fel și pentru orice dispozitiv care se poate conecta la o rețea wireless.


Sebastian Ujică
Experiența de 10 ani din lumea jurnalismului sportiv și pasiunea pentru lumea tech m-au împins spre Zoom by Vodafone. Scriu despre orice gadget sau smartphone care îmi iese în cale și abia aștept să văd cum se schimbă lumea cu ajutorul tehnologiei.


>