← Zoom out

Cum poți plăti cu telefonul în 5 pași simpli

Dacă ești printre cei care își rătăcesc des portofelul, poate că ar fi timpul să iei în calcul plata cu telefonul mobil. Da, este posibil să scapi de grija cardurilor. De acum, plățile cu telefonul sunt mai simple și mai accesibile ca niciodată.

Echipa Zoom in Devices
4 Nov 2021  |  2 min
Cum poți plăti cu telefonul în 5 pași simpliCum poți plăti cu telefonul în 5 pași simpli
Foto: Shutterstock
Let others know:

Join the conversation:
1

Pasul 1 – Află cum funcționează plata cu telefonul, ce este NFC

La fel ca la achizițiile online sau cu cardul, înainte de a plăti ceva este esențial să te asiguri că metoda este sigură. Și da, în cazul acesta, siguranța este garantată, pentru că plata cu telefonul se face prin tehnologia NFC (Near Field Communication sau comunicare în câmp apropiat), asemănătoare cu RFID (Radio Frequency Identification), cea folosită pentru plățile contactless, cu cardul. 

Printr-un set de standarde de comunicare wireless, NFC permite smartphone-urilor și altor dispozitive să comunice între ele prin atingere sau apropiere, la o distanță de patru centimetri sau mai puțin. La fel ca Bluetooth, Wi-Fi sau RFID, NFC se încadrează în categoria tehnologiilor wireless ce asigură comunicații pe distanțe scurte. Această tehnologie a fost dezvoltată începând cu anul 2004 prin colaborarea dintre Sony, Philips și Nokia.

Ce alte opțiuni oferă NFC pe telefonul mobil?

Pe lângă efectuarea plăților, tehnologia NFC poate fi folosită și în scopul transferul listei de contacte sau a altor fișiere (chiar și pagini web) dintr-un smartphone în altul. De asemenea, poți folosi NFC pentru conectarea telefonului la un televizor, la o boxă, un smartwatch sau la o pereche de căști. NFC este util și atunci când conduci, prin el poți sincroniza telefonul la sistemele multimedia ale mașinii. 

Pasul 2 – Verifică dacă telefonul tău are funcția NFC

Ca plata să funcționeze, ambele dispozitive, adică și POS-ul și smartphone-ul tău trebuie să dețină un cip NFC. Datorită eficienței și securității de care a dat dovadă, tehnologia NFC este implementată pe aproape toate modelele de smartphone-uri lansate în ultimii ani. În principiu, toate telefoanele Apple, începând cu iPhone 6 au funcția NFC. Sigur o vei găsi pe seriile iPhone 8, iPhone 11, iPhone 12 sau iPhone 13

Dacă ai Android și vrei să te asiguri că gadgetul tău are acces NFC, poți intra în Setări > Conectare dispozitive > NFC.

Pasul 3 – Descarcă și instalează o aplicație dedicată  tranzacțiilor cu smartphone-ul

Pentru plata cu telefonul, cel mai simplu este să instalezi o aplicație de internet banking. Eventul, chiar aplicația pusă la dispoziție de banca la care ai un cont și un card deschis. Intră în Play Store sau App Store, apoi descarcă aplicația de internet banking favorită.

O altă variantă este să descarci și să instalezi o aplicație dedicată tranzacțiilor cu smartphone-ul, cum ar fi Apple Pay, pentru iPhone, sau Google Pay pentru versiunile de Android. 

Pasul 4 – Înregistrează un card pe aplicație

Dacă folosești Apple Pay sau Google Pay, după instalarea aplicației va fi nevoie să te loghezi cu o adresă de e-mail, apoi să asociezi cardul cu care vrei să plătești, introducând numărul cardului, data expirării sau alte informații. 

Dacă folosești instrumente de internet banking, tot ce trebuie să faci este să intri în aplicație și din setările ei să activezi opțiunea de plată NFC a telefonului. 

Pasul 5 – Plătește și verifică 

În final, odată parcurși pașii de mai sus poți face plata efectivă. Atunci când ai nevoie, tot ce ai de făcut este să deblochezi telefonul și să îl apropii de terminalul POS. Practic, smartphone-ul se transformă într-un portofel electronic extrem de ușor de utilizat.


Echipa Zoom
Zoom by Vodafone nu este despre tehnologie, ci despre ce poți face tu cu tehnologia. Și despre toate modurile în care tehnologia îți face viața mai ușoară. Zoom îți arată totul în detaliu. Ready?


  • >