← Zoom out

Cum poți fi mai eficient când lucrezi de acasă

Pandemia de coronavirus a însemnat o schimbare a modului de lucru pentru majoritatea companiilor, care au implementat politica „work from home” pentru angajații lor.

Sebastian Ujică in Trending
11 Aug 2020  |  4 min
Cum poți fi mai eficient când lucrezi de acasăCum poți fi mai eficient când lucrezi de acasă
Foto: Shutterstock.com
Let others know:

Join the conversation:
0

Dacă pentru businessuri marile provocări au fost să definească politica muncii de acasă, să ofere acces angajaților la tehnologii, programe de software sau hardware și să-și mențină eficiența, pentru angajați tranziția la „work from home” înseamnă o adaptare continuă.

Potrivit unui sondaj realizat în SUA de YouGov, cele mai mari provocări întâmpinate de cei care lucrează de acasă sunt legate de gestionarea timpului și a sarcinilor de serviciu, îmbunătățirea productivității, găsirea unui spațiu de lucru adecvat și a unui echilibru între viața personală și orele de lucru.

Cum îți poți menține productivitatea când lucrezi din canapea sau la masa din bucătărie? Secretul stă în organizarea eficientă a timpului de lucru și în amenajarea unui spațiu care să te ajute să fii productiv, fără să-ți depășești programul de muncă:

Amenajarea unui spațiu separat de lucru

Biroul oferă adeseori condiții mai bune pentru a fi productiv: ai spațiul tău delimitat, un scaun ergonomic, laptopul sau calculatorul în față și puține lucruri care să-ți distragă atenția. Primul pas este să încerci să recreezi acest spațiu și acasă, prin amenajarea unui birou sau a unei mese de lucru, pe cât posibil delimitată de zonele de relaxare sau de odihnă din casă.

Aranjarea unui spațiu dedicat muncii va ajuta la sporirea concentrării, departe de elementele care pot să distragă atenția. Un alt element important este legat de calendar. Lucrul de acasă individualizează munca, astfel că este foarte important să fii organizat astfel încât să duci sarcinile la bun sfârșit.

În al doilea rând, vei avea nevoie de o conexiune puternică la internet, care să-ți ofere acoperire Wi-Fi oriunde în casă, pe toate device-urile. Dacă ai probleme cu acoperirea rețelei în toate camerele din locuință, un Super Wi-Fi Box îți va rezolva problema, asigurându-ți Wi-Fi până la 500 Mbps și semnal puternic, astfel încât să te poți conecta chiar și din curtea casei sau de la etaj.

Dacă ai nevoie de mai multă flexibilitate, un Mini Router Wi-Fi mobil te poate ajuta să te conectezi rapid și ușor la internet, oriunde te-ai afla, prin Wi-Fi 4G.

Rutină, planificare, prioritizare

Este foarte importantă stabilirea unei rutine și, mai ales, a unor obiective zilnice pe care ți le-ai stabilit. Astfel, poți câștiga timp important pentru alte lucruri din viața de zi cu zi. Stabilind obiective pentru finalizarea unor sarcini are 2 rezultate pozitive: aceste sarcini vor fi sigur finalizate la timp și te vei simți mai productiv.

Un alt lucru extrem de important pentru a lucra de acasă cât mai eficient este să prioritizezi sarcinile. Stabilește-ți la începutul fiecărei zile o listă cu sarcini și obiective, apoi rezolvă-le în ordinea urgenței fiecăreia. O regulă generală spune să începi cu cele mai dificile task-uri, așa încât la finalul zilei, când ești deja obosit, să nu mai ai de făcut lucruri care să-ți solicite din plin concentrarea.

Chiar dacă lucrezi de la distanță față de colegi, este foarte important să fiți în contact permanent. Fie printr-un grup pe rețelele de socializare, fie prin conferințe video regulate, alege metoda care se potrivește cel mai bine pentru domeniul în care activezi.

Ce trebuie să eviți când lucrezi de acasă

Primul și cel mai important lucru care trebuie evitat pentru o eficiență maximă când lucrezi de acasă este să te lași distras de alte lucruri. Este mai ușor de spus decât de făcut, mai ales în cazul părinților, a căror atenție este acaparată de cei mici, energici și cu chef de joacă. În schimb, lucratul cu televizorul deschis, spre exemplu, este printre cei mai mari inamici ai productivității, la fel precum navigarea pe rețelele de socializare.

Stabilirea unui program fix de muncă este de asemenea foarte important. Unele sarcini pot să dureze mai mult atunci când lucrezi de acasă, mai ales dacă încă te adaptezi la acest mod de lucru. Având obiective zilnice clare și un program de lucru fix vei evita în a prelungi orele de muncă mult peste program.

De asemenea, este important să ai un program sănătos de odihnă, cu cel puțin 7 ore de somn pe noapte, pentru a te simți energizat și proactiv.

Sănătatea poate fi afectată și de absența pauzelor. Este important să te oprești la intervale regulate, lucru care poate să nu se întâmple când lucrezi de acasă. Sedentarismul este și el riscant, iar medicii recomandă să luăm o pauză de cinci minute la fiecare oră lucrată pentru a ne plimba și a ne pune sângele în mișcare.

În unele companii, conceptul de „standing desk”, un birou la care stai în picioare, a fost un succes pentru combaterea sedentarismului și a problemelor pe care acesta le aduce.

Din cauza pandemiei, lucrul de acasă a devenit răspândit în întreaga lume și ar putea deveni un lucru obișnuit în anumite domenii. Iar modalitățile prin care să fii mai eficient când lucrezi de acasă reprezintă cheia pentru fiecare persoană aflată în această situație.

Iar dacă profiți de avantajele pe care le oferă lucrul de acasă vei descoperi rapid că te poate ajuta pe fiecare plan al vieții deoarece este posibil să câștigi timp și pentru tine.


Sebastian Ujică
Experiența de 10 ani din lumea jurnalismului sportiv și pasiunea pentru lumea tech m-au împins spre Zoom by Vodafone. Scriu despre orice gadget sau smartphone care îmi iese în cale și abia aștept să văd cum se schimbă lumea cu ajutorul tehnologiei.


>