Cum mi-am învățat părinții să folosească smartphone-ul la adevăratul lui potențial
Mereu am considerat că generația mea este una extrem de norocoasă din punct de vedere al perioadei în care trăim, în condițiile în care accesul la tehnologie și informație este la cel mai ridicat nivel de până acum.


Având un pic peste 30 de ani, nu pot să zic că m-am născut cu tableta în mână, însă am avut de mic un joc la îndemână sau un PC cât de cât bun, astfel încât să pot intra pe internet. Toată lumea știe că cei mici prind totul super repede, însă ce ne facem când trebuie să îi învățăm cum să se descurce mai ușor cu tehnologia pe cei care nu s-au născut în perioada PC-urilor și a smartphone-urile?
Acum ceva timp, i-am făcut cadou tatălui meu un telefon Samsung de ultimă generație. La momentul respectiv, el deja avea un smartphone, dar îl folosea doar pentru lucruri simple, cum ar fi să sune sau să dea mesaje. Nu îl utiliza deloc la capacitatea sa maximă.
Îmi aduc aminte perfect și acum dialogul pe care l-am avut când a văzut noul telefon:
– Ovidiu, adu-mi te rog un pix și o foaie.
– Pentru ce?
– Păi…să îmi transfer numerele din telefonul vechi pe telefonul nou.
De altfel, acesta era și motivul pentru care el nu fusese entuziasmat de noul cadou. Credea că va trebui să piardă mult timp să transfere manual niște date, fără să știe că acest proces se face extrem de ușor cu aplicația Smart Switch.
Am luat ambele telefoane, le-am conectat la aceeași rețea de WI-FI și am început transferul de date. Câteva minute mai târziu, tot procesul era gata, toate contactele și pozele de pe telefonul vechi ajunseseră pe telefonul nou.
Mulțumit și în același timp intrigat de posibilitățile pe care ți le oferă anumite aplicații, a început să fie mai curios și să mă întrebe ce alte minuni mai știe să facă telefonul nou.
Bineînțeles că următoarea aplicație despre care i-am povestit a fost Facebook. Era foarte important ca, de fiecare dată când îi prezint ceva nou, să îi și explic de ce ar fi acesta util pentru el.
Pe lângă faptul că putea să ia legătură foarte ușor cu prietenii, familia sau foștii colegi de liceu/facultate, pentru el a contat cel mai mult că putea să mă vadă și să țină constant legătură cu mine. De atunci e cel mai mare fan al meu, nu trece o postare de-a mea pe Fcebook fără să primească un „Like” de la el, ceea ce mi se pare super cool.
Pentru mama mea, probabil cea mai importantă aplicație este Booking. An de an, când se apropia vara, ea începea să caute cazare la mare, la munte, suna la diferite hoteluri sau se ducea la agențiile de turism, pentru a vedea ce oferte sunt disponibile.
Asta până când m-a auzit pe mine că am folosit aplicația pentru o rezervare la munte și a devenit curioasă. I-am explicat cum poate să verifice online disponibilitățile, să vadă și să compare prețurile, să vadă poze cu hotelurile sau pensiunile, cu camera pe care vrea să o rezerve, să citească recenziile altor clienți și să facă o rezervare. Totul, mult mai rapid decât înainte.
De atunci, este clientă fidelă a aplicațiilor de rezervări și chiar mă ajută atunci când vreau să plec undeva, îmi trimite cele mai bune opțiuni în funcție de recenzii sau de raportul calitate/preț.
Și tot așa au învățat părinții mei să folosească și aplicațiile pentru prognoza meteo, încântați că nu mai e nevoie să aștepte știrile meteo pentru a afla cum va fi vremea în zilele următoare.
Pe perioada pandemiei, mereu mi-am făcut griji pentru părinții mei, aflați în categoriile de risc, atunci când îi auzeam că se duc la cumpărături sau trebuie să plătească vreo factură.
Așa că am luat decizia că este momentul să îi introduc în tainele serviciilor și plăților online. Deși un pic reticenți la început în legătură cu folosirea cardurilor pentru plățile online, sunt mândru să va zic că părinții mei au adoptat în stilul lor de viață aplicații utile pentru livrări, iar toate facturile de utilități se plătesc acum doar online.
Cum îți înveți părinții sau bunicii să folosească la maximum capacitatea unui smartphone pentru a-și simplifica viața? În primul rând, cu multă răbdare. Unii oameni sunt mai rezistenți la schimbare, alții sunt curioși din fire și dornici să încerce lucruri noi. Este important să le arăți care sunt beneficiile utilizării tehnologiei, cum îi poate ajuta concret, să le dai încredere și, mai ales, să fii pregătit să le răspunzi la toate întrebările pe care le-ar putea avea.