← Zoom out

Cum mi-a schimbat smartphone-ul modul în care ascult muzică

Existau niște poze care circulau la un moment dat pe Facebook în care apărea o casetă audio și un creion. Și întrebarea era care era legătura dintre cele două obiecte? Cei din generația mea, aia cu cheia la gât, deveneau nostalgici și imediat își aminteau despre legătura dintre cele două obiecte. Generaţia Youtube se uita la poză și nu înțelegea despre ce e vorba.

Otravă in Featured, Zoom In
19 Mar 2021  |  5 min
Cum mi-a schimbat smartphone-ul modul în care ascult muzicăCum mi-a schimbat smartphone-ul modul în care ascult muzică
Let others know:

Join the conversation:
0

Cei care au avut walkman sau casetofon știu că derulatul casetei se mai făcea – din când în când – cu pixul sau cu creionul. Asta ca să nu se consume bateria 🙂 Am și acum acel walkman de la Sony care mi se părea cea mai tare invenţie din lume. Ţin minte și acum căștile din care mai cădeau bucaţi de burete.

Apoi am trecut la pasul următor: CD player portabil. Îmi amintesc și acum că aveam unul care nu avea antișoc şi care se oprea la fiecare groapă pe care o luam 🙂 Când a apărut asta chiar credeam că este cea mai tare invenţie din lume. Îmi amintesc când am văzut prima dată unul la o colegă de liceu și ce tare mi se parea că nu mai stăteam să derulez ca să ajung la melodia preferată. Apăsai un simplu buton şi dădeai fix la piesa favorită.

Îmi amintesc momentul în care mi-am cumpărat „După blocuri”, unul dintre cele mai tari albume de la BUG Mafia şi era mega tare faptul că, deşi era mai la coada albumului, piesa mea preferată – Două dube – puteam să o accesez apăsând de mai multe ori doar un singur buton.

Pasul următor a fost un MP3 player şi abia asta mi se părea ca e maximum. Nu mai putea să existe nimic mai tare. Ai trecut brusc de la 15-16 piese de pe un CD la câteva sute. Iar momentul în care am avut în mână primul iPod de la Apple a fost pur şi simplu un eveniment.

Cred şi acum cu tărie că momentul în care a apărut iPod este de trecut în cartea de istorie a lumii. Şi acum când mă uit la clipurile de pe Youtube cu Steve Jobs prezentând primul iPod mi se par fascinante.

Apoi apariţia lui Nano, care avea ecran color și puteam sa am clipurile preferate…a fost iar un moment remarcabil. E foarte greu, aproape imposibil, să-i spui unui tânăr din generaţia asta că ascultatul muzicii nu a fost de la început pe telefon. Că lumea nu a avut de la începuturile ei Spotify sau iTunes. Că au existat momente când pentru achiziţionarea unui CD cu muzică duceai lupte grele.

Îmi amintesc și acum când am auzit pentru prima dată o piesa de la Placebo – trupa mea preferată – și apoi cum am reușit să cumpăr o caseta audio cu albumul „Without You I’m Nothing” pentru ca mai apoi să vorbesc cu cineva care trăia la Londra şi să-mi facă rost pe CD de „Black Market Music”. Acum totul e atât de simplu.

Smartphone-ul ne-a schimbat radical modul în care ascultăm muzica. De la Soundcloud la Musixmatch şi de la Zonga la Deezer, de la iHeartRadio și până la iCloud Music Player, trecând prin Youtube și Shazam, totul a devenit mult, mult mai simplu.

Eşti mereu la curent cu absolut tot ce apare mai nou, eşti la un click distanţă de absolut toată muzica pe care doreşti să o asculţi. Poţi să îţi faci playlist-uri. Poţi asculta albumele întregi. Eu sunt fan Spotify, pentru că mi se pare că ai cam tot ce vrei. Are tot ce poţi să-ţi doreşti de la o aplicaţie de muzică.

Mi se pare foarte tare că există o varietate impresionantă de muzică, preţul mi se pare mai mult decât civilizat, merge pe Android şi iOS, dar şi pe orice alt device pe care îl am în casă, există posibilitatea de a descărca melodiile şi de a le avea mereu în telefon, poți folosi aplicația și dacă nu ești conectat la net, calitatea sunetului este una foarte bună – mi se pare cea mai tare aplicaţie pentru un ascultător de muzică. Şi foarte important este sunetul. Contează enorm calitatea sunetului. Și asta îmi place tare la Spotify.

Așa că dacă folosiţi cât sunteţi pe acasă aplicaţia, să o faceţi la niste boxe cool, căşti sau sisteme audio care să vă ofere sunetul la cea mai buna formă a lui. Oricât de bune ar fi aplicaţiile, îmi place ca muzica să sune bine, iar pentru asta este obligatoriu să ai echipamente Hi-Fi. Vă dau şi un pont: până la 42% discount la AVstore prin programul Vodafone Club din My Vodafone, pentru toți clienţii Vodafone, cu care poți lua căști de calitate la aproape jumătate de preț.

Revenind la aplicaţii, pot spune cu mâna pe inimă că sunt zile în care îmi place să ascult muzica pe Soundcloud. Asta datorită faptului că aici există o grămadă de remixuri foarte cool de la tot felul de artişti despre care nu am auzit. Mi se pare tare faptul că se pot promova aici şi că aşa ajung mai uşor la oamenii care ascultă muzica. Nu am cum să vorbesc despre muzică și să nu amintesc despre una dintre cele mai tari aplicaţii din lume. Nu e doar o aplicaţie unde poţi asculta muzică, ci este un Google al muzicii. Vă amintiţi momentul în care ascultaţi undeva o piesă și o zi întreagă vă obseda gândul că nu ştiţi cum se numește piesa? Vă doreaţi tare să o ascultaţi acasă, dar şoc și groază…nu ştiaţi cum se numeşte, cine o cântă, apoi o fredonaţi unor prieteni şi nimic. Nimeni nu știa despre ce era vorba.

Acum treaba asta s-a rezolvat. A apărut nebunia de Shazam şi totul este cu mult, mult mai simplu. Cine se gândea vreodată că o sa asculţi o piesă la radio, scoţi telefonul și există o aplicaţie care îţi spune cine cântă piesa, cum se numeşte, apoi o salvează şi e gata de ascultare? Mie mi se pare Shazam în topul celor mai tari aplicaţii ever, alaturi de Uber, Glovo (apropo de Glovo, ai reducere și la ei în Vodafone Club) şi alte nebunii din astea care ne fac viaţa mai uşoară.

Pe lângă aplicaţiile despre care am zis mai sus, mai apreciez Deezer, pentru că oferă abonamentul HiFi, care utilizează codecuri FLAC (Free Lossless Audio Codec), Google Play Music pentru că oferă posibilitatea să asculţi offline inclusiv melodiile tale din lista mare de titluri care există, apoi iCloud Music Player pentru că sunt un utilizator de iPhone şi e normal să folosesc iCloud, şi nu în ultimul rând o să vorbesc de Musixmatch – o aplicaţie care mi se pare foarte tare datorită faptului că îți dă posibilitatea de a reda piesele favorite sincronizate cu versurile și chiar traducerile lor în limba engleză. De menţionat şi de încercat sunt şi iHeartRadio şi Pandora Radio.

Care e aplicația ta preferată pentru ascultat muzică?


Otravă
Sunt pasionat de teatru, muzică, film, călătorii și fotografie, iubesc să descopăr lucruri cool în oraș, artă urbană, festivaluri și evenimente sportive, iar tehnologia mă ajută să împărtășesc totul și cu voi.


>