← Zoom out

Cum instalezi sau dezactivezi Ro-Alert pe iOS și Android

Sistemul Ro-Alert a fost implementat în România în 2017 și poate salva vieți în cazul unor situații de urgență. Astfel, orice utilizator ar trebui să aibă activat sistemul pe telefonul mobil în permanență, nefiind încurajată dezactivarea serviciului.

Sebastian Ujică in Devices
18 Oct 2020  |  3 min
Cum instalezi sau dezactivezi Ro-Alert pe iOS și AndroidCum instalezi sau dezactivezi Ro-Alert pe iOS și Android
Aplicația Ro-Alert este disponibilă și pe iOS, și pe Android
Let others know:

Join the conversation:
0

Ordonanța de urgență numărul 72 de pe 5 octombrie 2017 a dus la implementarea sistemului Ro-Alert, acesta permițând difuzarea unor mesaje de tip Cell Broadcast pentru avertizarea și alarmarea populației, conform prevederilor legale.

Ce este aplicația Ro-Alert

Telefoanele mobile sunt compatibile cu tehnologia Cell Broadcast, care permite ca antenele de comunicații mobile dintr-o zonă selectată să difuzeze mesaje de avertizare tuturor telefoanelor mobile care se află în zona de acoperire a acestora, nefiind necesare numele și numerele de telefon ale utilizatorilor (acestea rămân necunoscute).

De ce este utilă Ro-Alert? Pentru că este metoda de avertizare a populației în cazul unor evenimente majore care le pot pune viața în pericol. Situațiile de urgență includ fenomenele meteo extreme, inundațiile, atacurile teroriste sau alte situații similare. Sistemul este pus la punct astfel încât un telefon mobil care a primit un mesaj de avertizare să nu mai primească același mesaj în mod repetat.

Mesajele Ro-Alert pot fi primite pe întreg teritoriul României unde există semnal 2G, 3G sau 4G. Aceste mesaje nu percep costuri sau taxe și nu țin cont dacă utilizatorul are abonament sau cartelă prepay. Poți verifica lista telefoanelor compatibile cu serviciul Ro-Alert aici.

Ro-Alert, disponibil și pe iOS, și pe Android

Așadar, sistemul de avertizare Ro-Alert este disponibil pe orice device mobil, indiferent dacă acesta este cu sistem de operare iOS sau Android. Așadar, indiferent de smartphone-ul folosit, utilizatorul va primi mesajul fără să fie necesară vreo intervenție a sa asupra telefonului.

Mesajele vor fi de avertizare în funcție de evenimentul iminent și vor fi trimise doar către utilizatorii aflați în arealul amenințat. Odată activat sistemul, utilizatorul va vedea mesajul pe ecranul smartphone-ului care va atrage atenția cu un semnal sonor puternic indiferent de telefonul folosit.

Cum instalezi Ro-Alert

Sistemul Ro-Alert are la dispoziție o hartă digitală pe care poate selecta zona pe care trebuie transmisă avertizarea. Pentru utilizatori nu este necesar să facă nimic, sistemul fiind activat automat pe toate device-urile.

iOS

Pentru utilizatorii de Apple, doar device-urile cu iOS 12 primesc Ro-Alert, adică mai bine de 80% dintre ei. Sistemul este implementat automat, însă utilizatorul poate verifica acest lucru într-un mod foarte simplu. În setările telefonului, la secțiunea notificări va vedea în partea de jos rubrica care conține alertele guvernamentale. Acestea trebuie să fie activate astfel încât sistemul Ro-Alert să funcționeze.

Android

Pentru utilizatorii de Android nu există o metodă generală pentru verificarea dacă sistemul Ro-Alert este funcțional, deoarece producătorii de telefoane folosesc anumite interfețe care modifică Android-ul original.

Varianta cea mai simplă pentru a găsi alertele guvernamentale este rubrica Notificări din Setări. Există și telefoane în cazul cărora alertele se află în secțiunea Parole și Securitate. Metoda cea mai simplă pentru a vedea dacă sistemul Ro-Alert este activat este căutarea cuvântului-cheie „Alerte” în bara de search din setările telefonului.

Cum dezactivezi Ro-Alert

Utilizatorii au și opțiunea de a dezactiva Ro-Alert. Un posibil motiv pentru a face acest lucru este legat de sunetul puternic emis de alertă, care poate speria utilizatorul într-un moment nepotrivit. Cu toate acestea, este recomandat ca sistemul Ro-Alert să fie funcțional pentru toți utilizatorii.

Dacă totuși vrei să știi cum să dezactivezi Ro-Alert, procesul este invers față de cel în cazul verificării dacă este sistemul este activat, indiferent de device-ul folosit.

iOS

În cazul utilizatorilor de iPhone, pentru dezactivarea sistemului Ro-Alert trebuie mers în rubrica Notificări din Setările telefonului. În partea de jos a paginii, la Alertele Guvernamentale, vor fi 3 rubrici: Alertă AMBER, Alertă extremă și Alertă severă. Acestea pot fi dezactivate.

Android

În funcție de device-ul folosit, pe Android pot exista mai multe opțiuni pentru utilizatori în cazul alertelor guvernamentale, precum transformarea textului în vorbire sau vizionarea istoricului alertelor de urgență. Pentru dezactivarea Ro-Alert, în rubrica Alerte de urgență din Setări trebuie dezactivate opțiunile.


Sebastian Ujică
Experiența de 10 ani din lumea jurnalismului sportiv și pasiunea pentru lumea tech m-au împins spre Zoom by Vodafone. Scriu despre orice gadget sau smartphone care îmi iese în cale și abia aștept să văd cum se schimbă lumea cu ajutorul tehnologiei.


>