← Zoom out

Cum faci un telefon cu Android să meargă mai repede

Eternul duel dintre Android și iOS va provoca mereu dezbateri între fanii dedicați ai celor două sisteme de operare.

Sebastian Ujică in Android Tips, Devices
11 Jun 2020  |  4 min
Cum faci un telefon cu Android să meargă mai repedeCum faci un telefon cu Android să meargă mai repede
Let others know:

Join the conversation:
1

Fanii iOS vor invoca adeseori argumentul că telefoanele sunt mai rapide, în timp ce pentru cele cu Android ar trebui depus mai mult efort pentru a le face să meargă mai repede. Adevărul este că ambele sisteme de operare au puncte forte și că poți face un telefon cu Android să se miște foarte rapid, cât timp ții cont de câteva lucruri.

Cum să-și facă telefonul cu Android să meargă mai repede este o problemă de care se lovesc majoritatea utilizatorilor după o perioadă. Flexibilitatea oferită de acest sistem de operare are acest dezavantaj, la care se adaugă unul important: update-urile sistemului de operare nu ajung imediat la utilizatori deoarece producătorii aleg să folosească o interfață proprie pe telefoane. Astfel, după fiecare update pus la cale de Google, de exemplu, producătorii trebuie să lucreze la rândul lor pentru a-l adapta, iar acest proces durează.

Astfel, un telefon cu Android mid-range sau cu preț accesibil poate să-i provoace bătăi de cap proprietarului. Există însă câteva metode prin care telefonul cu Android va funcționa mai rapid, chiar și la ceva timp după ce a fost cumpărat. Primul pas este legat de actualizarea sistemului și al aplicațiilor.

Update-urile îmbunătățesc adesea performanța device-ului, astfel că este esențial ca aplicațiile și sistemul de operare să fie „la zi”. Renunțarea la aplicații pe care nu le folosește poate fi pentru utilizator un mod bun de a-i îmbunătăți performanța: un telefon cu memoria încărcată va funcționa mereu mai greu.

Reducerea sau oprirea animațiilor este o altă variantă de luat în calcul, indiferent dacă smartphone-ul cu Android a fost achiziționat recent sau cu mai mult timp în urmă. Pentru asta, utilizatorul trebuie să activeze opțiunea de Dezvoltator din setări.

În meniu, la categoria „Despre Telefon”, în secțiunea „Sistem” sau „Informații Software”, apăsarea de 7 ori a liniei pe care scrie „Build Number” sau „Număr versiune” va deschide opțiunea de Dezvoltator din meniul anterior, unde vei găsi apoi setările legate de animații. Reducerea animațiilor sau chiar oprirea lor va aduce o îmbunătățire imediată pentru telefon cu Android care va merge mai rapid.

meniu setari android
meniu android despre telefon
meniu software android

Aplicații care fac un telefon cu Android mai rapid

Fiecare telefon cu Android poate să fie diferit în funcție de interfața aleasă de producător. Multe telefoane vin în prezent cu aplicații proprii pentru optimizarea soft-ului și pentru „curățarea” lui. Există și numeroase aplicații în magazinul Google Play ce oferă un sprijin utilizatorilor care doresc ca telefonul să funcționeze mai rapid. Deoarece mulți utilizatori descarcă multe aplicații pe care ulterior nu le mai folosesc, app-urile pentru îmbunătățirea performanței sunt vitale pentru a prelungi viața telefonului cu Android.

Una dintre cele mai populare aplicații de acest tip este Clean Master, care a fost descărcată de peste 1 miliard de ori. Conform datelor producătorului din spatele aplicației, aceasta reușește să „curețe” peste 5 miliarde de fișiere junk din telefoane în fiecare zi. Aplicația vine cu mai multe funcționalități interesante precum app-lock, battery saver, junk file cleaning, memory boost, CPU cooler sau protecție antivirus. Astfel, utilizatorul poate elibera cu ușurință memoria telefonului prin simpla apăsare a unui buton pe ecranul principal al telefonului.

DU Speed Booster & Cleaner este o aplicație extrem de utilă pentru utilizatorii pasionați de gaming pe telefon și nu numai. Folosirea ei înainte de pornirea unui joc va duce telefonul în condițiile ideale pentru gaming, însă aplicația face mult mai multe. Cu ajutorul funcționalității Trash Cleaner pot fi șterse fișiere inutile din telefon, precum cele temporare sau cele cache. De asemenea, aplicația oferă și o funcție pentru diagnosticarea vitezei cu care funcționează telefonul.

Alte aplicații similare sunt Greenify sau CCleaner, prima dintre acestea fiind extrem de utilă pentru identificarea aplicațiilor care îngreunează viteza de funcționare a telefonului. Folosirea acestor aplicații va face ca telefonul cu Android să meargă mai rapid.

Telefoane care nu pot fi optimizate

Nu orice telefon cu Android mai poate avea performanțe îmbunătățite prin optimizări sau aplicații. Iar aici este vorba strict despre vechimea telefoanelor. Un telefon cu Android care nu mai primește update-uri ale sistemului de operare inevitabil va ajunge să aibă probleme de funcționare după o perioadă, iar performanțele vor scădea. O rezolvare temporară a acestor probleme este revenirea la setările din fabrică, însă chiar și după acest pas nu ne putem aștepta ca telefonul să funcționeze la fel de bine ca în prima zi.

Pentru a vedea telefoanele cu Android care nu mai pot fi optimizate pentru îmbunătățirea performanțelor trebuie verificate anunțurile producătorilor cu privire la telefoanele care vor primi update al sistemului de operare. În general, un telefon mai vechi de 3 ani nu va mai putea fi optimizat, iar utilizatorul ajunge în situația în care trebuie să ia în calcul achiziționarea unui nou terminal.

Android 10 este cea mai recentă versiune a sistemului de operare al celor de la Google, versiune lansată în septembrie 2019. Aceasta oferă mai multe soluții noi pentru optimizare, însă nu va ajunge pe multe telefoane existente.

De exemplu, cei de la Samsung au anunțat lista telefoanelor care vor primi această versiune de Android: flagship-urile Galaxy S9 și S10, Note 9 și Note 10, seriile A din 2018 și 2019, seria J din 2018. Cu alte cuvinte, toate device-urile lansate din 2018 încoace. Astfel, un utilizator care folosește un Samsung Galaxy S8 nu va mai primi update-ul sistemului de operare, iar telefonul nu va mai putea să aibă performanțe îmbunătățite pe viitor.


Sebastian Ujică
Experiența de 10 ani din lumea jurnalismului sportiv și pasiunea pentru lumea tech m-au împins spre Zoom by Vodafone. Scriu despre orice gadget sau smartphone care îmi iese în cale și abia aștept să văd cum se schimbă lumea cu ajutorul tehnologiei.


  • >