Cum faci backup telefonului tău
Telefonul mobil este principalul device pe care îl folosim. A devenit aproape o extensie a noastră. Iar unul dintre principalele motive este legat de datele pe care le conține smartphone-ul, date pe care este obligatoriu să le protejăm cât de bine putem.


Ți-a scăpat telefonul și s-a făcut țăndări. A căzut în apă și nu se mai deschide. L-ai pierdut sau ți-a fost furat. Pe lângă pierderea device-ului, pierderea datelor reprezintă o problemă care uneori poate fi și mai mare pentru utilizatori. O problemă care se rezolvă cu un backup la telefonul mobil.
Smartphone-urile au devenit din ce în ce mai bune în a face singure backup la date, însă uneori este necesar să facem și backup manual la date, pentru a ne asigura că putem recupera totul în cazul unui eveniment neprevăzut. Motivele le vom prezenta mai jos, precum și care sunt cele mai bune variante pentru a face backup la telefon, indiferent de device-ul folosit.
Ce înseamnă backup la un telefon mobil?
Orice utilizator al unui smartphone poate să facă backup la conținut, datele și setările de pe device. Ce înseamnă asta? Înseamnă că pot fi recuperate sau restabilite în cazul în care utilizatorul își dorește. Backup-ul permite ca aceste informații să fie restabilite pe un device nou în caz că este necesar sau pe telefonul inițial.
Backup-ul poate fi făcut cu ajutorul contului de Google, a unei aplicații terțe sau cu un computer. Indiferent de metoda aleasă, este recomandat să faci un backup pentru a nu ajunge în situația în care pierzi datele de pe telefon.
Dacă alegi varianta unui backup prin Google, compania garantează că informațiile sunt criptate. Iată ce include un backup al telefonului: agenda, informațiile din calendar, SMS-urile, rețelele Wi-Fi și parolele, imaginile de fundal, setările Gmail, aplicațiile, setările afișajului, setările pentru limbă și text, data și ora. Pentru conținutul multimedia, adică fotografiile și clipurile video, backup-ul se face cu ajutorul Google Foto.
Citește și: Cum îți setezi contul de Gmail pe mobil
Cum faci backup pe Android
Google oferă una dintre cele mai simple metode pentru a face backup la telefon. Și cum sistemul de operare Android aparține de Google, orice telefon cu acesta va funcționa fără probleme. Atenție însă, contează și versiunea de Android de pe telefon. Un backup făcut pe o versiune de Android nu poate fi restabilit pe un alt telefon care are o versiune mai veche.
Primul pas este activarea backup-ului. În setări găsești opțiunea Sistem iar acolo există opțiunea backup. Dacă interfața este diferită, poți căuta direct opțiunea în rubrica de căutare printre setări. După activare, se selectează opțiunea de a face backup în acel moment și se așteaptă finalizarea întregului proces. Poate fi setat și un moment din zi sau săptămână pentru un backup automat.
Pentru poze este necesar să alegi opțiunea de backup din setările Google Foto. Există o limită de spațiu pentru contul gratuit.
Așa cum am menționat, există și câteva variante de aplicații care fac backup la telefon pentru tine. Aecstea funcționează similar, existând opțiune gratuite care vin cu câteva restricții de dimensiune sau cu reclame. Cele mai bune variante sunt Autosync, Buggy Backup Pro sau Backup Your Mobile.
Backup-ul cu ajutorul computerului este destul de simplu și presupune copierea pe acesta a fișierelor pe care dorești să le ai protejate. Pentru copierea mai multor date este necesară și o aplicație.
Citește și: Cum îți salvezi eficient contactele din telefon. Avantaje, de la Gmail la cartela SIM
Cum faci backup pe iPhone
Și utilizatorii de device-uri de la Apple, fie că este vorba de iPhone sau iPad, au opțiunea de a face backup cu ajutorul unui cont de Google. Însă varianta mai “prietenoasă” este cu ajutorului unui cont de iCloud.
Device-ul trebuie să fie conectat la o rețea de Wi-Fi. Apoi, din setări, alegi secțiunea iCloud unde vei găsi opțiunea de backup. Poți vedea data și ora ultimului backup și poți programa ca backup-ul să fie făcut în mod regulat. Și această variantă presupune gestionarea unui spațiu. Când te-ai logat prima dată în iCloud primești gratuit 5GB pentru stocare. Pentru mărirea spațiului este necesară achitarea unui plan care pornește de la 1 dolar pe lună pentru 50GB.
Citește și: Cum transferi datele de pe SIM pe iPhone
Dacă dorești să faci backup la telefonul mobil pe computer, acest lucru este posibil din iTunes. Acolo poți gestiona și backup-urile deja existente.
Așadar, acestea sunt cele mai bune metode să faci backup telefonului tău, indiferent de modelul și sistemul de operare de pe acesta.