← Zoom out

Cum eliberezi spațiul de stocare pe un iPhone

Dacă ai un iPhone cu un spațiu de stocare mic în comparație cu cât de multe fotografii, clipuri, aplicații salvezi, probabil că ai primit deja notificarea că memoria telefonului tău este insuficientă.

Echipa Zoom in iOS Tips
24 May 2021  |  4 min
Cum eliberezi spațiul de stocare pe un iPhoneCum eliberezi spațiul de stocare pe un iPhone
Sursa foto: Pexels.com
Let others know:

Join the conversation:
0

Indiferent dacă „vinovatul” este muzica, aplicațiile sau clipurile, mulți dintre noi am primit această alertă chiar în momentele-cheie. Ești în fața unui peisaj minunat, vrei să îl fotografiezi și brusc iPhone-ul îți spune că nu mai are loc unde să salveze imaginea. Ce este de făcut în aceste momente?

Nu e nevoie să ștergi tot ce ai în telefon. Pentru a elibera memoria, există câteva trucuri simple pe care le poți aplica imediat.

Cum verifici spațiul de stocare de pe iPhone

Pentru a gestiona cât mai bine memoria telefonului tău, în primul rând trebuie să afli ce anume îi ocupă cel mai mult spațiu.

Pentru a verifica acest lucru deschide setările iPhone-ului, intră la General > iPhone Storage sau Stocare iPhone. Aici vei găsi o listă cu recomandări pentru optimizarea stocării dispozitivului tău, urmată de o listă cu aplicațiile instalate, inclusiv spațiul pe care îl ocupă fiecare categorie de conținut în parte.

ios14-iphone11-pro-settings-general-device-storage-full-screen

Ce ocupa spațiul în iPhone-ul tău

Din  iPhone Storage vei vedea că spațiul utilizat este împărțit în mai multe categorii:

  • Sistem: este spațiul ocupat de sistemul de operare și poate varia de la un model de iPhone la altul;
  • Aplicații: este spațiul ocupat de aplicațiile pe care le ai instalate în telefon, plus conținutul lor, adică datele cache stocate;
  • Mesajele și atașamentele acestora;
  • E-mailurile și atașamentele acestora;
  • Fotografii: cât ocupă pozele și clipurile video stocate în aplicația Poze;
  • Conținut media: muzică, podcast-uri, sonerii, înregistrări vocale;
  • Cărți Apple: cărți și fișiere PDF;
  • iCloud Drive: conținutul iCloud Drive care a fost descărcat pe telefonul tău;
  • Altele: notițe, cache-urile, voci Siri, indexul Spotlight și alte date.

7 trucuri ca să eliberezi spațiu pe iPhone-ul tău

De regulă, în Stocare > Configurări, poți vedea câteva recomandări pentru optimizarea spațiului din telefon. Apasă pe „Afișați tot” pentru a vedea toate recomandările pentru iPhone-ul tău. Citește fiecare opțiune în parte, vezi elementele de conținut pe care le poți șterge, apoi alege „Activați” pentru a activa recomandările cu care ești de acord. Pe lângă aceste soluții există și alte trucuri pentru a obține mai mult spațiu liber pe iPhone. Iată care sunt cele mai accesibile:

Fă curat în aplicații

Verifică aplicațiile care ocupă mult spațiu și vezi dacă printre ele se află și aplicații pe care nu le mai folosești de ceva timp. Șterge-le pe cele de care crezi că nu mai ai nevoie și în felul acesta câștigi spațiu. De asemenea, poți să ștergi și să reinstalezi aplicațiile utilizate. Atunci când dai „uninstall”, vor dispărea și toate datele cache stocate de aplicație. Atunci când o reinstalezi, datele cache nu se vor reîntoarce.

Verifică mesajele care îți ocupă mult spațiu

Din iPhone Storage > Mesaje poți șterge acele „attachments” pe care le-ai trimis sau primit odată cu unele mesaje. De aici poți selecta și șterge pozele, clipurile video sau alte fișiere din mesajele vechi. O altă soluție este să activezi opțiunea ca mesajele să se șteargă automat. Intră în Settings > Messages > Keep Messages.  De aici poți selecta ca mesajele mai vechi de un an sau de 30 de zile să se șteargă automat.

Fă curat în imaginile și clipurile video din telefon

De regulă, imaginile și clipurile video ocupă cel mai mult spațiu. Așa că o metodă bună să eliberezi memoria este să ștegi imaginile sau clipurile de care crezi că nu mai ai nevoie. După ce le-ai șters, nu uita să le dai „delete” și din Trash (Recently Deleted).

De asemenea, poți stoca imaginile în iCloud, asta dacă fotografiile ocupă până în 5GB sau dacă ai un cont plătit pentru iCloud și poți salva imagini mai mult de 5GB.

Din Setări dă clic sus, pe numele tău > iCloud > Photos și apoi bifezi iCloud Photo (Poze iCloud) și Optimise iPhone Storage (Stocare optimizată pe iPhone). În felul acesta vei urca fotografiile în iCloud și nu vor mai ocupa spațiu în telefonul tău.

ios13-iphone11-pro-settings-name-icloud-photos-crop

Dezactivează Photo Stream

Pentru că tot suntem la capitolul fotografii, un alt truc este ca din Setări> Photos să deselectezi butonul „My Photo Stream” în cazul în care era activat. Photo Stream este foarte util dacă vrei ca fotografiile făcute să fie accesibile pe mai multe dispozitive în paralel. Însă, fotografiile  din  Photo Stream pot ocupa un spațiu pe care îl poți utiliza într-un alt mod mai eficient.

Șterge mesajele vocale vechi, notițele sau muzica

Notițe, mesajele vocale și muzică pot ocupa și ele spațiu esențial. Așa că după ce ștergi din aplicații, fotografii, clipuri video care nu îți mai folosesc, poți trece la lucrurile mai mărunte. Vezi ce înregistrări vocale ai în telefon și la care dintre ele poți să renunți. La fel poți face cu melodiile sau notițele. Păstrează-le doar pe cele mai importante.

Șterge Cookie-urile și Cache-ul

Periodic, eliberează spațiul ocupat de Cookie-urile și Cache-ul prin apăsarea butonului ,,Clear History and Website Data” în Safari, secțiunea Settings.

Verifică descărcările din WhatsApp

Dacă folosești WhtatsApp-ul des, poți vedea că fișierele media pe care le-ai atașat sau primit în timpul conversațiilor ocupă și ele spațiu important. Intră în WhatsApp > Settings > Data and Storage Usage > Storage Usage. Aici vei vedea lista cu discuțiile din WhatsApp, dar și cât spațiu ocupă fiecare. Intră pe conversația care ocupă cel mai mult spațiu, apasă butonul Manage și de aici poți alege ce vrei să se șteargă: text, contacts, location, photos, gifs, videos sau altele.

Nu în ultimul rând, poți folosi aplicații speciale pentru gestionarea memoriei telefonului, de exemplu PhoneClean este gratuită și funcționează bine. Iar dacă tot nu reușești să eliberezi spațiul de pe iPhone, recomandat este să faci un backup în iTunes, apoi să Resetezi telefonul din Configurări > General > Resetare.

Citește și: Cum faci backup telefonului tău

Punând în aplicare aceste recomandări, cu siguranță vei face rost de mai mult spațiu în telefonul tău.


Echipa Zoom
Zoom by Vodafone nu este despre tehnologie, ci despre ce poți face tu cu tehnologia. Și despre toate modurile în care tehnologia îți face viața mai ușoară. Zoom îți arată totul în detaliu. Ready?


>