Cum dezinstalezi aplicațiile bloatware pe Android
Aplicațiile Bloatware sunt acele aplicații care vin preinstalate pe telefonul tău și care, dacă nu îți sunt utile, îți consumă resursele și memoria smartphone-ului. Deși nu sunt periculoase pentru telefonul tău, aplicațiile bloatware sunt rareori folosite de către utilizatori, iar dezinstalarea lor nu este la fel de simplă ca în cazul altor aplicații.


În 2020 s-a înregistrat un număr record de aplicații descărcate în lume: peste 216 de miliarde de descărcări. Iar sumele cheltuite de utilizatori pe aplicații și în interiorul acestora au fost de asemenea fără precedent, de 218 miliarde. Iar numărul de minute petrecute de utilizatorii de Android în aplicații a fost de 3.500 miliarde.
Având în vedere aceste date este clar că interesul utilizatorilor pentru aplicații este mai mare ca oricând. Și așa ajungem la subiectul discuției: bloatware și cum putem să scăpăm de acest tip de aplicații.
Ce sunt aplicațiile bloatware
Bloatware este acel software comercial care vine preinstalat pe telefonul mobil și care, de cele mai multe ori, nu poate să fie dezinstalat.
Adeseori, aceste aplicații nu sunt folosite de utilizatori și irosesc resurse și memorie. În plus, ele pot afecta performanța smartphone-ului, chiar dacă le deschizi rar sau deloc.
Ștergerea unor aplicații preinstalate nu este atât de ușoară ca în cazul celorlalte, nefiind o procedură standard. Mai mult, unele sunt legate de sistemul de operare și dezinstalarea lor forțată poate cauza probleme funcționalității telefonului. Iar o aplicație de ștergere a bloatware-ului nu există. Există însă alte soluții.
Cum îți dai seama care sunt aplicațiile preinstalate de care nu ai nevoie
Înainte să dezactivezi sau să dezinstalezi o aplicație cu care a venit telefonul, poți vedea dacă ai folosit-o până la acel moment, dacă ți-a fost utilă în vreun fel.
Poți folosi o aplicație numită App Usage pe Android care nu doar că te ajută să vezi mai multe informații despre o aplicație, ci și cât consumă aceasta (spațiu de stocare și baterie).
Cum dezinstalezi aplicațiile bloatware pe Android
Și acum vine întrebarea: cum poți să ștergi o aplicație care nu poate să fie ștearsă? Practic, ai doar două variante cu privire la bloatware. Fie să dezactivezi aplicația, fie să o dezinstalezi. Ambele variante au avantaje și dezavantaje.
Dezinstalarea unei aplicații bloatware este varianta mai drastică și implică ștergerea completă a datelor legate de aplicație din device.
Chiar dacă este varianta care oferă garanția că aplicația nu va mai crea vreo problemă, este un proces ireversibil.
Dezactivarea bloatware-ului are mai puține riscuri. Iar rezultatul este similar, în sensul că aplicația nu va mai consuma memorie RAM nefiind activă în background. Reversul medaliei este că aplicația nu dispare definitiv.
Dezactivarea aplicațiilor preinstalate
Încă de la Android 4 există opțiunea de dezactivare a aplicaților astfel încât acestea să nu consume resurse inutil. Intră în Setări > Aplicații, selectează aplicația dorită și apasă „Dezactivare”. Această opțiune va împiedica aplicația să ruleze și să consume din resursele smartphone-ului tău.
Dezinstalarea aplicațiilor preinstalate
În meniul de Setări > Aplicații, îți va apărea și opțiunea „Oprire forțată” sau „Dezinstalare”, atunci când selectezi o aplicație. Cu toate acestea, vei observa că nu toate aplicațiile preinstalate pot fi dezinstalate și, chiar dacă optezi să le oprești pentru moment, ele vor reporni și vor rula din nou în background.
Unele aplicații care se află pe partiția sistemului, care este protejată, nu vor putea fi dezinstalate, chiar dacă nu vorbim despre o aplicație fundamentală pentru funcționarea device-ului.
Când dezactivezi o aplicație vei primi un mesaj de avertisment care spune că unele programe nu vor mai funcționa cum trebuie după ce alegi această opțiune. Avantajul dezactivării unei aplicații în dauna dezinstalării este că este un proces reversibil. Tot ce trebuie să faci este să reactivezi o aplicație, dacă îți dorești acest lucru.
Există și varianta în care utilizatorul își dorește să șteargă o aplicație, iar acest lucru nu este posibil din telefon. În acest caz, este necesar un calculator și tool-ul numit Android Studio. Ca să funcționeze conectarea la telefon și legătura cu această aplicație, este necesară activarea modului pentru dezvoltator pe smartphone.
Acest lucru se face în meniu, în Setări > Despre telefon, prin apăsarea de 7 ori a textului „Build Number”. Astfel, va apărea meniul „Opțiunile Dezvoltatorului” în Setări, iar acolo poți activa opțiunea USB debugging. Astfel, telefonul va putea fi conectat la computer prin USB, așa încât aplicația Android Studio să ruleze pe PC. Este însă cea mai agresivă variantă și recomandarea este să verificați posibilele efecte asupra device-ului înainte de a recurge la ea. În plus, această variantă necesită și cunoștințe solide tehnice, așa încât să poți dezinstala aplicațiile nedorite fără a afecta sistemul de operare al telefonului.
Concluzie
Nu toate aplicațiile Bloatware pot fi dezinstalate fără riscuri pentru buna funcționare a telefonului tău. Dacă acestea consumă însă multe resurse și baterie, este indicat fie să le dezactivezi din meniul de Setări, fie să le oprești periodic.