Cum deblochezi telefonul dacă ai uitat modelul
Securizarea datelor de pe telefon este extrem de importantă, iar folosirea unui model reprezintă o alternativă foarte bună la scanarea amprentei, a chipului sau la alegerea unui PIN. Ce te faci însă dacă ai uitat modelul?


Pentru utilizatorii de Android există mai multe moduri prin care se pot asigura că telefonul lor nu poate fi accesat de alte persoane. În plus, față de iPhone, există varianta blocării/deblocării cu ajutorul unui model desenat pe ecran.
Dacă folosești device-ul în mod uzual, șansele de a uita modelul sunt mici, deoarece îl vei folosi în mod constant pentru deblocarea ecranului. În cazul în care ai un al doilea telefon, pe care îl folosești mai rar, riscul de a uita modelul de deblocare este mai mare.
Iar primul lucru înainte de a ajunge într-o asemenea situație neplăcută este să faci backup la toate informațiile și datele. Fie pe un alt device, fie într-un cont de Google sau în Cloud. Pentru că acum vine vestea cea proastă: dacă utilizatorul uită modelul și nu și-l mai poate debloca, nu există vreun mod prin care să treacă peste acest pas. Singura varianta este resetarea telefonului.
Cum te ajută modelul de blocare a ecranului
Așa cum am menționat deja, modelul de blocare a ecranului telefonului este o măsură de protecție împotriva accesului altor persoane la device-ul tău. Datorită memoriei vizuale, acest model poate fi mai ușor de reținut și va deveni în timp un reflex pentru deblocarea telefonului. Alți utilizatori preferă să folosească scanner-ul pentru amprentă sau Face ID. Lucrul cel mai important: nu poate fi forțat din exterior. Doar persoana care cunoaște modelul va putea debloca telefonul.
Astfel, dacă îți pierzi telefonul sau îți este furat, nimeni nu va avea acces la datele importante de pe smartphone-ul tău.
Ce sa faci dacă ai uitat desenul pentru deblocarea telefonului – ghid pas cu pas
Așa cum am menționat deja, dacă nu îți mai amintești modelul sau desenul pentru deblocarea telefonului, nu există cale de întoarcere. Doar pe telefoanele cu Android mai vechi de versiunea 4.4 este posibilă resetarea modelului.
Altfel, singura soluție este limitarea daunelor, prin resetarea telefonului. Ceea ce înseamnă ștergerea întregului conținut, inclusiv a aplicațiilor, conținutului media, fișierelor și a muzicii salvate pe smartphone. Dacă însă telefonul are făcut backup la zi într-un cont de Google, vei putea să recuperezi totul după resetarea device-ului.
Contul de Google este necesar și pentru resetarea telefonului, deoarece metodele pe care le vom descrie necesită numele de utilizator și parola. Fără aceste date, telefonul va rămâne blocat permanent, măsură necesară împotriva furtului.
Resetare prin Find My Device
Prima variantă pentru ștergerea tuturor datelor de pe mobile este prin opțiunea Find My Device. Trebuie să intri pe link-ul android.com/find și să te loghezi la contul tău Google. Dacă ai mai multe device-uri conectate, alege-l pe cel pe care dorești să-l resetezi și selectează această opțiune. După aceea, vei putea reconfigura telefonul ca atunci când l-ai deschis prima dată.
Resetare prin Recovery Mode
Această metodă nu implică folosirea unui alt device, însă intrarea în Recovery Mode poate să difere în funcție de producătorul smartphone-ului. Pentru a face asta, trebuie să oprești telefonul și apoi să ții simultan apăsat butonul On/Off și pe cel pentru volum. Acest lucru va deschide Fastboot Mode, care poate fi navigat cu tastele de volum. Cauți opțiunea pentru resetarea telefonului și o selectezi cu butonul On/Off.
Citește și: Cum să-ți recuperezi contul Google dacă e blocat sau ai uitat parola
Concluzii
Folosirea unui model pentru deblocarea telefonului aduce multe beneficii. Poți să fii sigur că telefonul tău este protejat împotriva accesului din exterior și că datele sunt în siguranță și în cazul pierderii device-ului sau furtului. Însă este necesar să faci backup într-un cont Google sau cloud, astfel încât informațiile tale să poată fi recuperate și în cazul în care telefonul trebuie resetat. Iar în cazul în care uiți modelul, altă variantă nu există decât resetarea.
Textul nu e intru totul corect/complet. Se poate reseta pattern-ul/parola de acces in telefon Android si fara reset, daca s-a facut inainte cont Samsung Account. Acolo exista optiune de stergere acces. Zona Samsung Account e confuza si rudimentar facuta, parca e facuta la Casa Pionierilor. Dar, dupa cautari pe acolo (uneori nu gaseam aceeasi pagina pe care o stiam ca exista), se poate trece peste pattern. O alta metoda pe care am folosit-o este scrierea pe hartie a patternurilor deja incercate, daca avem macar idee cum era patternul. Fapt e ca dupa un anume nr de erori, se dubleaza timpul de asteptare impus de telefon pana la urmatoarea permisiune. Am ajuns la 4 zile, dar am regasit patternul pus fara sa observ ca s-au conectat 2 puncte fara sa observ (ecranul avea o protectie)