← Zoom out

Cum cureți telefonul sau tableta de viruși și cum le protejezi

Pe măsură ce smartphone-urile au devenit nelipsite din viața noastră de zi cu zi, iar numărul lor a crescut exponențial de la an la an, atenția hackerilor s-a mutat de la laptop & PC la telefoane și tablete.

Sebastian Ujică in Devices
16 Dec 2020  |  5 min
Cum cureți telefonul sau tableta de viruși și cum le protejeziCum cureți telefonul sau tableta de viruși și cum le protejezi
Foto: Shutterstock
Let others know:

Join the conversation:
0

Când vine vorba despre modul în care operează hackerii, există două variante: atacuri la scară mare împotriva unor companii importante sau atacuri de tip phishing, prin care se încearcă exploatarea celor vulnerabili.

În prezent, putem face orice cu smartphone-ul. Acesta conține informații private precum poze și clipuri din arhiva personală, mesaje, emailuri, date de logare în conturile de pe rețelele de sociale, date și informații bancare. Tocmai pentru a proteja aceste informații este important să ne luăm din timp măsuri de siguranță, iar unul dintre primele lucruri pe care le facem atunci când avem un nou smartphone să fie instalarea unui antivirus.

Citește și: Sfaturi pentru siguranța telefonului. Cum îl poți face impenetrabil pentru hackeri

Tipuri de viruși care pot afecta telefonul sau tableta

Dacă un virus informatic obișnuit se înmulțește odată ce a pătruns într-un calculator, virușii de pe telefon sau tabletă caută să exploateze puncte vulnerabile din sistemul de operare, pentru a afla informații sau pentru a corupe o rețea.

Un alt aspect important este legat de sistemul de operare. Potrivit Norton Security, iOS, sistemul de operare creat de Apple, este considerat a fi mai sigur, întrucât este un ecosistem închis. Apple nu a făcut public pentru developeri codul sursă al sistemului de operare, iar utilizatorii de iPhone-uri și iPad-uri nu pot opera ei înșiși modificări ale codului pe telefon. Din aceste motive, hackerilor le este mai greu să găsească vulnerabilități ale sistemului de operare pe care să le exploateze.

Când vorbim despre tipuri de viruși de pe telefon și tabletă există 5 categorii.

Prima este Adware, cea în care apar reclame la nesfârșit. În cel mai bun caz, este o problemă care irită utilizatorul. În cel mai rău, monitorizează activitatea utilizatorului și poate duce la furtul de date.

Un alt virus este Ransomware, cel care criptează datele utilizatorului, astfel încât acesta să nu mai aibă acces la ele. Pentru a le elibera, se cere adesea o recompensă.

Spyware-ul poate să urmărească activitatea, locația și parolele. Este cel mai periculos tip, pentru că este mai greu de detectat.

Calul troian nu apare doar în mitologie, ci și pe telefoane și tablete. Apare mai întâi ca un mesaj text, și apoi se folosește de acces pentru a trimite mesaje premium care vor încărca factura telefonică.

Un alt virus care se transmite prin mesaje text este worm-ul. Acesta încearcă să ajungă pe cât mai multe device-uri, astfel încât să le permită hackerilor să fure datele.

Cum îți dai seama că ai smpartphone-ul virusat

Dacă unii viruși informatici vor limita funcțiile telefonului sau tabletei, există mulți care încearcă să fure datele sau să facă diferite cumpărături neautorizate.

Primul semn pentru a-ți da seama că ai smartphone-ul virusat este legat de performanța device-ului. Consumul nejustificat de rapid al bateriei, aplicațiile care dau erori la deschidere, răspunsul întârziat al telefonului la comenzi, toate acestea pot fi semne ale virusării telefonului. Virușii de tip malware consumă memoria RAM, ceea ce cauzează răspunsurile mai lente sau erorile, și pot duce inclusiv la încălzirea mai rapidă a smartphone-ului.

Cum ștergi virușii din telefon sau tableta

Așa cum am menționat deja, sistemul iOS este mai sigur când vine vorba de securitate. Un motiv este că Apple descoperă rapid vulnerabilitățile și lansează imediat o versiune nouă de iOS pentru toți utilizatorii.

Însă iPhone-ul și iPad-ul pot fi și ele afectate de virușii informatici. Dacă te temi că telefonul sau tableta are un virus, prima măsură este ștergerea istoricului browserului și a datelor. Dacă această măsură nu se dovedește a fi suficientă, iOS oferă varianta revenirii la un moment în care ai făcut backup la date.

În cazul în care virusul a provocat daune ulterior backup-ului, această măsură ar trebui să rezolve problema. Dacă nici aceasta nu este suficientă, atunci singura variantă este de a reveni la setările din fabrică.

Pe telefoanele și tabletele cu Android apare problema versiunii sistemului de operare. Doar ultimul update conține toate măsurile de protecție, așa că ar trebui să te asiguri că ai instalat cel mai recent update de software.

Pașii pentru îndepărtarea unui virus informatic sunt similari. Mai întâi, trebuie ștearsă memoria cache din browser. Apoi trebuie intrat în Safe Mode. Acolo poți să descoperi aplicațiile problematice și să le ștergi. Pentru Android, pe lângă un antivirus, există și o a doua variantă de a te proteja. Se numește Play Protect și este un software extrem de util. El poate fi activat din magazinul de aplicații.

Ce metode te pot ajuta să îți protejezi device-ul

Pentru a fi cât mai bine protejat împotriva virușilor informatici, prima măsură este aceea de a te asigura că sistemul de operare și toate aplicațiile sunt updatate la ultima versiune. Însă, înainte de acest pas, atunci când abia ai început să utilizezi telefonul sau tableta, se recomandă instalarea unui antivirus.

Printre măsurile pe care le poți lua astfel încât să fii protejat se mai numără:

  • folosirea unei rețele de Wi-Fi securizate, astfel încât să oprești orice posibilitate de atac de la distanță;
  • descărcarea aplicațiilor verificate, adică din magazinul oficial. Evită să instalezi aplicații din surse neoficiale, nesigure, de unde poți instala un virus care este mascat ca un software util. După ce ai instalat o aplicație, aceasta are puteri restrânse. Ca să fii sigur că nu îți va dăuna, verifică ce permisiuni au aplicațiile
  • evitarea jailbreak-ului. Jailbreaking-ul se referă la „ocolirea” restricțiilor sistemului de operare, fie pentru a customiza mai mult telefonul, fie pentru a putea instala aplicații care nu sunt autorizate în magazinul oficial. Acest proces poate fi extrem de periculos, întrucât crește vulnerabilitatea în fața virușilor informatici, poate încetini funcționarea telefonului și poate fi cauza principală a funcționării eronate a aplicațiilor.

Cum eviți virușii malware pe Android

Virușii malware sunt extrem de periculoși pentru telefon și cea mai bună soluție pentru evitarea lor este să nu deschizi link-uri, mesaje sau atașamente din surse necunoscute. Uneori este de evitat să deschizi astfel de fișiere chiar dacă acestea provin dintr-o sursă cunoscută, un prieten, de exemplu. Acesta ar putea fi la rândul său victima unui atac și atunci este important să fii precaut.

Concluzii

Virușii de pe telefon sau tabletă pot reprezenta o problemă majoră pentru utilizatori, la fel cum se poate întâmpla și pe calculator. Virușii informatici pot să fie „adormiți” și să provoace daune doar la comanda hackerului, și să se infiltreze pentru a corupe cât mai multe date.

Un program antivirus este cea mai bună soluție pentru a te proteja de atacuri cibernetice. În afara acestuia, ia măsuri pentru limitarea riscurilor, în special când te conectezi la o rețea de Wi-Fi sau când descarci o aplicație. Nu în ultimul rând, fii vigilent la semnele care pot să îți arate că telefonul a fost infectat cu un virus și păstrează toate update-urile de software la zi.


Sebastian Ujică
Experiența de 10 ani din lumea jurnalismului sportiv și pasiunea pentru lumea tech m-au împins spre Zoom by Vodafone. Scriu despre orice gadget sau smartphone care îmi iese în cale și abia aștept să văd cum se schimbă lumea cu ajutorul tehnologiei.


>