Cum comunici cu un smartphone în mașină
2020 este anul în care începem deja să ne întrebăm: dacă mașinile încep să devină din ce în ce mai autonome, cam cât mai durează până ne dau ăștia voie să ne jucăm pe smartphones la volan?


Știu, și eu sunt dependent de smartphone. Și mie mi-e greu să-l las din mână când mă sui la volan, pentru că în restul timpului e extensia mea indispensabilă.
Din păcate, pentru muritorii de rând nu s-a găsit o formulă de a-l integra într-un head-up display, cum au piloții de F-35.
Din fericire, probabil nu mai e mult până să ajungem într-o realitate de Black Mirror: Musk lucrează prin Neuralink Corporation la dezvoltarea unor interfere brain-machine implantabile.
Asta ar trebui să rezolve problema „lățimii de bandă” care ne leagă creierele de smartphone-uri. La urma urmei, oricât de repede am vrea să comunicăm noi cu procesoarele super-capabile din mâinile noastre, suntem limitați de cât de repede putem tasta pe display.
Cam același lucru se întâmplă și cu interacțiunea dintre creierele noastre și mașinile pe care (încă) le conducem. Din fericire însă, nu trebuie să așteptăm până când Neuralink o să descopere secretul implanturilor, astfel încât universul creierul meu + smartphone să se conecteze cu universul mașina pe care vreau s-o controlez.
Nu, în acest caz smartphone-ul începe să se conecteze din ce în ce mai integral cu universul mașinii, prin urmare și mare parte din viața mea devine parte integrantă a universului mașinii, prin urmare uneori devine mai ușor să-mi controlez viața din smartphone din mașină.
Da, știu, sună ciudat, dar așa e. Foarte curând, experiența din habitaclu cu smartphone-ul poate ajunge să fie mai satisfăcătoare decât atunci când îl folosești în mână. Iată de ce, odată suit la volan, nu mai ai nevoie să atingi display-ul de pe smartphone.
Display-ul de pe smartphone se mută pe cel al mașinii
Indiferent dacă folosești Android sau iOS, majoritatea mașinilor noi oferă AndroidAuto sau Apple CarPlay, astfel încât informația din smartphone să fie ușor accesibilă pe meniul mașinii.
E bine pentru că nu-ți mai distragi atenția cu telefonul din mână și pentru că te salvează de amenzi, desigur. E bine și pentru că nu mai riști să-ți zgârii telefonul când îl scapi din mână printre scaune. Poți folosi direct din mașină aplicațiile de muzică sau de navigație (Waze, GoogleMaps, Spotify, etc), singurul downside este că prin AndroidAuto sau Apple CarPlay nu poți face messaging de pe display-ul mașinii. Dar până și problema asta este parțial rezolvată pentru că…
Există voice control
Integrarea Google Assistant sau Siri funcționează perfect și în mașină, cu AndroidAuto sau Apple CarPlay. Poți să faci reply la SMS-uri, dar pentru integrarea în WhatsApp trebuie să mai așteptăm. Probabil nu va mai dura mult.
Asistenții smartphone controlabili prin voce se adaugă universului particular al mașinii pe care o conduci. Există din ce în ce mai multe funcții (și ale sistemelor de infotainment, și ale mașinilor) care pot fi controlate prin voce, singura chestie e că depinde de fiecare producător cât de bun este sistemul de voice recognition și, mai apoi, cât de bine te exprimi în engleză.
Recunoașterea în limba locală e un nivel următor la care vom ajunge, probabil în curând. Dacă însă ești dispus să experimentezi, există asistenți în habitaclu care suplinesc funcții de sfătuitori, experți în ajutor și probleme auto și chiar profesioniști în comunicarea de plictiseală.
Tu zici „Hey BMW”, el răspunde „How can I help you”, tu zici „I’m bored” și răspunsul este „I can’t imagine that happening. Have you tried the sport mode?”. Unii ar considera asta chiar puțin tupeu.
Mașinile încep să aibă meniuri intuitive cu care poți să controlezi smartphone-ul
Desigur, unele sisteme sunt mai ușor de controlat decât altele. Unii utilizatori se obișnuiesc imiediat, alții au nevoie de tutoriale live. Dar, pe scurt: mașini proaste nu prea mai sunt (există mai degrabă decizii proaste ale clienților, care nu știu ce să cumpere și ajung să dea banii pe mașini nepotrivite pentru nevoile lor), dar sisteme de infotainment controlabile dificil există.
Spre exemplu, cele care încep să folosească foarte mult (sau exclusiv) touch screens. Da, pe smartphones e frumos să ai un display mare de unde să controlezi TOT. Și pe tablete, la fel, e cool să nu mai ai butoane.
Dar în mașină, a înlocui butoanele cu touch screens înseamnă să obligi șoferul să-și ia ochii de pe drum de fiecare dată când vrea să dea volumul mai tare sau să schimbe temperatura. E nesigur.
Când ai butoane pentru comenzile cele mai uzuale, creierul tău știe unde sunt, așa încât mâna știe unde să se ducă și ce să apese fără ca tu să-ți iei privirea de pe șosea. Când însă trebuie să intri într-un meniu pe display și apoi să selectezi alt meniu și alt meniu ca să-ți deschizi pe display posibilitatea de a redirecționa aerul condiționat, atunci lucrurile s-au dus prea departe într-o direcție greșită.
Din fericire, există și producători care au gândit un raport corect între butoane și touch-screens. La Audi și Porsche chiar găsești touch screens care au nevoie chiar să fie apăsate cu puțină presiune ca să înregistreze comenzi și care oferă confirmare haptică și auditivă că s-a întâmplat comanda. Practic, soluții ar fi, dar e important și să nu uităm cu totul de lumea analogică. Deși, la cum merge treaba, slabe șanse. De ce? Pentru că…
În mașină, mai nou, unele comenzi pot fi făcute și prin gesturi.
BMW a implementat de ceva vreme Gestures. Rotești din deget în raza unui senzor amplasat lângă retrovizoarea de pe plafon și dai volumul mai tare sau mai încet. Faci semnul victoriei orizontal și sistemul audio trece pe mute. Faci un semn cu degetul arătător și răspunzi la telefon. Faci un semn cu mâna ca și când n-ai chef și apelantul primește reject. E un întreg limbaj pe care îl poți deprinde în interacțiunea cu mașina și eu m-am surprins de câteva ori folosindu-l și pe colegii mei. E amuzant.
Oricum, mai devreme sau mai târziu o să scăpăm de problema asta a integrării device-urilor cu mașina. O să ajungem să fim transportați de mașini autonome și atunci oricum n-o să mai conteze. Iar când o să ne suim noi la volan, probabil o să fie doar în mașini sport, pe circuit.