Cum alegi cel mai bun smartwatch pentru alergare
Dacă te numeri printre persoanele care au pus pe lista rezoluțiilor din acest an „Vreau să fac mai mult sport”, „Vreau să încep să aleg sau chiar să particip la un maraton”, un smartwatch pentru alergare te va ajuta să-ți respecți obiectivul. Desigur, dacă este ales corespunzător, iar în articolul de azi venim cu câteva direcții ajutătoare.


Alege un smartwatch pentru alergare cu GPS dacă vrei să-ți monitorizezi progresul
În funcție de opțiunea GPS, pe piață există două categorii de ceasuri smart: cele care au GPS integrat și cele fără GPS și care trebuie conectate la telefon pentru a putea înregistra distanța parcursă, traseul, ritmul etc. De regulă, cele fără GPS funcționează cu ajutorul unui giroscop care ajută la detectarea mișcării. Datele de la giroscop împreună cu alți senzori ai ceasului pot determina dacă alergi sau mergi. De aceea, diferența este că ceasurile cu GPS au măsurători mult mai precise decât modelele fără GPS.
Dacă te gândești să-ți cumperi un smartwatch pentru alergare, în primul rând nu te limita la un gadget care măsoară doar numărul de pași, mm Hg, BPM sau SpO2 adică tensiunea arterială, numărul de bătăi pe minut și saturația oxigenului din sânge. Pentru alergători, diferența o va face funcționalitatea GPS care îți monitorizează ruta, afișează distanța parcursă și îți calculează viteza. Astel că, dacă te pregătești pentru un maraton, de exemplu, poți studia rapoartele date de GPS pentru a monitoriza progresul, numărul de kilometri și pentru a-ți eficientiza viteza, la următoarele ture. Un ceas de alergare fără GPS ar fi potrivit doar dacă nu ești foarte interesat de progres, distanțe parcurse sau viteză.
Gândește-te ce fel de atlet ești și ce buget vrei să investești
Tocmai spuneam că un ceas cu GPS merită toți banii atunci când vrei cu adevărat să obții performanță, în timp ce un ceas de alergare fără GPS ar fi potrivit dacă nu ești foarte interesat de progres, distanțe parcurse sau viteză. Cu alte cuvinte, gândește-te ce fel de atlet ești . Dacă mergi la jogging ocazional și vrei doar să urmărești cât de mult te miști, poți investi într-un tracker de fitness sau un ceas inteligent la un buget moderat.
Ia în calcul durata de viață a bateriei
Exact ca la telefoane, durata de viață a bateriei este, de asemenea, importantă, deoarece reîncărcarea neîntreruptă între antrenamente poate deveni enervantă. În plus, dacă alergi distanțe mari, riști să rămâi fără baterie sau să înregistrezi doar o jumătate din antrenament. Urmărește și cât de repede se încarcă un smartwatch. Vezi care este puterea lui de încărcare.
Ce funcții smart îți dorești să aibă ceasul tău?
În funcție de senzorii cu care este dotat, un ceas smart pentru alergare poate avea diferite funcții și poate măsura:
- Pulsul zilnic de repaus
- Pulsul constant din fiecare secundă, de la încheietura mâinii
- Alerte de puls anormal
- Frecvența respiratorie
- Saturația oxigenului în sânge
- Calitatea somnului
- Nivelul de hidratare
De asemenea, te poate atenționa când este momentul să bei apă sau să te ridici de pe scaun și să te miști. Poate măsura nivelul de stres pe tot parcursul zilei (în funcție de pulsul tău).
Pe lângă toate acestea, un ceas smart pentru alergare poate fi conectat direct cu telefonul și poți primi notificări atunci când te sună cineva, poți citi mesajele direct de pe ceas, poți răspunde apelurilor direct de pe ceas (dacă are microfon și funcție disponibilă), poți trimite mesaje, poți să ai acces la calendar, la informații despre starea vremii, și chiar la aplicațiile de muzică. Desigur că, cu cât este dotat cu mai multe funcții, cu atât și prețul ceasului crește.
Testează mai multe branduri
Înainte de a alege un ceas smart pentru alergare studiază care sunt cele mai cunoscute branduri. Marii jucători din „industria” ceasurilor multisport includ mărci precum Garmin, Polar, Suunto, Coros și Amazfit . De asemenea, poți opta pentru Fitbit și Apple.
Alege un design cât mai comod
Nu toate ceasurile de alergare sunt la fel și nici nu se simt la fel atunci când sunt purtate. Dacă îl iei special pentru alergare, cu siguranță vrei ceva ușor, eventual 50-60 g. De exemplu, modelul Coros Pace 2 are doar 29 g și este printre cele mai ușoare. De asemenea, merită să testezi ceasul și într-un magazin, pentru a observa cum ți se așază pe încheietura mâinii și cât de confortabil este. Merită luat în considerare și faptul că, deși ecranele tactile se găsesc adesea pe ceasurile inteligente, butoanele fizice sunt mult mai ușor de utilizat în timpul alergării. Nu în ultimul rând, asigură-te că alegi un model waterproof, nu vrei să te lase la prima alergare pe ploaie.