← Zoom out

Cum activezi Dark mode pe telefoanele cu Android

Dark mode este o soluție la care s-au gândit și producătorii telefoanelor care folosesc sistemul de operare Android.

Sebastian Ujică in Android Tips, Devices
2 Dec 2020  |  2 min
Cum activezi Dark mode pe telefoanele cu AndroidCum activezi Dark mode pe telefoanele cu Android
Foto: Shutterstock
Let others know:

Join the conversation:
0

Pentru mulți utilizatori, folosirea Dark Mode este varianta optimă pentru interfață. Asta deoarece este mai ușor de privit o perioadă mai lungă. Și nu este singurul beneficiu, dacă telefonul are un display OLED. În cazul acestora, fiecare pixel este luminat individual. În Dark mode, majoritatea pixelilor sunt opriți, astfel că display-ul consumă mai puțină baterie.

Deși mulți producători folosesc propria interfață a utilizatorului pe lângă Android, pentru majoritatea modelelor se vor aplica aceleași instrucțiuni pentru trecerea la Dark mode.

Dark mode pe WhatsApp

WhatsApp este una dintre cele mai populare aplicații de mesagerie la ora actuală. Are peste 2 miliarde de utilizatori activi conform unui raport din luna octombrie. Însă Dark Mode pentru telefoanele cu Android nu există de mult timp pe WhatsApp. Pentru activare trebuie să intri în Setări, apoi la Convorbiri. Alegi apoi opțiunea Temă și găsești opțiunea Dark Mode. Nu este însă un negru, ci un bleumarin. Pentru ca efectul să fie mai puternic, poți alege Culoare Solidă din opțiunea Wallpaper.

Dark mode pe Facebook

Atât pentru Facebook, cât și pentru aplicația de Messenger activarea Dark Mode se face foarte rapid și nu sunt necesari decât doi pași. Intrarea în setări și activarea butonului Dark Mode. În cazul Messenger, alegi Chats în loc de Setări.

Dark mode pe Gmail

Google permite de mult timp temele pentru aplicații, însă până acum era vorba doar de căsuța de meniu. Începând cu Android 10 se poate trece la un Dark Mode complet. Ca în majoritatea aplicațiilor, trebuie să mergi la Setări, apoi Setări Generale, apoi alegi opțiunea Teme și, într-un final, Dark Mode.

În același mod se aplică Dark mode și pentru Google Calendar. Mergi la Setări, General și apoi Temă.

Dark mode pe Instagram

Ajustarea culorilor de pe ecran în Instagram se face într-un mod simplu. Trebuie să intri în profilul tău atingând poza. Apoi alegi iconița cu trei linii paralele din partea din dreapta sus. Acolo vei găsi Setările și apoi alegi Temă. Și, într-un final, găsești Dark Mode.

Dark mode pe Youtube

Youtube este altă aplicație folosită de un număr mare de oameni pe smartphone-uri și tablete care poate să fie trecută în Dark Mode. La fel ca în cazul Instagram, trebuie aleasă iconița pentru profil, apoi mers la Setări și apoi General. Acolo vei găsi opțiunea Dark Theme.

Limitări

Pe Android 9 există limitări atunci când vrei să activezi Dark mode. Meniul de Setări și alte elemente ale interfaței rămân cu un background alb și text negru. Pentru ca efectul să fie mai apropiat de ceea ce îți dorești, poți alege o imagine de fundal cu tonuri închise.

Concluzii

„Oricine poate să înțeleagă senzația dintr-o cameră cu lumina stinsă iar un ecran alb te orbește” – spunea Sameer Samat, vice-președintele Google pentru Android într-un interviu. Despre expunerea la lumina ecranului au fost făcute studii care arată că împiedică secreția melatoninei, hormonul necesar pentru somn.

Astfel, trecerea la Dark Mode în aplicații este o variantă dacă obișnuiești să stai pe telefon înainte de somn. În plus, așa cum am menționat deja, ajută la protejarea ochilor și la reducerea consumului bateriei pe telefoane cu display-uri OLED. Iar pentru telefoanele și tabletele cu Android, din ce în ce mai multe aplicații sunt disponibile în Dark Mode.


Sebastian Ujică
Experiența de 10 ani din lumea jurnalismului sportiv și pasiunea pentru lumea tech m-au împins spre Zoom by Vodafone. Scriu despre orice gadget sau smartphone care îmi iese în cale și abia aștept să văd cum se schimbă lumea cu ajutorul tehnologiei.


>