← Zoom out

Cum a ajuns Revolut la un milion de utilizatori români

În luna mai 2018, momentul în care Revolut anunța lansarea oficială a operațiunilor din România și numea un country manager, fintech-ul britanic avea deja vreo 20.000 de utilizatori la nivel local. Erau acei early-adopters, utilizatorii curioși, conectați la toate noutățile tehnologice, care vor să încerce cele mai noi servicii apărute, indiferent de domeniu.

Oana Coșman in Inovație, Zoom In
22 Jun 2020  |  5 min
Cum a ajuns Revolut la un milion de utilizatori româniCum a ajuns Revolut la un milion de utilizatori români
Aplicația Revolut a ajuns, anul acesta, la peste 1 milion de utilizatori în România
Let others know:

Join the conversation:
0

În mai puțin de doi ani, Revolut a ajuns, și a și depășit, un milion de utilizatori în România, țara noastră fiind pe locul doi, după Marea Britanie, în topul țărilor în care serviciul este disponibil în acest moment ca număr de useri.

Banca digitală cu sediul în Marea Britanie a înregistrat o creștere record pe piața locală și a deschis în medie 3.300 de noi conturi zilnic în ultima jumătate de an.

Cum a reușit o nouă versiune de bancă să câștige încrederea a peste un milion de români și să le gestioneze banii?

Irina Scarlat, Country Manager Revolut România și Head of Growth CEE:

Am acceptat provocarea de a mă alătura echipei cu un obiectiv care părea foarte ambițios în acel moment: să ajungem la 100.000 de utilizatori până la finalul anului, fără investiții în marketing și fără a avea o echipă locală. Am încheiat anul 2018 cu peste 130.000 de utilizatori și am crescut exponențial în 2019, iar în luna februarie a anului 2020 am depășit borna de 1 milion de utilizatori în România, ceea ce ne transformă într-una dintre cele mai mari piețe ale Revolut din întreaga lume

Revolut a fost lansat de Nikolay Storonsky și Vlad Yatsenko în 2015. Storonsky, fost bancher de investiții în cadrul Credit Suisse, a renunțat la jobul său de pe Wall Street pentru a deveni antreprenor. Alături de Yatsenko, un fost programator în cadrul Deutsche Bank, Nikolay a creat Revolut.

Startup-ul fintech oferea inițial carduri prepaid de debit (MasterCard) care aveau o cotație mai bună la plățile în altă valută decât ofereau băncile.

aplicatia Revolut pe un smartphone

Irina Scarlat:

Faptul că am ajuns aici atât de repede confirmă faptul că rezolvăm o problemă reală pentru utilizatorii noștri și că am adus pe piața locală un serviciu de care lumea avea nevoie. Sunt câteva lucruri care ne-au ajutat să ajungem aici. În primul rând, vorbim despre orientarea către client. Revolut este o aplicație mobilă care ajută utilizatorii să își gestioneze mai bine banii, iar viziunea companiei este de a deveni locul din care utilizatorii își pot gestiona întreaga viață financiară.

De ce a avut succes Revolut în România

Poate principalul atu al Revolut a fost simplitatea utilizării. Durează doar câteva minute să-ți descarci aplicația și să îți deschizi un cont, cu zero birocrație, fără drumuri în sucursale, fără timp pierdut. Ușurința utilizării se păstrează și atunci când folosești aplicația, fie că vrei să transferi bani, să cheltui sau să faci economii.

Pentru cei pasionați de călătorit a contat și faptul că poți deține conturi în 32 de monede, direct în aplicație, poți cheltui bani oriunde în lume, în 150+ monede, la un curs de schimb valutar mai bun decât al multor bănci, și poți transfera bani prietenilor tăi doar printr-o apăsare de buton (banii ajung imediat dacă persoanele folosesc Revolut). În plus, nu există taxe sau comisioane ascunse.

Irina Scarlat:

Am comunicat mereu transparent costurile serviciilor noastre, iar abonamentul standard este gratuit, fără comisioanele de administrare de cont cu care suntem obișnuiți din sistemul bancar tradițional

Diversificarea ofertei

Pe lângă transferuri de bani sau schimb valutar, utilizatorii mai au la dispoziție și alte servicii:
primesc notificări aproape instantaneu după fiecare plată

  • au date analitice care le arată cât au cheltuit și pe ce
  • au opțiunea de bugetare, pentru a-și controla cheltuielile
  • pot economisi în pușculițele digitale Vaults, rotunjind restul rămas după fiecare tranzacție
  • pot cumpăra și vinde 5 criptomonede
  • pot investi în acțiuni fără comisioane
  • pot tranzacționa aur

În schimb, principala barieră de care s-a lovit Revolut, în ciuda faptului că a atins un milion de utilizatori, este reticența oamenilor de a avea încredere într-o aplicație mobilă și de a gestiona banii astfel.

Irina Scarlat:

Nu cred că există o rețetă a succesului: urmează acești 5 pași simpli care te ajută să ajungi la 1 milion de utilizatori pe piața din România. În plus, nu cred că e vorba despre canalele de marketing pe care le folosești și de bugetul disponibil, ci despre produsul tău. Produsul nostru rezolvă în mod simplu și elegant o problemă a utilizatorilor noștri. Cred că e foarte important să pui întotdeauna utilizatorul / clientul pe primul plan: să stai de vorbă cu utilizatorii, să îi asculți, să înțelegi cum ai putea să îmbunătățești în permanență produsul tău. Pentru noi asta va rămâne mereu o prioritate. Nu în ultimul rând, ai nevoie de o echipă dedicată și creativă, de oameni antreprenoriali care privesc produsul tău ca pe propria companie și sunt mereu în căutare de oportunități și de soluții pentru a crește mai repede, mai eficient

Profilul utilizatorilor aplicației

Vârsta media a utilizatorului Revolut a crescut în doi ani de la 32 la 34 de ani. Majoritatea utilizatorilor sunt din mediul urban, posesori de smartphone cu venituri medii și ridicate, familiari cu tehnologia.

Printre cele mai apreciate funcționalități ale aplicației se numără transferurile P2P, către alți utilizatori Revolut, care se realizează imediat și sunt gratuite. Utilizatorii apreciază de asemenea faptul că pot deschide conturi curente în 32 de monede, fără costuri suplimentare, și că pot cheltui bani oriunde în lume la un curs de schimb valutar excelent, precum și pușculițele digitale Vaults, unde pot strânge bani din mărunțișul rămas după fiecare tranzacție.

În ceea ce privește numărul clienților Premium/Metal, Irina ne-a precizat doar că observă o continuă creștere a numărului celor care optează pentru aceste tipuri de abonament, date fiind beneficiile suplimentare pe care le aduc.

Revolut vrea să ajungă la 5 milioane de utilizatori în România

”Cu siguranță vom continua să creștem, atât din punct de vedere al numărului total de utilizatori, cât și ca număr de persoane care folosesc serviciul nostru zi de zi. Credem că Revolut are potențialul să ajungă la 5 milioane de utilizatori în România pe termen mediu (nu neapărat până la finalul anului). Pentru asta, ne concentrăm în continuare pe lansarea de noi funcționalități ale produsului, care să răspundă nevoilor utilizatorilor, cât și pe îmbunătățirea continuă a serviciului de relații cu clienții”, adaugă country managerul Revolut.

De la lansarea Revolut pe piața locală, în mai 2018, utilizatorii români au efectuat peste 58 de milioane de tranzacții, cu o valoare totală ce depășește 3,8 miliarde de euro. Dacă imediat după lansare Revolut era folosit ca un card de călătorii, acum românii îl folosesc zi de zi.

Revolut le-a oferit românilor opțiunea de a cumpăra criptomonede. Totodată, utilizatorii români folosesc Revolut și pentru serviciul de tranzacționare de acțiuni fără comisioane, care le oferă posibilitatea de a investi în acțiuni ale peste 300 de companii din Statele Unite ale Americii listate la New York Stock Exchange și NASDAQ.

Însă una dintre opțiunile pe care le așteaptă utilizatorii români și care ar avea potențialul de a crește semnificativ numărul noilor adepți Revolut este cea a IBAN-ului în lei, o funcționalitate despre care se zvonea că ar urma să fie disponibilă încă de prin vara lui 2018.

Însă, potrivit Irinei, nu există încă o estimare a datei la care acest feature ar urma să fie disponibil la nivel local, chiar dacă la nivel European Revolut are licență bancară.


Oana Coșman
Oana are o experiență de 14 ani în presa scrisă și online. Este editor start-up.ro, iar în trecut a lucrat pentru publicații de business precum Forbes România și Ziarul Financiar. Este pasionată de călătorii, adoră să descopere destinații noi și să afle poveștile oamenilor faini.


>