← Zoom out

Comparație Huawei P40 Pro vs P40 Lite: specificații și prețuri

Cum alegi între un flagship și un mid-range? Punând față în față două modele de la Huawei, P40 Pro și P40 Lite, poți să îți dai seama care e varianta potrivită pentru tine.

Sebastian Ujică in Devices
23 Oct 2020  |  4 min
Comparație Huawei P40 Pro vs P40 Lite: specificații și prețuriComparație Huawei P40 Pro vs P40 Lite: specificații și prețuri
Foto: Shutterstock
Let others know:

Join the conversation:
0

Huawei a reușit în câțiva ani să ajungă la statutul pe care Apple și Samsung l-au avut pe piața smartphone-urilor, reușind să vândă un volum mare de telefoane. A fost chiar pe primul loc în lume în trimestrul al doilea din 2020. Seria P40 este acum motorul vânzărilor pentru Huawei.

Comparația între Huawei P40 Lite și P40 Pro trebuie făcută într-un context: comparăm aici un flagship cu un telefon din gama mid-range. De aceea, trebuie ținut cont de acest aspect la fiecare categorie. Atunci când facem o comparație între telefoane din game diferite de prețuri, bugetul nostru, raportul calitate/preț, precum și cele mai importante nevoi pe care le avem sunt criteriile esențiale pentru a lua cea mai bună decizie.

Huawei P40 Pro și performanțele generale

Când a fost lansat, P40 Pro a urcat imediat pe primul loc în topul DxOMark al telefoanelor cu cele mai bune camere. Însă nu este singurul capitol la care telefonul stă foarte bine, fiind un flagship veritabil, care rafinează până aproape de perfecțiune performanțele generației anterioare, Huawei P30 Pro. De altfel, am vorbit despre aceste performanțe și în review-ul la Huawei P40 Pro, unde am analizat fiecare aspect al acestui smartphone.

Citește și:

Ecran

Huawei P40 Pro vine cu un display OLED de 6.58 inci, cu o rată de refresh de 90Hz și rezoluție 1200×2640, cu o densitate a pixelilor de 441ppi. Este un display care este curbat atât pe lateral, cât și în partea de sus și de jos a telefonului, ceea ce îi oferă un aspect diferit față de alte telefoane. Pe față ai 91.6% ecran.

În ceea ce privește P40 Lite, acesta are un aspect mai aproape de cel cu care ești obișnuit în 2020. Este un display LCD de 6.4 inci cu rezoluție 1080×2310 și 398ppi. Nu este curbat pe laterale astfel că raportul dintre ecran și telefon este de 83.5%.

Ambele telefoane au senzor de amprentă, la P40 Pro fiind sub ecran, în timp ce la P40 lite este pe lateral, pe butonul de blocare.

Camera

Este capitolul unde diferența este cea mai mare între un flagship și un telefon mid-range. Să începem cu P40 Lite. Camera principală este de 48MP cu f/1.8, cu un senzor de 1/2.0” și 0.8µm, o cameră și își face treaba foarte bine în majoritatea cazurilor. Mai ales când în lumină bună. În sprijinul ei vine un senzor ultrawide de 8MP, unul pentru fotografia macron și unul pentru profunzime. Camera frontală este de 16MP cu f/2.0. Camera filmează la rezoluție 1080p cu 30fps și nu are stabilizator optic.

Lucrurile devin spectaculoase când trecem la P40 Pro. Parteneriatul cu Leica funcționează în continuare la un nivel foarte înalt. Camera principală de pe acesta este de 50MP cu f/.9, cu un senzor de dimensiuni mari, 1/1.28” și 1.22µm. Are stabilizare optică și Phase Detection Autofocus. Camera telephoto este de tip periscope, capabilă de un zoom optic 5x.

Camera ultrawide este de 40MP cu f/1.8 astfel că rezultatele sunt excelente indiferent de condițiile de lumină. Există și un al patrulea senzor Time of Flight pentru profunzime. Indiferent de condiții, P40 Pro este probabil telefonul ideal.

Camera frontală este de 32MP, existând și un senzor Time of Flight cu infraroșu. P40 Pro poate filma la rezoluție 4k cu 60fps atât cu camera principală, cât și cu cea pentru selfie.

Performanță

Huawei a folosit pentru ambele telefoane procesoare pe care ea le-a creat. P40 Pro are și tehnologia 5G grație noului Kirin 990 cu 8 nuclee. Este un procesor foarte puternic cu un consum mic de energie datorită modului în care sunt folosite nucleele.

Pe P40 Lite este procesorul Kirin 810 prezent și pe alte telefoane mid-range precum Nova 5, Honor 9x.

Ecranul de 90Hz și procesorul ajută P40 Pro să exceleze când vine vorba de gaming și multitasking, dar și viteza în general a telefonului.

Bateria

Ambele telefoane au baterii de 4.200 mAh capabile să se încarce rapid cu 40W ceea ce înseamnă 30 de minute pentru 70%. Față de P40 Lite, P40 Pro are și încărcare wireless la o viteză de 27W și poate încărca alte device-uri prin wireless cu 27W.

Cum procesorul de pe P40 Pro este mai puternic și ecranul este OLED cu 90Hz, ceea ce înseamnă un consum mai mare. Însă, spre deosebire de P40 Lite, procesorul de pe P40 Pro știe să folosească inteligența artificială astfel încât să se adapteze în funcție de felul în care folosești telefonul.

În ambele cazuri, bateria are rezultate excelente: 2 zile în cazul unei utilizării medii.

Ce avantaje are Huawei P40 Pro față de P40 Lite

Care este diferența dintre un flagship și un mid-range? Aceasta este marea întrebare. În condițiile în care telefoanele mid-range au devenit foarte bune, devine mai greu de justificat cheltuirea unei sume de 3-4 ori mai mare pe vârful de gamă.

P40 Lite este o variantă solidă din toate punctele de vedere. Unde plusează P40 Pro este la calitatea ecranului care este încântător grație tehnologiei OLED și a ratei de refresh, camera care este una dintre cele mai bune de pe un smartphone și performanța.

Concluzii

În urmă cu probabil 5 ani, nu există niciun semn de întrebare. Diferența dintre un flagship și un telefon de 3-4 ori mai ieftin era imensă. Acum însă telefoanele mid-range nu dezamăgesc. Oferă o performanță mulțumitoare, fără a excela la vreun capitol.

În schimb, un flagship îți va oferi tot ce este mai bun în acel moment, cele mai tari tehnologii, camere spectaculoase și 5G. Aceeași este situația și când comparăm Huawei P40 Pro și P40 Lite. Alegerea depinde de fiecare persoană și ceea ce își dorește de la smartphone-ul său.


Sebastian Ujică
Experiența de 10 ani din lumea jurnalismului sportiv și pasiunea pentru lumea tech m-au împins spre Zoom by Vodafone. Scriu despre orice gadget sau smartphone care îmi iese în cale și abia aștept să văd cum se schimbă lumea cu ajutorul tehnologiei.


>