← Zoom out

Cele mai utile, cele mai utilizate aplicații din telefonul meu

Cu doar câteva atingeri ale ecranului, putem să ne măsurăm, fiecare, intensitatea interacțiunii zilnice cu telefonul. Funcția aceasta se numește Screen Time pentru iOS, Digital Wellbeing pentru Android, și ambele fac, în esență, același lucru (dacă le permiți): monitorizează timpul pe care-l petreci folosind aplicațiile instalate pe smartphone.

Vlad Petreanu in Featured, Zoom In
15 Jul 2021  |  5 min
Cele mai utile, cele mai utilizate aplicații din telefonul meuCele mai utile, cele mai utilizate aplicații din telefonul meu
Foto: Shutterstock
Let others know:

Join the conversation:
0

Aceste date pot fi vizualizate pe zile, săptămâni etc, pe categorii (rețele sociale, informație, distracție șamd), dar și comparate pe diferite intervale, ca să înțelegi mai bine cum mai merge relația ta cu cel mai posesiv servitor pe care l-ai avut vreodată.

Să fie acesta, deci, momentul sincerității. Iată cum ne-am petrecut noi doi, adică eu și telefonul meu, ultima săptămână:

functii_utile_telefon

Acum o lună-două, lista aplicațiilor cel mai intens folosite ar fi arătat diferit, iar cea mai frapantă diferență ar fi fost prezența Facebook pe primul loc. Consumam atât de mult timp cu rețeaua lui Zuckerberg, încât începuse să semene deja cu o dependență. Nu-mi plac dependențele și încerc să mă scutur de ele, și de obicei îmi și reușește. Am decis să reduc drastic timpul petrecut pe Facebook și, iată, aplicația a dispărut din top 5 (acum e undeva pe locul 14-15, cu doar 18 minute într-o săptămână).

Cineva ar putea spune că, da, poate că am scăpat de Facebook, dar am înlocuit-o cu alte rețele sociale, pentru că nici Reddit, nici Twitter nu sunt altceva. Este adevărat, doar că nicio altă rețea nu are (în România) intensitatea polarizatoare, cu accente toxice, pe care o poate dezvolta fulgerător Facebook. De aceea, utilitatea distanțării de Facebook ține nu doar de timpul economisit, ci și de recuperarea unei anume stări de calm și bună dispoziție când folosești smartphone-ul.

Iar cu asta vin la chestiunea utilității unora dintre aplicațiile sau chiar a unora dintre funcțiile fiecărui smartphone. Sigur că și jocurile au utilitatea lor, că-i bine să te mai și relaxezi din când în când, dar dacă-ți privești telefonul (și) ca pe o unealtă (ceea ce a și fost, inițial, o unealtă de comunicare), atunci clar că-ți trebuie mai mult.

Pentru mine, atât Reddit, cât și Twitter, și chiar și Facebook, au o și funcționalitate profesională certă: le utilizez și pentru news gathering, adică, foarte pe scurt spus, pentru a găsi subiecte ce merită transmise și discutate la radio.

Aplicația de podcasting – care-i pe locul 4 ca timp de folosire – este, în schimb, aproape numai școală: ascult podcasturi de istorie, de economie sau de reportaj radio, iar în ultimul timp, și două podcasturi dedicate celor care vor să învețe spaniolă (Duolingo Spanish Podcast și Hoy Hablamos – podcast diario para aprender español). De ce spaniolă? Pentru că de ce nu? Face bine creierului să înveți mereu ceva nou, iar smartphone-ul poate fi un ajutor neprețuit în efortul de a învăța o limbă străină. Îmi susțin podcasturile în limba spaniolă pentru începători cu o aplicație excepțională, Span¡shD!ct. În varianta premium, care presupune un abonament anual de câteva sute de lei, am la dispoziție acum un dicționar extins, multimedia (text și audio, pentru pronunție), dublat de exemple și conjugări la toate timpurile, pentru verbe, plus un număr inepuizabil de exerciții de diferite complexități pentru dezvoltarea abilităților de vorbire și gramatică (și da, știu și am folosit și Duolingo, dar e ca diferența dintre o trotinetă și un automobil).

Probabil că a doua cea utilă aplicație din telefonul meu este, în această perioadă, MyFitnessPal, pe care o folosesc ca să-mi țin sub control caloriile – nu de alta, dar vine vacanța, iar asta înseamnă, întotdeauna, mai multe și apetisante oportunități de luare în greutate. Mă știu: dacă intru în concediu supraponderal, risc să ies obez, deci not good deloc. MyFitnessPal pare să aibă indexate deja aproape toate alimentele și felurile de mâncare cu care mă întâlnesc eu zilnic, așa că ar trebui să fie simplu: cu detaliile tehnice rezolvate, rămâne doar să scanez câte un cod de bare și o chestiune de voință. Nu întotdeauna ușor (atât de multe chestii bune de înfulecat, atât de puține calorii…)

Convenabil, aplicația de monitorizare a aportului de calorii se integrează cu Apple Health și cu ceasul inteligent, care măsoară, apoi, diferite funcții și niveluri de exercițiu fizic, cum ar fi mersul pe jos, urcatul scărilor, minutele (zecile de minute) petrecute pe eliptică sau pe bicicletă, înotul, alergarea șamd. Această funcție integrată a telefonului meu este, din punctul meu de vedere, una dintre cele mai utile, nu doar pentru că te ajută să înțelegi câtă energie consumi zilnic în comparație cu câtă înghiți, ci este construită în așa fel încât te stimulează să și atingi anumite ținte importante pentru starea ta de bine și pentru sănătatea ta.

În acest context, o notă despre o aplicație nativă a ceasului meu inteligent: Breathe, adică „Respiră”, un gadgețel pe care l-am cam desconsiderat, la început, dar care, așa simplu și fără farafastâcuri, face excepțional de mult bine: de mai multe ori pe zi, te ghidează printr-un proces de respirație controlată timp de un minut, ceea ce te ajută să-ți îmbunătățești concentrarea și îți oxigenează creierul.

Câteva cuvinte despre încă două aplicații native ale binomului smartphone-smartwatch de care mă bucur zi de zi.

Prima, aplicația iPhone de monitorizare a somnului, integrată în Health. Pentru cineva care se trezește zi de zi în zori ca să meargă la muncă, după care se ocupă în fiecare seară de producția emisiunii de a doua zi, deficitul de somn e o problemă cronică, așa că datele din Health mă ajută măcar să-ncerc să țin sub control această problemă.

A doua, o aplicație nativă de pe Apple Watch care cred că a salvat, discret, și multe vieți în ultimul an: Handwashing. Ce este și ce face? Secretul e chiar în titlu: odată activată funcția, ceasul își folosește senzorii de mișcare și microfonul pentru a înțelege că ai început să te speli pe mâini, moment în care activează un cronometru care te îndeamnă să nu te oprești din spălat pentru măcar 20 de secunde, adică timpul minim pe care-l recomandă doctorii ca să-ți distrugi cu apă și săpun eventuala contaminare virală sau bacteriană prin contact direct (da, e atât de simplu). Am fost surprins să observ, când am activat funcția, cât de puțin timp mă spălam pe mâini, de fapt. Situația asta a fost însă corectată de atunci.

Una peste alta, eu încerc să exploatez zi de zi, în interesul meu, mai ales utilitatea telefonului meu și a ceasului meu inteligent, și abia apoi partea de distracție. Cred că acesta e cel mai eficient și profitabil mod de a-ți folosi banii pe care i-ai dat pe aceste superbe piese de tehnologie modernă. O investiție, nu o cheltuială. Și, că veni vorba, e de bun-simț să căutăm mereu cel mai bun raport calitate-preț când cumpărăm un telefon, iar în shop-ul Vodafone găsim cele mai smart telefoane la prețuri excelente. Ofertele sunt aici.

Descoperă toate ofertele Vodafone


Vlad Petreanu
Sunt jurnalist din 1990. Am început la ziar, pe vremea când ziarele se tipăreau în tipografii cu plumb, pe rotativă. Am continuat la televiziune, când televiziunea privată abia apărea în țara noastră. Acum fac radio, cel mai sincer mediu jurnalistic pe care l-am cunoscut până acum. Am blogul meu încă din 2007. Încă mai sper c-o să pot scrie chiar zilnic pe el. Am câteva zeci de mii de urmăritori pe rețelele mele sociale. Niciodată interacțiunea cu cei pentru care scriu, filmez sau înregistrez n-a fost mai directă. Îmi place la nebunie meseria mea.


>