← Zoom out

Cele mai noi telefoane disponibile și predicții pentru 2020

Marii producători se pregătesc pentru un an important pe piața smartphone-urilor. Iar noul trend care a început să apară în 2019 și care va deveni obligatoriu pentru cele mai noi telefoane în 2020 este tehnologia 5G.

Sebastian Ujică in Devices, Lansări
16 Jan 2020  |  5 min
Cele mai noi telefoane disponibile și predicții pentru 2020Cele mai noi telefoane disponibile și predicții pentru 2020
Let others know:

Join the conversation:
0

Anul 2019 a fost unul cu un progres important în ceea ce privește tehnologia. Producătorii au ieșit din zona de confort a ultimilor ani și promit două noi tehnologii pentru perioada următoare: 5G și display-uri pliabile. Dacă în privința celei de-a doua categorii lucrurile sunt încă departe de versiunea finală, urmând ca și alți producători să lanseze propriile versiuni, tehnologia 5G va veni în 2020 pe cele mai noi telefoane.

Momentan, semnalul 5G este limitat, iar numărul device-urilor capabile să profite de toate beneficiile tehnologiei sunt în număr mic și cu preț mare. Este însă de așteptat ca acest lucru să se schimbe anul acesta, când tehnologia 5G se va răspândi, iar producătorii o implementează deja pe toate device-urile premium, nu doar pe un model separat, așa cum s-a întâmplat în 2019.

Un lucru este garantat: piața smartphone-urilor a ajuns la maturitate, iar anul 2020 va oferi mai multe variante pentru consumatori ca niciodată.

Cele mai noi telefoane lansate în 2019 și ce se anunță pentru 2020

Telefoanele de astăzi reușesc să îmbine performanța cu durata mare de viață a bateriei, telefoanele premium depășind o zi de funcționare. Display-urile sunt fără cusur, camerele de pe spate oferă utilizatorului flexibilitate pentru majoritatea scenariilor.

În acest moment, procesorul preferat de producători este Snapdragon 855 sau 855+, însă producători precum Apple, Huawei și Samsung continuă să dezvolte propriile variante, cu rezultate cel puțin la fel de bune. Android 10 și iOS 13 au fost deja lansate, iar cele mai noi telefoane din finalul lui 2019 și din 2020 vor avea aceste sisteme de operare încă din prima clipă.

Ce au lansat în finalul lui 2019 și ce pregătesc marii producători pentru anul acesta? Lista celor mai noi telefoane poate convinge utilizatorii că poate fi o idee bună să aștepte câteva luni înainte să-și achiziționeze un nou telefon.

iPhone 11

Apple a lansat în luna septembrie noul iPhone 11 care vine în 3 versiuni: cea standard, una Pro și una Pro Max. Diferențele dintre modelul clasic și cele Pro sunt legate, în primul rând, de 2 aspecte: display-ul și camera. Spre deosebire de LCD-ul de pe iPhone 11, versiunile Pro și Pro Max vin cu OLED și cu tehnologii suplimentare precum Dolby Vision și HDR 10. iPhone 11 Pro și 11 Pro Max plusează față de modelul clasic cu un senzor de 12MP telephoto pe spate, echivalentul a 52mm. Poți citi mai multe despre specificații, display, design, baterie și puterea camerelor foto în review-ul la iPhone 11 Pro Max.

iphone 11 pro max design review

iPhone 12

Anul 2020 va fi cel în care am putea vedea schimbări radicale efectuate de Apple  în ceea ce privește noul iPhone. Primele ar putea fi legate de display: indiferent de model, cel clasic sau Pro, ne așteptăm ca noul iPhone 12 să nu mai aibă notch, ci display OLED pe toată suprafața ecranului. De asemenea, acesta ar urma să aibă o rată de refresh de 90Hz, ceea ce îl va face mai rapid ca niciodată. La acest lucru ar putea contribui și viitorul procesor A14 Bionic, construit pe 5nm, ceea ce va îmbunătăți eficiența: telefonul va fi mai performant, iar bateria mai rezistentă. De asemenea, este de așteptat ca toate modelele de iPhone 12 să vină cu tehnologia 5G.

Samsung Galaxy S20

Seria Galaxy S20 a fost lansată în 2020, în februarie. Spre deosebire de ceilalți producători, Samsung a menținut strategia câștigătoare din 2019 de a oferi deviceuri separate cu tehnologie 5G. În privința camerei, Samsung a anunțat 3 noi senzori de 48MP, 64MP și 108MP, iar Galaxy S20 a fost dotat cu o funcție de Super Zoom, care pe S20 Ultra face zoom la 100x, o performanță nemaiîntâlnită până acum pe un smartphone.

Samsung Note 11

Ultimul telefon din seria Note a fost lansat, astfel că este greu de anticipat ce va alege să facă Samsung peste un an. Este de așteptat însă ca toate versiunile de Note 11 să vină cu tehnologie 5G, S Pen-ul să ofere noi funcționalități, iar camera să fie similară cu cea de pe Galaxy S20, dacă nu chiar aceeași.

Huawei P40, P40 Pro și P40 Lite

Al doilea producător de telefoane din lume în ceea ce privește volumul de telefoane vândute, Huawei trece printr-un moment de răscruce. Problemele legate de războiul comercial dintre SUA și China au lovit direct producătorul chinez, ultimul telefon din seria Mate fiind lansat fără să aibă aplicațiile Google disponibile.

Astfel, pentru telefoanele din top din 2020, Huawei are 2 opțiuni: să grăbească lansarea propriului sistem de operare sau să spere într-o rezolvare a conflictului.

Huawei P40 Lite vine cu 4 camere pe spate: camera principală, de 48 MP, camera ultra wide, de 8 MP, un obiectiv Bokeh, de 2 MP și un obiectiv macro de 2 MP, cu ajutorul cărora poți face fotografii super-detaliate. Huawei a adus îmbunătățiri și modului de fotografiere nocturnă, eliminând zgomotul de fundal și adăugând mai multă stabilizare a imaginii, pentru poze mult mai clare, indiferent de lumina de afară.

Huawei P40 Pro are patru camere foto Ultra Vision Leica și un ecran Quad-Curve Overflow cu o rată de refresh de 90 Hz. Camera principală are 50 MP și este dotată cu un senzor Ultra Vision care face focalizare automată. Camera telefoto are un zoom maxim de 50X și cu ajutorul ei poți surprinde detalii aflate la mare depărtare. Cu ajutorul camerei wide poți filma clipuri Time Lapse și Slow Motion, dar și video la calitate cinematografică.

Huawei Mate 40 și Mate 40 Pro

Dacă modelul P40 ridică mai multe semne de întrebare, pentru următorul telefon din seria Mate există deocamdată doar zvonuri. Mate 30 a fost lansat într-un moment critic, așa că analiștii estimează că va fi greu să aibă succes în afara Chinei, astfel că, cel mai probabil, următorul Mate depinde de strategia aleasă pentru seria P40.

Xiaomi Mi 10

Xiaomi a avut o ascensiune rapidă și a  devenit în 2019 producătorul din China care atrage atenția. În 2019 a avut succes cu Mi 9T și a impresionat cu lansarea Mi Alpha. Următorul flagship este, așadar, unul așteptat de utilizatori. Mi 10 urmează să fie lansat la începutul lui 2020 și avea display Full HD+ de 6.2″. Camera de selfie va fi similară cu cea de pe Galaxy S10, cu o tăietură mică în partea de sus a ecranului. Un alt aspect este legat de încărcarea bateriei cu 40W, ceea ce ar face ca telefonul să ajungă de la 0% la 100% într-un timp foarte scurt.

Nokia 8.3

De la revenirea celor de la Nokia pe piața smartphone-urilor, modelele lansate nu au reușit să atragă cu adevărat atenția. Acest lucru s-ar putea schimba în 2020. Asta pentru că Nokia 8.3 va fi primul smartphone cu tehnologie 5G cu un preț accesibil. Telefonul urma să fie lansat la Mobile World Congress, din luna februarie, în Barcelona, însă evenimentul a fost anulat, iar lansarea mutată spre finalul lui martie.

Deocamdată, suspectăm că telefonul va avea numai display pe partea din față, camera frontală fiind de tipul pop-out, care se glisează. Senzorul principal al camerei va fi de 64MP și funcționalități precum optică Zeiss și audio Ozo ce îl va diferenția de celelalte telefoane.


Sebastian Ujică
Experiența de 10 ani din lumea jurnalismului sportiv și pasiunea pentru lumea tech m-au împins spre Zoom by Vodafone. Scriu despre orice gadget sau smartphone care îmi iese în cale și abia aștept să văd cum se schimbă lumea cu ajutorul tehnologiei.


>