← Zoom out

Cele mai bune telefoane ieftine în 2020

Spre deosebire de acum câțiva ani când alegerea unui telefon ieftin era o soluție de avarie iar device-ul nu era unul pe care să te poți baza pe termen lung, lucrurile s-au schimbat semnificativ în ultimii 5 ani.

Sebastian Ujică in Devices
24 Sep 2020  |  6 min
Cele mai bune telefoane ieftine în 2020Cele mai bune telefoane ieftine în 2020
Foto: Shutterstock.com
Let others know:

Join the conversation:
2

În prezent, cele mai multe telefoane ieftine sunt capabile să îndeplinească majoritatea sarcinilor pe care le dorești de la ele. Nu vor avea cele mai bune camere, cele mai bune autonomii și unele jocuri nu vor putea rula pe dispozitive în cele mai bune condiții. Însă alegerea unui telefon accesibil nu mai este o loterie: indiferent de modelul ales, vei avea un telefon care nu se va defecta în primii 2 ani.

Cum alegi un telefon ieftin potrivit pentru tine

Ce înseamnă un telefon ieftin? Că producătorii au ales să facă anumite sacrificii astfel încât prețul să fie redus. Camera este adesea cea care suferă cel mai tare. Însă și aceasta este capabilă să facă fotografii bune în condiții de iluminare bună.

Bateria poate că nu este una care să ducă mai mult de o zi de utilizare pentru majoritatea telefoanelor din categorie. Există și anumite dispozitive care pun autonomia bateriei pe primul loc, făcând sacrificii la alte capitole.

Ecranul este un alt capitol care face diferența între device-urile de top și celelalte. Un telefon accesibil ca preț va avea, cel puțin momentan, ecran LCD și nu OLED. Rata de refresh va fi de 60Hz. Procesorul va fi unul capabil să realizeze majoritatea sarcinilor, însă trebuie protejat prin închiderea aplicaților care nu mai sunt în uz.

Un telefon ieftin nu avea nici foarte mult spațiu de stocare, însă și la acest capitol situația e mult mai bună ca în urmă cu câțiva ani. Senzorul de amprentă poate lipsi, încărcarea wireless cu siguranță nu va fi prezentă. Așadar, cum alegi telefonul ieftin pentru tine?

Din fericire, există multe variante disponibile astfel încât utilizatorul să facă alegerea în funcție de propriile criterii. Așa cum am menționat, telefoanele au preț redus datorită unor compromisuri. Utilizatorul va trebui la rândul său să facă compromisuri și să aleagă la ce poate renunța.

La ce să fii atent când cumperi un telefon ieftin

Când stabilești bugetul pentru cumpărarea unui telefon, poți începe prin a face o comparație între device-urile tale preferate. Astfel, vei putea să vezi cum se compară între ele în ceea ce privește design-ul, specificațiile, camera, autonomia bateriei și prețul.

Cele mai bune telefoane la preț accesibil

Când vine vorba despre un top al celor mai bune telefoane ieftine, singura opțiune în ceea ce privește sistemul de operare este Android. Producători precum Huawei, Samsung, Sony, Nokia sau Xiaomi oferă variante extrem de tentate în acest moment iar pe lista aleasă se află dispozitive lansate în 2019 sau 2020.

Huawei P Smart (2019)

Una dintre cele mai bune opțiuni pentru utilizatori este Huawei P Smart (2019). Cu un display de 6.21 inci și o rezoluție 1080p, P Smart (2019) are un design modern, cu un raport 19.5:9, vine cu procesorul produs de Huawei, Kirin 710 (12nm) și 3GB de RAM.

Pe spate sunt 2 camere, una de 13MP cu f/1.8 și un senzor pentru profunzime de 2MP. Camera frontală de 16MP de pe față poate fi folosită și pentru deblocarea telefonului prin recunoaștere facială. Are senzor de amprentă pe partea din spate și o baterie de 3.400 mAh care poate fi încărcată cu 10W.

Huawei P Smart 2019 este un telefon ieftin

Samsung Galaxy A41

Samsung Galaxy A41, update-ul pe care compania coreeană l-a făcut lui A40, vine cu un display de 6.1″ Super AMOLED și este unul dintre cele mai subțiri și ușoare telefoane lansate în 2020. Cântărește doar 150 de grame și are o înălțime de 150 mm, ceea ce înseamnă că se va potrivi cu ușurință în buzunarul tău.

Dintre telefoanele cu ecran Super AMOLED, acesta se numără printre cele mai ieftine. Pe spate avem un trio de camere de 48 MP (camera wide), 8 MP (camera ultra wide) și un senzor de profunzime de 5 MP, camera frontală are 25 MP, bateria are 3.500 mAh, iar procesorul este un Octa-core care nu este nici pe departe cel mai bun chipset din piață, dar care nu te va incomoda în utilizare normală.

Xiaomi Redmi Note 9 Pro

Xiaomi Redmi Note 9 Pro nu poate fi ignorat dacă vorbim despre cele mai bune telefoane ieftine și cele care îți oferă cea mai bună calitate pentru preț. Redmi Note 9 Pro are patru camere pe spate – camera principală de 64 MP, camera ultra wide de 8 MP, cameră macro de 5MP și un senzor de profunzime de 2 MP, în timp ce camera frontală are 16 MP.

Seria Redmi Note este cea care a pus Xiaomi în topul producătorilor de telefoane, iar Note 9 Pro nu face excepție de la avantajele cu care compania și-a atras utilizatorii.

Performanța este foarte bună pentru un telefon care nu costă mai mult de 300 de euro: avem un procesor Qualcomm Snapdragon 720G, iar dacă optezi pentru versiunea cu 6 GB de RAM te vei bucura de o experiență plăcută chiar și la gaming.

Nokia 4.2

Cei de la Nokia au revenit pe piața telefoanelor mobile de câțiva ani și s-au concentrat cu un succes peste așteptări pe zona mid-range și zona entry. În acest moment, propunerea producătorului finlandez pentru utilizatorii care doresc un telefon ieftin este Nokia 4.2.

Acesta vine cu un ecran de 5.71 inci, mai mic decât al competitorilor, cu o rezoluție de 720*1520. Procesorul este un Snapdragon 439, cu 3GB și 32GB spațiu de stocare. Are tot 2 camere pe spate, un senzor principal de 13MP cu f/2.2 și unul de 2MP. Bateria este 3.000 mAh, suficientă având în vedere rezoluția ecranului.

Xiaomi Note 8T

Xiaomi Note 8T, un alt telefon din listă cu un display Amoled de 6.3 inci, este în zona superioară de preț, la limita intrării în gama mid-range. Procesorul este un Snapdragon 665 cu 4GB de RAM și 64GB spațiu de stocare.

Bateria este 4.000 mAh iar pe spate găsim nu mai puțin de 4 camere: un senzor principal de 48MP, unul ultrawide de 8MP, unul macro de 2MP și unul pentru profunzime tot de 2MP. Telefonul este capabil să filmeze la rezoluție 4K la 30fps, iar camera pe față este de 13MP cu f/2.0.

Motorola One Action

Singurul telefon din listă care are camera frontală înconjurată de ecran și nu într-un notch, Motorola One Action este o variantă excelentă pentru un telefon ieftin. Are 3 camere pe spate, de 12MP cu f/1.8, una ultrawide de 16MP cu f/2.2 și un senzor pentru profunzime de 5MP cu f/2.2. Ecranul este LCD de 6.3 inci cu o rezoluție 1080*2520, având un raport de 21:9, unul cinematic și diferit față de majoritatea telefoanelor de pe piață. Bateria este de 3.500 mAh, are senzor de amprentă pe spate și are cel mai mare spațiu de stocare dintre telefoanele din listă, de 128GB.

Mai multe detalii despre acest telefon poți descoperi în review-ul Motorola One Action pe care ți l-am pregătit.

Sony Xperia 10

Japonezii de la Sony propun pentru zona low-entry un telefon cu un display de 6 inci și rezoluție 1080*2520, ceea ce îi oferă, la fel ca în cazul lui Motorola One Action, un raport de 21:9.

Procesorul lui Sony Xperia 10 este Snapdragon 630 și vine cu 3GB de RAM și 64GB spațiu de stocare. Pe spate sunt 2 camere de 13MP cu f/2.0 și una de 5MP. Bateria nu este foarte mare, de 2.870, însă este singurul telefon de pe listă care vine cu Quick Charge 3.0 astfel că telefonul va ajunge rapid de la 0% la 100%.

Sony Xperia 10 este un telefon cu un raport calitate/preț excelent

Motorola G8 Plus

“Fratele” mai mare al lui One Action, Motorola G8 Plus impresionează la destul capitole pentru un telefon considerat ieftin. Ecranul este de 6.3 inci cu rezoluție 1080*2280, procesorul Snapdragon 665 cu 4GB de RAM și 64GB spațiu de stocare, existând varianta extinderii acestuia cu un card de până la 512GB.

Pe spate sunt 3 camere: un senzor de 48MP cu f/1.7, unul ultrawide de 16MP și unul pentru profunzime de 5MP. Pe față este o cameră de 25MP ascunsă într-un notch. Telefonul poate filma la rezoluție 4K cu 30fps și are o baterie de 4.000 mAh care se poate încărca rapid cu 15W.

Samsung Galaxy A40

Unul dintre telefoanele din seria Galaxy A de la Samsung, A40 este unul dintre puținele telefoane ieftine care vin cu ecran Super Amoled, ceea ce ridică ușor prețul telefonului. Ecranul este unul de tip Infinity Display de 5.9 inci, iar camera duală de pe spate poate filma la rezoluție 4K.

Procesorul este Exynos, are 4GB de RAM și o baterie de 3.100 mAh. Camera frontală este de 25MP, în timp ce pe spate este un sezon de 16MP cu f/1.7 și un senzor ultrawide de 5MP.

Samsung Galaxy A40, un telefon accesibil ca preț, care vine cu un display upgraded

Sebastian Ujică
Experiența de 10 ani din lumea jurnalismului sportiv și pasiunea pentru lumea tech m-au împins spre Zoom by Vodafone. Scriu despre orice gadget sau smartphone care îmi iese în cale și abia aștept să văd cum se schimbă lumea cu ajutorul tehnologiei.


  • >