← Zoom out

Cele mai bune telefoane compatibile cu încărcarea wireless

Încărcarea wireless există încă din secolul 19, când inventatorul Nikola Tesla inventa comunicarea fără fir. În prezent, tehnologia este folosită și în smartphone-urile compatibile.

Sebastian Ujică in Devices
10 Dec 2020  |  5 min
Cele mai bune telefoane compatibile cu încărcarea wirelessCele mai bune telefoane compatibile cu încărcarea wireless
Samsung Note 8, pe o statie de incarcare wireless rapida | Foto: Shutterstock
Let others know:

Join the conversation:
0

Rețeta pentru încărcarea wireless e simplă: iei smartphone-ul și îl așezi pe un dock sau pad de wireless charging. Fără cabluri, fără să blochezi portul USB C sau Lightning (pentru telefoanele Apple). Primul smartphone disponibil comercial care era capabil de încărcare wireless a fost Nokia 920, în 2012.

Tehnologia a luat amploare și a devenit disponibilă pe majoritatea smartphone-urilor, în ultimii ani. Momentan, pentru încărcarea wireless a telefoanelor compatibile este necesar un suport special care poate sta pe birou, astfel încât să-ți așezi smartphone-ul fără probleme, iar acesta să se încarce.

Avantajele încărcării wireless

Principalul avantaj al încărcării wireless l-am menționat deja. Nu mai sunt necesare cabluri care să fie introduse în telefon. Viteza este și ea importantă: dacă bateria telefonului este aproape de a fi epuizată, tot ce trebuie să faci este să plasezi smartphone-ul pe suport și eviți închiderea device-ului.

În plus, producătorii de mașini încep să implementeze din ce în ce mai des abilitatea de a încărca telefonul wireless. Îl așezi pe acesta în spațiul destinat încărcării și nu trebuie să-ți faci probleme cu privire la baterie, chiar dacă nu ești acasă și nu ai vreun încărcător la dispoziție, și poți să-ți continui navigarea pe Waze sau Google Maps fără grija că smartphone-ul s-ar putea descărca.

Există telefoane acum care oferă încărcare wireless inversă. Cu alte cuvinte, pot să încarce alte device-uri care sunt compatibile cu încărcarea wireless.

Dezavantajele încărcării wireless

Principalul dezavantaj al încărcării wireless este legat de viteză. Nu este la fel de lentă ca metoda încărcării de la laptop, însă nici nu poate fi la fel de rapidă ca încărcarea cu ajutorul unui cablu.

Un alt minus este legat de faptul că suportul pe care plasezi telefonul trebuie legat printr-un cablu la un încărcător. Încă nu a fost creată o încărcare wireless care să ocolească dependența de un suport cu cablu.

Un alt dezavantaj este că unele încărcătoare wireless sunt mai pretențioase. Telefonul trebuie așezat în poziția corectă, altfel te poți trezi că ai lăsat telefonul pe suport, însă device-ul nu s-a încărcat deloc.

Telefoanele compatibile cu încărcarea wireless

Așa cum am menționat deja, încărcarea wireless nu este nouă pe smartphone-uri. Ea a devenit însă o funcționalitate obișnuită abia în ultimii ani, când producătorii au făcut o schimbare de design. Trecerea de la o carcasă de metal la una de sticlă a fost făcută și pentru ca telefoanele să fie compatibile cu încărcarea wireless. Astfel, majoritatea flagship-urilor se pot încărca wireless, iar tehnologia a început să fie introdusă și pe telefoanele mai accesibile, cu prețuri mid-range.

Samsung Galaxy S și Note

Samsung a prezentat încă din 2011 primul suport pentru încărcarea wireless. Însă abia a 2015 au fost lansate primele device-uri cu această funcționalitate, Galaxy S6 și S6 edge. De atunci, toate telefoanele de top din seriile Galaxy S și Galaxy Note pot fi încărcare wireless. Telefoanele mid-range, precum Galaxy A71 sau Galaxy M31, nu oferă această funcționalitate.

Ultimul flagship de la Samsung, Galaxy Note 20 Ultra, nu doar că are încărcare rapidă wireless de 15W, dar poate încărca și alte device-uri cu 4.5W.

Iată lista tuturor telefoanelor de la Samsung care vin cu încărcare wireless:

Samsung Galaxy S6

Samsung Galaxy S6 Active

Samsung Galaxy S6 Edge

Samsung Galaxy S6 Edge Plus

Samsung Galaxy S7

Samsung Galaxy S7 Active

Samsung Galaxy S7 Edge

Samsung Galaxy S8

Samsung Galaxy S8 Active

Samsung Galaxy S8 Plus

Samsung Galaxy Note 8

Samsung Galaxy S9

Samsung Galaxy S9 Plus

Samsung Galaxy Note 9

Samsung W2016

Samsung Galaxy S10

Samsung Galaxy S10e

Samsung Galaxy S10 Plus

Samsung Galaxy Note 10

Samsung Galaxy Note 10 Plus

Samsung Galaxy S20

Samsung Galaxy S20 Plus

Samsung Galaxy S20 Ultra (5G)

Samsung Galaxy Note 20

Samsung Galaxy Note 20 Ultra

Samsung Galaxy Fold

Samsung Galaxy Z Fold 2

Samsung Galaxy Z Flip

Samsung Leader 8

Samsung Galaxy S20 FE 5G

Huawei P și Mate

Huawei a trecut mai târziu decât ceilalți producători la încărcarea wireless, spunând că această decizie a fost luată deoarece tehnologia încărcării wireless nu era suficient de dezvoltată. Astfel, primul device a fost Huawei Mate 20 Pro. Iar ultimul device lansat, Huawei Mate 40 Pro, are și încărcare wireless rapidă cu 50W, dar poate și să încarce alte device-uri cu 5W.

Iată lista tuturor device-urile Huawei compatibile cu încărcarea wireless:

Huawei Mate 20 Pro

Huawei Mate RS Porsche Design

Huawei P30 Pro

Huawei Mate 30

Huawei Mate 30 Pro

Huawei P40 Pro

Huawei Mate 40

Huawei Mate 40 Pro

Huawei Mate 40 RS Porsche Design

Huawei Mate 40 Pro+

iPhone

MagSafe, tehnologia de incarcare wireless de la Apple
MagSafe, tehnologia de încărcare wireless de la Apple | Foto: Shutterstock
 • iPhone 8
 • iPhone 8 Plus
 • iPhone X
 • iPhone XS
 • iPhone XS Max
 • iPhone XR
 • iPhone 11
 • iPhone 11 Pro
 • iPhone 11 Pro Max
 • iPhone SE (2020)
 • iPhone 12
 • iPhone 12 mini
 • iPhone 12 Pro
 • iPhone 12 Pro Max

Apple a intrat și ea „în horă” în 2017, când a fost lansată seria iPhone 8. De atunci, fiecare iPhone lansat a venit cu încărcare wireless, inclusiv iPhone SE (2020). Mai mult, ultima serie lansată, iPhone 12, vine cu o tehnologie nouă numită MagSafe. Folosind magneți pe spatele telefonului, iPhone 12 se poate încărca cu 15W.

Iată telefoanele Apple compatibile cu încărcarea wireless:

Xiaomi

Ultimul „jucător” important a început să folosească încărcarea wireless în 2018 odată cu Mi MIX 2S. Evoluția este însă impresionantă din acest punct de vedere iar Xiaomi se laudă că ultimul flagship, Mi 10 Ultra, are încărcare wireless cu 50W ceea ce duce telefonul de la 0% la 100% în doar 40 de minute. Iar Xiaomi a anunțat că lucrează la o tehnologie pentru încărcarea wireless cu 80W!

Iată telefoanele Xiaomi cu încărcare wireless:

 • Xiaomi MIX 2S
 • Xiaomi MIX 3
 • Xiaomi Mi 9
 • Xiaomi Mi 10
 • Xiaomi Mi 10 Pro
 • Xiaomi Mi 10 Ultra
 • Xiaomi Mi 10 Lite 5G

Alți producători

LG, Google, Nokia, Motorola, OnePlus sau Sony oferă și ele device-uri compatibile cu încărcarea wireless.

Lista device-urilor:

LG

LG G2, LG G3, LG G6, LG G6 Plus, LG G7, LG G7 ThinQ, LG Lucid 2, LG Lucid 3, LG Optimus F5, LG Optimus G Pro, LG Optimus It L-05E, LG Spectrum 2, LG Vu 2, LG Vu 3, LG V30, LG V30 Plus, LG V40 ThinQ, LG V50 ThinQ, LG V60 ThinQ

Google

Google Nexus 4, Google Nexus 5, Google Nexus 6, Google Pixel 3, Google Pixel 3 XL, Google Pixel 4, Google Pixel 4 XL, Google Pixel 5

OnePlus

OnePlus 8 Pro

Sony

Sony Xperia Z3V, Sony Xperia Z4V, Sony Xperia XZ2, Sony Xperia XZ2 Premium, Sony Xperia XZ3

Motorola

Motorola Droid Maxx, Motorola Droid Mini, Motorola Droid Turbo, Motorola Droid Turbo 2, Motorola Moto Maxx, Motorola Moto X Force, Motorola Edge+

Nokia

Nokia Lumia 1520, Nokia Lumia 735, Nokia Lumia 830, Nokia Lumia 920, Nokia Lumia 928, Nokia Lumia 929 (Icon), Nokia Lumia 930, Nokia 6, Nokia Sirocco, Nokia 9 Pureview.

Concluzii

Așa cum puteți vedea, există un număr foarte mare de telefoane compatibile cu încărcarea wireless. Și cu cât acestea evoluează și oferă o încărcare din ce în ce mai rapidă, cu atât cresc șansele ca smartphone-urile să nu mai aibă porturi pentru încărcarea tradițională.


Sebastian Ujică
Experiența de 10 ani din lumea jurnalismului sportiv și pasiunea pentru lumea tech m-au împins spre Zoom by Vodafone. Scriu despre orice gadget sau smartphone care îmi iese în cale și abia aștept să văd cum se schimbă lumea cu ajutorul tehnologiei.


>