Cum alegi cea mai bună folie de protecție pentru telefon
Indiferent că ți-ai luat un flagship cu cele mai noi specificații sau ai optat pentru un telefon de buget, este important să îți protejezi investiția de accidente. Iar o folie de protecție pentru ecranul smartphone-ului tău este esențială, dacă vrei să îl păstrezi ca nou mai mult timp.


Folia de protecție pentru telefon te poate ajuta să eviți deteriorarea display-ului. Zgârieturile care pot apărea în timp pe ecran nu numai că arată inestetic, dar pot scădea valoarea telefonului tău, dacă vei dori să îl vinzi și să faci un upgrade peste un timp. O folie de protecție pentru display-ul smartphone-ului va păstra ecranul intact, cât timp nu îl supui la șocuri majore. Însă cum alegi o folie de protecție pentru telefon, în condițiile în care există atât de multe opțiuni pe piață?
Tipuri de folie de protecție pentru ecranul telefonului
În primul rând, este important să știi că nu toate foliile de protecție sunt la fel de eficiente. Există mai multe tipuri, de la numeroase branduri, iar prețurile variază mult, ceea ce îți poate îngreuna alegerea. Descoperim împreună care sunt principalele avantaje și dezavantaje ale fiecărui tip de folie de protecție și care este cel mai potrivit pentru tine:
Folii de protecție din plastic (PET)
PET este un tip de plastic din care se confecționează numeroase produse, de la sticle sau caserolele pentru mâncare până la folii de protecție pentru ecranul telefonului. Aceste folii din plastic îți oferă cea mai redusă protecție pentru display, însă sunt cele mai ieftine, sunt subțiri și ușoare, ceea ce le face mai puțin vizibile odată aplicate pe ecran.
Dacă ești însă în căutarea unei folii de protecție cu durabilitate, care să îți ofere maximum de rezistență la șocuri și zgârieturi, atunci folia de tip PET nu este cea mai potrivită pentru telefonul tău.
Avantaje
- Sunt destul de ieftine
- Sunt subțiri și aproape invizibile odată aplicate pe ecran
Dezavantaje
- Nu oferă protecție la șocuri
- Protecția împotriva zgârieturilor este slabă
- Nu sunt foarte rezistente la acțiunea grăsimilor sau uleiurilor
Folii de protecție din poliuretan termoplastic (TPU)
TPU este un plastic flexibil, iar foliile fabricate din acest material sunt recunoscute pentru dificultatea cu care se lipesc pe ecran. Aplicarea lor presupune ștergerea cu atenție a ecranului, apoi așezarea foliei astfel încât să nu se creeze acele bule de aer între folie și display.
Foliile de protecție TPU sunt elastice, au o textură ca de cauciuc, motiv pentru care oferă o protejare mai bună a ecranului la impact și, mai mult, zgârieturile foarte fine se vor estompa cu ușurință.
Foliile TPU sunt ceva mai scumpe decât cele PET, însă faptul că sunt mai rezistente și că nu sunt magnet pentru amprente le face mai avantajoase.
Avantaje
- Sunt elastice și protejează mai bine împotriva șocurilor
- Amprentele nu sunt la fel de vizibile pe ele
- Zgârieturile fine se „vindecă” în timp pe folie
- Au prețuri accesibile
Dezavantaje
- Aplicarea lor este o operațiune migăloasă și un test al răbdării
- Nu oferă protecție la șocuri puternice
Folii de protecție din sticlă securizată (Tempered Glass)
Foliile de sticlă securizată nu sunt la fel de elastice ca cele din TPU și nici nu își „vindecă” în timp micile zgârieturi. În schimb, sunt mai rezistente la zgârieturi și la impact, oferind o protecție sporită în cazul în care îți scapi telefonul pe jos. Prețurile foliilor din sticlă securizată sunt destul de accesibile, însă trebuie să iei în calcul faptul că, după un timp, va trebui să înlocuiești folia.
De asemenea, foliile din sticlă securizată vin și cu alte funcționalități, precum cele de protecție a ochilor, atunci când privești ecranul, sau de intimitate, astfel încât conținutul de pe display-ul tău să nu poată fi văzut de persoanele de lângă tine.
Acest tip de folie de protecție pentru telefon este ceva mai groasă, astfel că va fi mai vizibilă odată aplicată pe ecran.
Citește și: Aplicarea foliei de sticlă pe telefon. Cum se face corect
Avantaje
- Prețuri accesibile
- Rezistență crescută la zgârieturi și impact
- Funcționalități suplimentare
- Aplicare relativ ușoară
Dezavantaje
- Se poate desprinde ușor de pe ecran, mai ales în colțuri
- Trebuie înlocuită periodic, odată la câteva luni, în funcție de gradul de deteriorare
Folia de protecție nano-lichidă
După cum îi spune și numele, acest tip de folie este una…lichidă. Practic, este vorba despre o soluție care se pulverizează pe display și care crează un strat nano invizibil pe ecranul smartphone-ului tău.
Totuși, acest tip de protecție vine și cu câteva dezavantaje: stratul este atât de subțire încât nu ai nicio garanție că display-ul nu se va zgâria, protecția se estompează în timp, însă pentru că este invizibilă, nu ai cum să îți dai seama când, este dificil să aplici un alt tip de folie peste cea nano-lichidă.
Avantaje
- Este ușor de aplicat
- Este impermeabilă și oferă protecție inclusiv contra uleiurilor
Dezavantaje
- Odată aplicată, nu poate fi îndepărtată decât în timp, prin utilizare
- Nu oferă o protecție sporită contra zgârieturilor
- Nu oferă protecție la șocuri
- Nu știi când este cazul să replici soluția nano-lichidă
Ce folie de protecție pentru telefon este cea mai bună
În principiu, foliile de protecție din sticlă securizată sunt cele mai bune contra șocurilor și a zgârieturilor. Cu ele ai cele mai mari șanse să-ți protejezi display-ul în cazul unor accidente și să îl menții ca nou mai mult timp.
Foliile din PET sau TPU sunt mai subțiri și pot fi mai potrivite pentru cei care vor o protecție cât mai puțin vizibilă pentru ecranul smartphone-ului.
Protecția nano-lichidă este bună pentru cei care vor să aplice singuri folia și nu vor să aibă probleme cu formarea bulelor între display și folie. Dacă nu vrei să folosești un alt tip de folie de protecție pentru ecran, atunci această soluție îți va oferi un minimum de siguranță în plus. Însă nu te baza pe ea să îți protejeze telefonul de zgârieturile mai puternice sau de impactul cu suprafețe dure.
Concluzie
Foliile de protecție pentru ecranul smartphone-ului sunt un accesoriu esențial pentru a-ți păstra telefonul ca nou. Pe lângă aceasta, la fel de imporantă este și o husă care să protejeze atât spatele smartphone-ului, cât și marginile acestuia. În condițiile în care ne schimbăm telefonul, în medie, odată la 2-3 ani, este bine să investești și în accesoriile care să ți-l protejeze cât mai mult timp și să te ferească de accidentele neplăcute.