← Zoom out

Cele mai bune aplicații pentru iPhone, în funcție de interese

Să ai un telefon de peste 1.000 de euro și să nu folosești toate aplicațiile create pentru a-i maximiza funcționalitatea este o greșeală pe care mulți utilizatori o fac.

Sebastian Ujică in Trending
28 Sep 2020  |  8 min
Cele mai bune aplicații pentru iPhone, în funcție de intereseCele mai bune aplicații pentru iPhone, în funcție de interese
Foto: Shutterstock
Let others know:

Join the conversation:
0

Telefonul te ține conectat la tot ce este important pentru tine: prieteni, familie, locul de muncă, informații. Iar în ultimii ani, smartphone-urile au devenit foarte puternice, capabile de mult mai mult decât modul în care sunt folosite de utilizatori.

Un element-cheie în folosirea smartphone-ului la capacitate maximă este alegerea aplicațiilor pe care le instalezi pe el. În fiecare zi apar noi aplicații pe iOS, sistemul de operare de la Apple pe care îl preferă dezvoltatorii de conținut.

Aplicații must-have pentru iPhone

Atunci când cumperi un nou iPhone, acesta vine cu mai multe aplicații deja instalate. Pe lângă cele de sănătate, calculator, vreme sau cele specifice pentru Apple (iMovie, iBooks, iTunes), cea pe care o vei folosi la început este App Store. Este magazinul de aplicații de unde poți să descarci tot ce ai nevoie.

Aplicațiile Google (Google, Google Maps, Google Chrome, Gmail)

Deși Apple îți oferă multe variante pentru internet, pentru mail sau navigație, soluțiile Google sunt adesea preferate de utilizatori. Google Chrome este o alternativă bună pentru Safari, iar Google Maps este vitală când pleci într-o călătorie.

Facebook

Cea mai populară rețea de socializare are o aplicație care se mișcă excelent în iOS. Este necesar să instalezi și Messenger ca să comunici cu prietenii apropiați.

Instagram

Deținută de Facebook, Instagram a câștigat enorm în popularitate în ultimii ani, fiind folosită de mulți utilizatori chiar mai mult decât Facebook. Iar fotografiile din aplicație arată ideal pe ecranul iPhone-ului.

YouTube

Tot rivalii de la Google oferă și cea mai bună platformă de streaming video. Aplicația de YouTube este una dintre primele instalate de utilizatori când își achiziționează un nou iPhone.

WhatsApp

WhatsApp a devenit mai mult decât un serviciu pentru comunicare, fiind utilizată din ce în ce mai des și interes de serviciu. Majoritatea companiilor țin legătura cu angajații în grupuri pe WhatsApp, nu doar prin email.

Cele mai bune aplicații iPhone în funcție de interese

Pe lângă aplicațiile pe care le instalează 99% dintre utilizatorii de iPhone, există și multe variante în funcție de interesele utilizatorului. Acestea pot să reprezinte o anumită nișă iar fiecare persoană găsește o aplicație ajutătoare în funcție de hobby-urile sale.

Mesagerie și video call

Am menționat deja WhatsApp, însă nu este singura aplicație folosită de utilizatori. Pe lângă cele deja instalate precum Messages sau FaceTime, mai poți alege dintr-un număr mare de aplicații precum Skype, Zoom, Telegram sau Snapchat. Să nu uităm de Tik Tok sau Instagram Reels.

Dating

Tinder rămâne aplicația cea mai populară pentru persoanele care își caută jumătatea sau un partener. Peste 10 milioane de utilizatori o folosesc în fiecare zi. Badoo a crescut la rândul ei în popularitate, fiind similară cu Tinder: găsește persoane în funcție de locație. OkCupid sau Zoosk sunt alte variante în care trebuie să răspunzi și la câteva întrebări pentru a găsi o persoană care ți se potrivește.

Cooking & food

Fie că ești pasionat de gătit sau doar vrei o metodă mai simplă să te organizezi când mergi la cumpărături, există aplicații care îți fac viața mai ușoară. SideChef conține nenumărate rețete de mâncăruri, în timp ce ShopList te va ajuta să nu uiți nimic atunci când mergi la supermarket.

Cookpad este similară, având și elementul de social media integrat: poți vedea rețetele altor utilizatori. Iar Kitchen Stories îți oferă instrucțiuni video pentru a te asigura că nu ai exagerat când ai adăugat sarea peste mâncare.

Gaming

Dacă telefonul este alegerea pentru divertisment, pe iPhone poți instala o mulțime de jocuri dintr-un număr mare de categorii. Fie că ești fan trivia, al shooter-elor sau al curselor de mașini, există atât variante cu plată, cât și jocuri gratuite.

Iar Apple oferă acum și un serviciu pe bază de abonament lunar numit Arcade, cu care poți avea acces la un număr mare de jocuri. Iar de la versiunea iOS 13, utilizatorii pot să folosească și controller-ul de pe Playstation sau Xbox pentru jocuri.

Citește și: Sfaturi de la Ovvy, campionul mondial la FIFA: Top 5 jocuri de care nu pot să mă despart pe smartphone

Going out

Pe lângă Google Maps și Waze, nu ezita să te folosești de Siri atunci când vrei să ieși în oraș. Asistentul vocal creat de Apple îți poate spune rapid ce soluții ai pentru destinație. TripAdvisor te poate ajuta să alegi cele mai bune restaurante sau pub-uri, în funcție de recenziile altor utilizatori, cu Restograf poți face din timp rezervări la localurile tale preferate, iar Time Out, disponibilă în 50 de țări și 17 limbi, te ajută s descoperi locuri în apropiere de unde te afli, să vezi recomandările editorilor, să rezervi locuri și să cumperi bilete la diverse evenimente și, în plus, poți beneficia și de numeroase discount-uri sau oferte.

Travel și transport

Am menționat deja utilitatea aplicațiilor Google Maps și Waze și la alte categorii. Există și alte variante pe care le poți folosi și la capitolul precedent: aplicații precum TripAdvisor te pot ajuta să-ți faci un plan bine pus la punct atât pentru locurile în care vrei să mergi, cât și care sunt cele mai bune variante pentru a ajunge acolo. Airbnb și Booking sunt cele mai populare pentru a rezerva cazări și experiențe la destinație, pe Culture Trip găsești cele mai bune sfaturi pentru destinațiile tale de vacanță, GasBuddy îți arată în timp real harta benzinăriilor și a prețurilor la pompă din locul în care te afli, Google Flights, Hopper, SkyScanner, Kiwi, Momondo sau Vola te ajută să rezervi rapid bilete de avion și să compari cele mai bune oferte de zbor.

De asemenea, majoritatea marilor orașe au aplicații pentru transportul în comun, unde poți vedea rutele mijloacelor de transport, îți poți crea propria rută sau poți cumpăra rapid bilete. Aplicația TrainLine este extrem de utilă în Europa, pentru că poți afla rapid care este cea mai simplă sau ieftină modalitate de a ajunge la destinație, în special pe distanțe mai mari.

Health&fitness

Pe lângă aplicația preinstalată, dezvoltatorii se întrec în variante de aplicații extrem de utile în acest domeniu. Aplicația Johnson & Johnson Official 7 Minute Workout este gratuită și îți oferă clipuri scurte cu exerciții pe care să le faci în fiecare zi.

Blogilates, Shred sau Kelo sunt alte aplicații de fitness populare, în timp ce MyFitnessPal, MyPlate sau Noom te pot ajuta și pentru monitorizarea dietei. Map My Fitness este o altă aplicație utilă pentru utilizatorii aflați la început, oferind sute de activități pe care apoi le poate monitoriza.

Pentru cei care preferă să alerge sau să se plimbe cu bicicleta, Strava, Nike Running, Endomondo, Runkeeper sau Runtastic sunt printre cele mai bune aplicații de acest gen.

Muzică

Spotify a devenit cea mai populară aplicație pentru streamingul de muzică, însă există și multe alte variante. Youtube Music, Deezer sau Shazam sunt și ele folosite de mulți utilizatori.

Știri

Din ce în ce mai multe site-uri importante de știri oferă aplicații separate pentru telefon. Acestea au și avantajul de a putea selecta când dorești să primești notificări și din ce domeniu. Există și variante pentru utilizatorii care doresc mai multe surse: Google News sau Microsoft News. Iar agențiile de presă AP și Reuters au și ele aplicații separate. Flipkart îți permite să îți alegi știrile în funcție de interese și să vezi noutăți legate de anumite domenii, într-o interfață foarte user-friendly.

Payment & money management

iPhone vine din start cu Apple Pay pentru a face plăți cu telefonul mobil și este considerată o variantă sigură. PayPal și-a făcut un nume în domeniu, însă nu este acceptată peste tot. Iar Revolut a ajuns să devină cel mai valoros startup de finanțe din Marea Britanie, fiind urmat îndeaproape de Monese.

Editarea fotografiilor

Indiferent dacă ai iPhone sau telefon cu Android, Snapseed este aplicația pentru editarea foto cea mai populară oferind un control total utilizatorului. Adobe Lightroom CC este altă variantă pentru utilizatorii obișnuiți cu versiunea de PC. VSCO sau Prism sunt aplicații pentru fanii filtrelor creative.

Citește și: 3 aplicații pe care le folosesc pentru editarea fotografiilor de pe Instagram

Pentru pasionații de lectură

Scribd are una dintre cele mai mari colecții de cărți și audiobooks dintre toate aplicațiile și oferă și varianta de a le descărca pentru a le citi offline. Marvin 3 este o aplicație excelentă pentru a citi cărțile deja cumpărate sub forma de eBook, fiind integrată și în Goodreads. Acesta din urma este un fel de Imdb pentru cărți, putând să vezi tot ce a scris autorul tău preferat și să găsești propuneri de cărți din aceeași categorie.

Shopping

Tot mai multe magazine și restaurante au la rândul lor aplicații pentru telefon. Glovo, FoodPanda și Bolt sunt foarte populare în România pentru persoanele care vor să comande mâncare la ele acasă. Dacă vrei să cumperi lucruri în casă, Ikea oferă acum și varianta realității augmentate: cu ajutorul camerei vei putea plasa un produs în locul dorit pentru a vedea dacă se potrivește înainte să-l cumperi. Pentru cei care vor să-și cumpere îmbracăminte, aproape toate magazinele mari au dezvoltat aplicații pentru a le ușura clienților procesul de cumpărare online.

Pentru pasionații de sport

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea sportului există un număr mare de aplicații care să te ajute. ESPN sau Yahoo Sports oferă și știri, nu doar rezultate. Pentru această ultimă categorie ai varianta Livescore sau Flashscore. Dacă dorești articole de presă documentate, pentru pasionați, The Athletic este unul dintre cele mai bune la ora actuală. Însă accesul se face în baza unui abonament.

Streaming video

Creșterea vitezei internetului a făcut ca platformele de streaming să îți ia avânt. Filmele de la Hollywood sau serialele după care așteptai o săptămână pe un post TV se găsesc acum pe Netflix, HBO Go, Amazon Prime sau Disney+. Să nu uităm nici de YouTube Premium, abonamentul care oferă acces la conținutul exclusiv și care înlătură reclamele din aplicație.

Blogging

Prima aplicație pe care o instalează pasionații de blogging este WordPress pentru gestionarea propriului blog. Alte aplicații precum Feedly permit să fii la curent cu blog-urile preferate. Postările de pe acestea sunt strânge toate în același loc astfel că nu vei rata vreo articol pe care voiai să-l citești. Hootsuite este o altă aplicație extrem de utilă pentru creatorii de conținut, oferindu-le diferite funcții pentru organizare.


Sebastian Ujică
Experiența de 10 ani din lumea jurnalismului sportiv și pasiunea pentru lumea tech m-au împins spre Zoom by Vodafone. Scriu despre orice gadget sau smartphone care îmi iese în cale și abia aștept să văd cum se schimbă lumea cu ajutorul tehnologiei.


>