← Zoom out

Ce-și doresc cu adevărat utilizatorii de la un telefon mobil

„La banii ăștia, ar fi cazul să știe să facă și altceva…”. Este o frază pe care o spunem cam de fiecare dată când prețul unui produs ni se pare prea mare. O facem din invidie? Nu știu ce să spun, poate că da. Ne dorim acel produs, dar de multe ori prețul ne oprește din a face achiziția. Așa și în cazul unui telefon. Ai vrea să plătești 2.000 de euro pe un smartphone? Când ai fi dispus să dai această sumă și ce ți-ai dori de la acel telefon?

Oana Coșman in Inovație
31 Mar 2020  |  5 min
Ce-și doresc cu adevărat utilizatorii de la un telefon mobilCe-și doresc cu adevărat utilizatorii de la un telefon mobil
Let others know:

Join the conversation:
0

De-a lungul anilor telefoanele mobile s-au schimbat. Au evoluat în funcție de cerințele utilizatorilor și nu numai, transformându-se într-un mini calculator și cameră foto care încape într-un buzunar.

Telefonul a evoluat de la dispozitivul pe care-l folosim pentru a ține legătura cu prietenii și restul lumii, în aparatul foto cu ajutorul căruia surprindem orice moment al zilei, în sala de proiecție care ne ajută să ne destindem în timp ce călătorim. Telefonul va continua, tot mai mult, să ne țină și cardurile, ca să putem plăti rapid tot ce ne dorim.

În prezent, la nivel mondial există peste 3,5 miliarde de utilizatori de smartphone-uri, mai mult de 45% din populația globului având cel puțin un telefon inteligent.

În total, peste 4,78 miliarde de oameni au un telefon mobil, fie el inteligent sau nu, spun datele Statista, iar numărul celor care devin proprietarii unui telefon mobil crește constant.

De exemplu, cifrele companiei de consultanță Gartner prevăd o creștere a numărului de smartphone-uri vândute la nivel mondial până la finalul anului în curs cu 3 procente comparativ cu 2019. Adică, aproximativ 1,57 miliarde de telefoane noi vor fi vândute în acest an, fiind un an de creștere comparativ cu cel care a trecut, când vânzările de smartphone-uri au scăzut cu 2%.

Ce i-a făcut pe consumatori să amâne decizia de achiziție? Prețurile prea mari, în primul rând. Totodată, expectativa lansării terminalelor care susțin 5G și care vor avea și prețuri mult mai atractive (au fost anunțate și telefoane cu 5G care costă sub 300 de dolari).

De exemplu, în 2019, în multe țări europene dezvoltate, iPhone 7 (lansat în 2016) a fost terminalul de top dorit de consumatori (pe listă se află Germania, Spania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Norvegia, Portugalia, Franța, Finlanda și chiar și România.

Deci, utilizatorii au preferat o variantă mai veche de smartphone, dar care încă primește update-uri, în loc să mai dea peste 1.000 de dolari pentru un model mai nou.

La ce să ne așteptăm în 2020? Este foarte posibil ca nivelul de inovație adus de producătorii de telefoane mobile să nu fie suficient pentru a-i convinge pe consumatori să scoată mii de euro din buzunare.

Dar ce își doresc, concret, utilizatorii de telefoane mobile din toată lumea?

Din datele RescueTime, utilizatorii de smartphone-uri au ajuns anul trecut să petreacă, în medie, 3 ore și 15 minute pe dispozitive. Tot în medie, se pare că ne controlăm telefonul de 58 de ori într-o zi.

În acest context, potrivit Statista, durata de viață a bateriei este unul dintre cele mai importante criterii în funcție de care se face decizia de achiziție a unui terminal. La nivelul lui 2019 în Statele Unite, 95% dintre consumatori spuneau că doresc baterii care să țină mai mult.

Un studiu realizat de Global Web Index, tot la nivelul lui 2019, identifica durata redusă de viață a bateriei unui smartphone drept una dintre frustrările a 35% dintre utilizatorii de telefoane mobile din categoria mid-range (cu preț de până în 600 de dolari) și a 43% dintre consumatorii din categoria premium (care sunt dispuși să dea peste 600 de dolari pe un telefon mobil).

Însă, o baterie mai puternică transformă telefonul într-o „cărămidă” și, chiar dacă vrei să nu-ți încarci telefonul de 2 ori pe zi, s-ar putea să strâmbi din nas dacă îți face o gaură în buzunar. Este o chestiune de compromis.

O soluție pe care au adus-o din ce în ce mai mult producătorii de smartphone-uri este opțiunea de încărcare rapidă, ca să nu mai fii nevoit să aștepți ore în șir până poți folosi, din nou, telefonul mobil. Avem acest feature pe telefoane din gamele Samsung, Apple, Huawei, OnePlus și altele.

În același timp, capacitatea de stocare este un alt element important pe care 90% dintre consumatorii americani din studiul Statista l-au menționat ca decisiv în decizia de cumpărare.

În cazul studiului Global Web Index, 21% dintre utilizatorii terminalelor mid-range menționează spațiul de stocare ca fiind important, în timp ce 26% dintre utilizatorii telefoanelor premium văd în stocare o problemă.

Smartphone-urile vin cu o capacitate de stocare de 16, 32, 64 sau 128 de GB, acest spațiu conținând deja sistemul de operare și o serie de aplicații preinstalate.

Pentru a avea acces la un spațiu de stocare suplimentar, marea majoritate a terminalelor vin cu opțiunea de a insera un microSD. Și pentru că smartphone-ul tău este legat de internet, opțiunea unui serviciu cloud unde să-ți stochezi elementele importante pentru tine este în alt lucru pe care îl poți lua în considerare.

Ce-și mai doresc utilizatorii de telefoane mobile? Camere foarte bune. Calitatea camerei este importantă pentru 86% dintre utilizatorii intervievați pentru studiul Statista. De altfel, acesta este și motivul pentru care Huawei s-a bucurat de un succes atât de mare cu lansarea telefoanelor dotate cu camere Leica.

Smartphone-urile au înlocuit, într-un procent destul de mare, camerele digitale. De altfel, tot potrivit unui studiu Statista citat de CNN, între 2010 și 2019, vânzările de camere foto digitale au scăzut cu 87%.

Camera foto de pe un telefon mobil devine tot mai mult un element definitoriu pentru care utilizatorii aleg să facă achiziția.

În 2019, camerele de 48 de megapixeli pe smartphone-uri au devenit norma, în timp ce camerele de 64 de megapixeli au început să fie introduse și pe terminale din segmentul mediu de preț. Avem deja telefoane cu patru sau chiar cinci camere principale și cu o cameră frontală duală pentru selfie-uri mai bune.

Iar în acest an am putea vedea smartphone-uri cu 6 camere și cu 108 MP (deja Xiaomi a adus camera de 108 megapixeli pe modelul Mi Mix Alpha). Și cum capacitatea procesoarelor crește, Snapdragon 865 putând să ducă o cameră de până la 200 de MP, nu ne-ar mira să vedem în 2020 și telefoane care scot astfel de camere pentru imagini și filmări excepționale.

O chestiune de generații

Producătorii de telefoane au trecut într-un moment al experimentelor. Avem device-uri cu ecran pliabil și se testează capacități de scanare 3D și proiecții holografice. Le dorim? Acum poate nu există o piață pentru ele, dar așa numita categorie de early-adopters ar putea să le testeze.

Ceea ce este clar acum este faptul că generația tânără este mult mai dispusă să încerce tot felul de feature-uri noi, chiar dacă încă dorește de la un telefon acele trei elemente de bază despre care am vorbit mai devreme.

Așa că, potrivit Global Web Index persoanele cu vârsta între 16 și 24 de ani au o probabilitate de 3 ori mai mare comparativ cu grupa de vârstă 55-64 de ani să-și dorească un ecran cu proiecții holografice, de exemplu.

Și tot comparativ cu utilizatorii din grupa de vârstă 55-64 de ani, tinerii ar fi mult mai interesați de capacitățile de inteligență artificială pe care le-ar pune la dispoziție modelele de smartphone-uri din viitor.


Oana Coșman
Oana are o experiență de 14 ani în presa scrisă și online. Este editor start-up.ro, iar în trecut a lucrat pentru publicații de business precum Forbes România și Ziarul Financiar. Este pasionată de călătorii, adoră să descopere destinații noi și să afle poveștile oamenilor faini.


>