← Zoom out

Ce noutăți aduce Apple în viitorul sistem de operare iOS 14

Într-un eveniment WWDC 2020 keynote transmis în exclusivitate online, Apple a prezentat noile sale sisteme de operare pentru telefoane, tablete, smartwatch-uri, laptopuri și Mac-uri.

Echipa Zoom in iOS Tips, Trending
23 Jun 2020  |  5 min
Ce noutăți aduce Apple în viitorul sistem de operare iOS 14Ce noutăți aduce Apple în viitorul sistem de operare iOS 14
În timp ce iPhone 12 se lasă încă așteptat, Apple a venit cu o prezentare detaliată a viitorului sistem de operare iOS 14.
Let others know:

Join the conversation:
0

În timp ce iPhone 12 se lasă încă așteptat, Apple a venit cu o prezentare detaliată a viitorului sistem de operare iOS 14 care se va regăsi pe viitorul smartphone al gigantului american, dar și pe mai multe generații de modele existente deja pe piață.

Din luna iulie, iOS 14 va fi disponibil doar în varianta BETA dedicată exclusiv dezvoltatorilor, urmând ca varianta finală a acestui sistem de operare destinat smartphone-urilor să apară oficial în luna septembrie a acestui an. Acest sistem de operare este gratuit.

Care sunt noutățile din iOS14?

  • Widgets, care pot fi încorporate în zona de aplicații
  • App Library, o nouă interfață pentru aplicațiile sale
  • App Clips, o noutate absolută în universul aplicațiilor iOS
  • Siri a primit un upgrade cu integrarea serviciilor de traducere automată
  • Messages a fost îmbunătățit pentru o comunicare mai simplă cu prietenii
  • Maps va veni în ajutorul celor care merg cu bicicleta sau mașina electrică
  • Serviciul „picture-in-picture”
  • CarPlay și posibilitatea de a folosi un iPhone pe post de cheie pentru mașină
  • Securitate avansată pentru datele personale
  • Integrarea mai inteligentă a serviciilor de tip Smart Home

iOS 14 Widgets

iOS 14 home screen widgets

În cursa cu rivalul Android, această noutate este una fundamentală pentru Apple, care își propune să prindă din urmă un trend vechi.

Dintr-o abordare rigidă, în care ecranul telefonului era destinat exclusiv aplicațiilor, Apple le permite utilizatorilor de iPhone, pentru prima oară în istoria iOS, să integreze în ecranul principal al telefonului Widgets, adică interfețe diferite dedicate ale unor aplicații precum Weather, Calendar, Notes, dar și multe altele, care vor ocupa un spațiu mult mai mare din ecran și vor putea oferi informații customizate.

Dacă pentru utilizatorii de iPhone acest serviciu reprezintă o noutate absolută, pe Android se regăsește de foarte mulți ani.

iOS 14 App Library

iOS 14 App Library librăria de aplicații

Odată cu acest sistem nou de operare, Apple propune și un nou tip de organizare a aplicațiilor din telefon, grupate în foldere inteligente. De la fișiere dedicate pentru aplicațiile de socializare, pentru jocuri sau ultimele aplicații instalate, iOS 14 va putea genera și un folder cu aplicații recomandate în funcție de comportamentul fiecărui utilizator.

Practic, Apple va încerca să anticipeze nevoile utilizatorului și să ofere sugestii de aplicații care pot îi pot simplifica ziua.

iOS 14 App Clips

iOS 14 App Clips

De câte ori nu ai avut nevoie de o aplicație, dar nu ai vrut să o instalezi neapărat în telefon, din lipsă de spațiu sau pur și simplu din comoditate?

App Clips este un serviciu în premieră adus de Apple pe acest sistem nou de operare, care va permite utilizarea unor aplicații într-o varianta „light” fără a mai fi necesară și instalarea lor.

În descrierea oficială a acestui serviciu, Apple a prezentat posibilitatea a de închiria un scuter electric fără a mai instala aplicația dedicată în telefon. Pare un serviciu util pentru cei care obișnuiesc să folosească o aplicație o singură dată, iar apoi o uită în telefon.

iOS 14 Siri

iOS 14 Siri

Siri, asistentul inteligent dezvoltat de Apple, a primit un redesign în iOS 14. În primul rând, atunci când este accesat, serviciul Siri nu va mai ocupa tot ecranul telefonului. Apoi, Siri va putea trimite mesaje vocale către contactele tale, iar o altă noutate este serviciul de traducere automată prin recunoaștere vocală.

iOS 14 Messages

iOS 14 Messages

Serviciul de mesagerie de pe iPhone va începe să semene tot mai mult cu WhatsApp, dar va veni și cu alte noutăți importante. În iOS 14, un utilizator va putea prioritiza afișarea mesajelor în funcție de contacte, va veni cu 20 noi design-uri pentru Memoji, va permite menționarea unui singur utilizator într-un grup de mesagerie și notificarea în ecranul de blocare doar atunci când un mesaj îți este atribuit ție, un ultim punct extrem de util pentru cei care folosesc foarte multe grupuri de discuție și se simt nevoiți să le blocheze complet din cauza volumului prea mare de mesaje.

iOS 14 Maps

iOS 14 Maps

Apple Maps încearcă să câștige teren în fața competitorilor săi, Google Maps și Waze (aplicație deținută tot de rivalul Google), iar noul sistem de operare vine cu unele noutăți și în această privință, deși nu foarte utile pe piața din România.

Pentru cei care au mașină electrică, Apple Maps, cu ajutorul datelor live de trafic, va calcula rata de consum de curent a mașinii și rutele exacte pentru un șofer ca să ajungă la destinație trecând prin punctele de încărcare, dacă are nevoie.

Posesorii de biciclete vor primi informații despre benzile dedicate, dar și zonele în care sunt obligați să coboare de pe bicicletă pentru a traversa sau chiar pentru a o urca pe scări.

Din păcate, singurele orașe care pot furniza astfel de informații și se vor regăsi în noile servicii Maps sunt New York City, Los Angeles, San Francisco și alte câteva din China. Apple promite că acesta este doar începutul și va extinde serviciul în mai multe orașe la nivel global.

iOS 14 picture-in-picture

iOS 14 picture in picture

Iată o veste bună! Multitasking-ul era una dintre problemele principale din iOS în ultimii ani, iar Apple a răspuns, într-un final, acestei provocări.

Odată cu acest nou update, iOS 14 va permite, în premieră, vizualizarea unui videoclip în timp ce utilizezi alte aplicații. Mai mult, vei avea posibilitatea de a scoate clipul din ecran și de a păstra sunetul activ, pentru a putea asculta în continuare.

iOS 14 CarPlay

iOS 14 CarPlay

Odată cu acest serviciu, cheile mașinii vor deveni istorie. Și asta pentru că noul sistem de operare va permite deblocarea mașinii și chiar pornirea motorului folosind exclusiv un iPhone. Pentru început, Apple va testa serviciul în parteneriat cu BMW, care va introduce această posibilitate pe noul model Seria 5 din 2021.

Intimitatea și siguranța datelor personale în iOS 14

iOS 14 Securitatea datelor personale

Dintotdeauna, Apple a fost considerat un ecosistem închis, dar și mult mai sigur față de serviciile de tip open-source oferite de competiție. Viitorul sistem de operare permite utilizatorului să blocheze toate aplicațiile din telefon care folosesc servicii de tracking de date, dar și pentru microfon și camera foto.

Mai mult, din septembrie, iOS 14 va oferi posibilitatea de a de a împărtăși și localizarea aproximativă, nu numai exactă a userului.

iOS 14 Smart Home Control

iOS 14 Smart Home

Serviciul de Control Center din viitorul sistem de operare Apple va veni cu mai multe opțiuni pentru cei care au investit mult în dispozitive IoT pentru locuința lor. Practic, telefonul va deveni o interfață mult mai accesibilă de a controla device-urile din casă, furnizând și sugestii de automatizare a unor funcții.

Modele de iPhone compatibile cu iOS 14

iOS 14 telefoane compatibile

iOS 14 va fi disponibil tuturor modelelor de iPhone lansate din septembrie 2015 și până în prezent. Aceasta este o veste excelentă și pentru utilizatorii care au evitat să își facă un upgrade de telefon în ultimii ani.

*Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot să nu facă parte din oferta comercială curentă Vodafone. Conținutul acestui articol nu reprezintă poziția Vodafone cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate. Prețurile exprimate în articole și clipuri video fac parte din oferta comercială valabilă la data publicării și pot suferi modificări. 


Echipa Zoom
Zoom by Vodafone nu este despre tehnologie, ci despre ce poți face tu cu tehnologia. Și despre toate modurile în care tehnologia îți face viața mai ușoară. Zoom îți arată totul în detaliu. Ready?


>