Ce este LiDAR, tehnologia de pe camerele lui iPhone 12 Pro și Pro Max
iPhone 12 Pro și iPhone 12 Pro Max vin cu camere foto/video de ultimă generație, însă dincolo de specificațiile acestora, ele sunt ajutate și de un senzor LiDAR.


La scurt timp după ce Apple a anunțat lansarea noii game iPhone 12, mulți utilizatori s-au întrebat ce este LiDAR, tehnologia pe care producătorul american mizează pentru a duce experiența de fotografiere la următorul nivel.
Dacă ne uităm de aproape la modelele iPhone 12 Pro și Pro Max, vom observa un mic punct negru pe modulul camerelor foto de pe spate – acesta este senzorul LiDAR, un nou tip de senzor de profunzime, care ar putea îmbunătăți semnificativ calitatea pozelor.
Ce este LiDAR
LiDAR este o abreviere pentru „light detection and ranging”, iar conceptul există încă din anii ’60. Pe scurt, tehnologia LiDAR permite scanarea și cartografierea mediului înconjurător cu ajutorul unor raze laser și calculând apoi cât de rapid se întorc acestea. Folosită inițial pe avioanele militare, tehnologia LiDAR a devenit cunoscută drept sistemul care a ajutat misiunea Apollo 15 să cartografieze suprafața Lunii.
În ultimii ani, LiDAR a început să fie inclusă și pe mașinile cu pilot automat, unde ajută la detectarea obstacolelor sau obiectelor din mediul înconjurător, precum și a persoanelor din apropiere, sporind astfel siguranța automobilelor.
Pe măsură ce sistemele LiDAR au devenit tot mai mici, mai ieftine și cu acuratețe mai mare, s-a deschis și posibilitatea includerii lor pe dispozitivele mobile cu putere mare de procesare și sistem GPS – telefoane și tablete.
Ce înseamnă LiDAR pe iPhone 12 Pro și Pro Max
Senzorii de profunzime (ToF – time of flight) de pe smartphone-uri au devenit deja un standard pentru telefoanele lansate recent – acel efect de bokeh de pe camerele foto ale smartphone-urilor este dat de acest senzor.
Însă sistemul folosit pe iPhone 12 Pro și Pro Max promite să ducă acest tip de tehnologie la un nou nivel. Spre deosebire de ToF, care folosește un impuls de raze infraroșii pentru a mapa 3D mediul, LiDAR scanează mediul prin mai multe pulsații de laser, pentru o scurtă perioadă de timp. Acest lucru îi permite să „citească” mai bine mediul și să distingă între detalii mai bine.
La lansarea iPad Pro 2020, care beneficiază și ea de senzorul LiDAR, Apple spunea că această tehnologie, ajutată de mai mulți algoritmi de pe A12Z Bionic, permite o înțelegere mult mai detaliată a mediului înconjurător, ceea ce se traduce în fotografii mult mai bune.
Ce poți face cu noul senzor de pe iPhone 12 Pro și Pro Max
Apple promite că senzorul de profunzime LiDAR va îmbunătăți focusul pe lumină slabă, ceea ce înseamnă un night mode superior din toate punctele de vedere pe camerele Pro, în special în modul portrait pe lumină slabă. De asemenea, senzorul ar putea permite și adăugarea unei cantități mai mari de detalii 3D fotografiilor.
LiDAR permite și lansarea mai rapidă a aplicațiilor care folosesc realitatea augmentată(AR) și adăugarea mai multor detalii, cu mai multă acuratețe. Nu va însemna doar o experiență de gaming mai bună, dar va funcționa inclusiv pentru aplicațiile de shopping care se folosesc de realitatea augmentată.
Rămâne să testăm funcționalitatea și eficiența senzorilor LiDAR în Zoom reviews, însă până atunci putem spune că introducerea acestei tehnologii pe noile telefoane Apple este un pas înainte și ar putea revoluționa fotografia pe timp de noapte, dar și experiența imersivă de gaming în jocurile care se folosesc de AR.