← Zoom out

Cât de repede consumi 1GB de net pe smartphone-ul tău

Trăim într-o eră digitală, în care oamenii preferă să comunice mai degrabă prin aplicațiile de mesagerie instant, precum Facebook Messenger sau WhatsApp, decât prin apelurile telefonice.

Echipa Zoom in Trending
1 Feb 2021  |  6 min
Cât de repede consumi 1GB de net pe smartphone-ul tăuCât de repede consumi 1GB de net pe smartphone-ul tău
Foto: Shutterstock
Let others know:

Join the conversation:
0

Spre exemplu, un studiu recent arată că 76% dintre „millenials” preferă să comunice prin intermediul unor astfel de aplicații.

În plus, este mai convenabil să folosim smartphone-ul pentru navigarea pe internet, pe rețele sociale, pentru gaming, cât și pentru a viziona filme și seriale sau pentru verificarea e-mail-ului.

De aceea, datele mobile sunt un criteriu esențial atunci când alegi un abonament de telefonie mobilă. Pe cât de important este să ai suficiente date, pe atât de important este să ai flexibilitate în a-ți adapta abonamentul la nevoile tale, care se pot schimba de la lună la lună. Și chiar de la o săptămână la alta, dacă ai o urgență și trebuie să călătorești în străinătate.

Vodafone Flex este un abonament digital disponibil în aplicația My Vodafone, pe care îl poți activa rapid, fără contract sau documente fizice, fără sa te deplasezi la magazin sau să suni în call center.

Poți modifica abonamentul oricând vrei pe parcursul unei luni, ceea ce înseamnă 100% flexibilitate, fără limite și fără perioade fixe de schimbare a opțiunii pe care o vrei. În plus, îl poți anula oricând direct din aplicație, fără nicio taxă suplimentară.

Descoperă Vodafone Flex, abonamentul digital 100% flexibil

Iar dacă ești client al altei rețele, poți deveni simplu și rapid utilizator Vodafone Flex: cartela SIM ajunge direct la ușa ta, prin curier, iar portarea se face direct în aplicația mobilă My Vodafone.

Iar dacă nu ești sigur ce plan tarifar să alegi, iată câteva informații utile despre câte date mobile consumă cele mai frecvente activități pe smartphone:

Câte date mobile folosește, în medie, un utilizator

Conform unui raport al OFCOM privind piața comunicațiilor, publicat în septembrie 2020, o persoană a folosit în medie 2,9 GB de date mobile pe lună la începutul anului 2019, cu 34% mai mult decât în anul precedent. Până la sfârșitul anului 2019, datele publicate de OFCOM arată că media pe lună a ajuns la 3,6 GB, ceea ce înseamnă o creștere de 22%.

Studiul nu include cifrele pentru anul 2020, întrucât acest an nu este reprezentativ din cauza contextului în care ne-am aflat. Utilizarea datelor a crescut, având în vedere pandemia de Covid-19, dar studiul urmărește creșterea în condiții normale. Oricum, așteptările sunt ca utilizarea datelor să crească rapid în continuare.

Cât înseamnă 1 GB de date mobile?

Aceasta este cantitatea minimă de date mobile pentru a putea naviga pe internet , pentru a utiliza rețele sociale și pentru a verifica email-ul până la aproximativ 30 de minute pe zi. Nu este mult, dar este suficient pentru cineva care nu utilizează foarte mult telefonul.

Poți asculta 10 ore de muzică pe lună sau 20 de minute în fiecare zi, dar doar dacă nu mai folosești datele în alt scop.

Dacă vrei să vizionezi un film, 1 GB îți poate ajunge pentru maximum 2 filme într-o lună, la o calitate medie. În schimb, dacă vrei să vezi un film la rezoluție 4K, nu vei avea posibilitatea să-l termini.

Cât înseamnă 2 GB de date mobile?

2 GB pot fi suficienți pentru un utilizator care nu folosește frecvent smartphone-ul și are nevoie de date mobile doar pentru a naviga pe internet și pe rețelele sociale. 2 GB de date nu vor fi însă suficienți pentru un utilizator care vrea să vadă filme sau clipuri video și să facă streaming de muzică. Spre exemplu, cu 2 GB de date poți asculta 20 de ore de muzică într-o lună sau poți viziona 3 filme, însă la calitate scăzută a imaginii.

Cât înseamnă 4 GB de date mobile?

Cu 4 GB de date, poți naviga liniștit pe internet sau poți folosi rețelele sociale și e-mailul până la 3 ore pe zi. Dacă în schimb îți sunt de ajuns doar 40 de minute pe zi pentru aceste activități, poți adăuga și o oră pe zi pentru ascultat muzică. De asemenea, în loc de muzică, poți alege să vizionezi câteva filme, dar la oi calitate mai scăzută.

Cât înseamnă 8 GB de date mobile?

Cu 8 GB poți viziona clipuri video timp de 32 de ore la calitate scăzută sau 8 ore la calitate mare. Sau poți asculta muzică și poți naviga pe internet zilnic câte 40 de minute și poți vedea și câteva episoade din serialul tău preferat o dată sau de două ori pe săptămână.

Cât înseamnă 20 GB de date mobile?

Cu 20 GB poți asculta muzică zilnic 2 ore, poți naviga pe internet și pe social media încă 2 ore și poți vedea câte un episod din serialul tău preferat în fiecare zi. Dacă nu ești interesat de seriale, atunci poți naviga liniștit pe internet, pentru că nu vei rămâne fără date mobile.

Cu Vodafone Flex 7 primești 30 GB de internet 5G național

Cât înseamnă 50 GB de date mobile?

Cu 50 GB poți asculta muzică, naviga pe internet câteva ore pe zi și poți viziona filme în fiecare zi. Este mai mult decât are nevoie o persoană în mod normal, dar merită dacă nu ai Wi-Fi acasă la o calitate bună.

Cu Vodafone Flex 9 primești 100 GB de internet 5G național

Cât înseamnă 100 GB de date mobile?

Asta înseamnă aproape… nelimitat. Poți viziona filme la calitate mare timp de 50 de ore pe lună, iar la o calitate medie ajungi la 150 de ore. 100 de GB de date mobile înseamnă câteva ore bune de audio și video în fiecare zi și tot nu vei consuma întreaga cantitate într-o lună.

Cu Vodafone Flex 12 ai NELIMITAT internet 5G național

Navigare pe internet/Social Media

Fiecare pagină de internet sau de Social Media consumă, în medie, 1 MB de date mobile. Dacă timp de o oră dai scroll, ceea ce înseamnă aproximativ 50 de pagini, asta înseamnă 50 MB. Dacă faci acest lucru în fiecare zi, vei ajunge la 3 GB de date mobile consumate, doar pentru acest lucru. Totuși, s-ar putea să folosești mai puține date dacă te conectezi și la Wi-Fi.

Mesaje

Dacă vorbești destul de mult pe WhatsApp și Facebook Messenger, ai nevoie aproximativ de 150 MB pe zi, dar dacă mare parte din zi folosești Wi-Fi-ul, vei reuși să consumi sub 50 MB de date pe zi.

Muzică

Apple Music, SoundCloud, Spotify sau Amazon Music pot consuma și până la 100 MB de date pe oră, în funcție de serviciul ales și de calitatea redării. Ceea ce înseamnă 3 GB pe lună pentru acest lucru.

Streaming video

Vizionarea materialelor video pe Netflix sau Youtube depinde de serviciu și calitate. De exemplu, acest lucru poate fi controlat pe Netflix, unde 3 ore la o calitate scăzută înseamnă 1 GB sau o oră jumătate la calitate medie, iar o oră de high quality consumă 3 GB de date mobile.

Download apps

Aceasta nu este o activitate frecventă, iar dacă nu e ceva urgent o poți face când ai acces la Wi-Fi. Dar, dacă este o situație urgentă, recomandăm să verifici prima dată dimensiunea aplicației.

E-mail

Dacă folosești e-mail-ul în fiecare zi, vei ajunge la 150 MB pe lună. E-mail-ul folosește mai puține date decât multe alte aplicații și nu are trebui să te îngrijoreze doar dacă ai mai puțin de 1 GB de date pe lună în abonamentul tău.

Upload Photos

Acest lucru poate deveni o problemă doar dacă încarci mii de fotografii. În mod normal, atunci când încarci fotografii în cloud sau pe rețele sociale consumi în medie 10 MB/fotografie.

Video Calls

Skype sau Facebook au nevoie de 15 MB pentru 5 minute de video call. Așadar, dacă apelurile tale sunt destul de scurte, nu ai de ce să îți faci griji. Un apel video de o oră consumă 200 MB.

Hotspot mobil

Acest lucru înseamnă mulți GB de date mobile consumați. Chiar dacă doar navighezi pe iInternet, vei folosi versiunea full desktop a site-urilor și asta înseamnă mai mult decât versiunea pe smartphone.

La fel se întâmplă și în cazul vizionării de materiale video. Iar dacă, de exemplu, tableta ta e setată să facă update aplicațiilor atunci când este conectată la rețeaua Wi-Fi, atunci când vei face hotspot, trebuie să ai în vedere acest lucru. Dacă faci toate aceste lucruri, ai nevoie de minimum 20 GB de date mobile pe lună.

Concluzie

În concluzie, un utilizator mediu consumă cel puțin 6 GB de date lunar. Dacă îți petreci însă mult timp pe smartphone, te joci, te uiți la filme și seriale, faci streaming pe Spotify sau Apple Music, postezi frecvent pe rețelele de socializare, vei avea nevoie de cel puțin 30 GB de date mobile, astfel încât factura ta lunară să poată ține pasul cu tine.


Echipa Zoom
Zoom by Vodafone nu este despre tehnologie, ci despre ce poți face tu cu tehnologia. Și despre toate modurile în care tehnologia îți face viața mai ușoară. Zoom îți arată totul în detaliu. Ready?


>