← Zoom out

Bateria externă – cum o alegi în funcție de autonomie, putere, preț

Știm că s-a dus vremea telefoanelor tip Nokia 3310 cu baterie care ținea șapte zile, fără probleme. Diferența dintre atunci și acum este că în prezent smartphone-ul nu mai este util doar pentru apeluri, mesaje și Snake Game. Cu el faci plăți online, verifici Facebook-ul sau Instagram-ul, faci fotografii, îți organizezi programul, iei notițe. Așa că nici bateriile nu mai țin o săptămână.

Echipa Zoom in Devices
27 May 2021  |  4 min
Bateria externă – cum o alegi în funcție de autonomie, putere, prețBateria externă – cum o alegi în funcție de autonomie, putere, preț
Bateria externă este esențială atunci când călătorești sau foloseși intens smartphone-ul și nu ai o priză în apropiere | Foto: Shutterstock
Let others know:

Join the conversation:
0

Din acest motiv, au apărut și bateriile externe, un „must-have” mai ales în vacanțe sau când ai multe drumuri de făcut și nu vrei să stai cu grija că ți se descarcă telefonul.

Dacă dorești să îți cumperi o baterie externă și ești genul de utilizator care se documentează intens înainte să achiziționeze ceva ai nimerit unde trebuie. În acest ghid vei afla o serie de informații care îți vor simplifica decizia:

Ce sunt bateriile externe pentru telefon și de ce sunt utile

Ca design, bateria externă sau power bank-ul seamănă cu un hard-disk extern, doar că în loc de memorie pentru telefon, oferă energie și autonomie. Greutatea unei baterii variază în funcție de câți mAh are. Cu cât bateria are o capacitate mai mare, cu atât ea poate fi mai grea; poate depăși 200 de grame.

Bateria externă își dovedește utilitatea mai ales atunci când călătorești mai mult de o zi și știi că nu vei avea acces la o sursă de curent. Sau poate fi de folos dacă utilizezi intens telefonul și nu ai unde să îl reîncarci până la finalul zilei.

Tipuri de baterii externe în funcție de încărcare

baterie-externa-pret

Cum bateria externă nu funcționează pe baterii, periodic ea trebuie încărcată. În funcție de tipul de încărcare, cel mai des poți găsi:

  • Baterie externă cu încărcare USB sau micro USB – încărcarea bateriei externe se va face prin conectarea unui cablu USB la calculator sau laptop. Tipul acesta de baterii este des întâlnit pe piață, însă are dezavantajul că se încarcă destul de greu;
  • Baterie externă cu încărcare la priză – încărcarea bateriei externe se va face la priză, în același mod în care încarci un smartphone. Avantajul ei este că se încarcă mult mai repede decât prin USB;
  • Baterie externă cu încărcare solară – este dotată cu un panou fotovoltaic și este foarte practică dacă obișnuiești să mergi în zone fără electricitate, de exemplu dacă îți place să călătorești pe munte, dacă faci trasee lungi cu bicicleta. Însă, are dezavantajul că încarcă telefonul destul de încet.

În funcție de modul în care încarcă telefonul pot exista două tipuri de baterii externe: cele care încarcă smartphone-ul tău prin cablu și cele care încărca prin conectivitate wireless.

Cum alegi cea mai bună baterie externă pentru telefonul tău

Ca să îți simplifici alegerea, atunci când cumperi o baterie externă sau un power bank recomandat este să urmărești câteva criterii sau câțiva pași:

Verifică  autonomia bateriei externe

În articolul Top 12 telefoane cu baterie mare, în 2021, menționăm că unul dintre cele mai performante telefoane este Samsung S20 Ultra cu o baterie cu o capacitate de 5.000 mAh. Asta înseamnă că la o utilizare normală poți folosi telefonul 12-20 de ore fără să îl încarci.

La fel și în cazul bateriilor externe, ele au o capacitate măsurată tot în mAh. Cu cât această capacitate este mai generoasă, cu atât mai mult îți asigură un număr succesiv de încărcări. Dacă telefonul  are o baterie de 2.000 mAh, recomandat este să cumperi una de cel puțin 4.000 mAh  pentru a o putea încărca de câteva ori.

Partea mai puțin bună este că dimensiunea bateriei poate fi mai mare în cazul unei baterii cu autonomie mare. Dacă vrei o baterie externă pe care să o poți pune în bagajul de călătorie sau să o iei într-o excursie pe munte, probabil vei avea de ales între greutate mai mare sau autonomie mai slabă.

Verifică puterea de încărcare a bateriei

Cu siguranță te interesează și timpul sau viteza cu care se va încărca telefonul tău. Așa că, un alt criteriu pe care merită să îl urmărești când cumperi o baterie externă este amperajul, adică intensitatea unui curent electric exprimată în amperi. Ca exemplu, poți găsi:

  • Baterii cu amperaj ieșire 1A – are o putere maximă de 1000mAh / oră;
  • Baterii cu amperaj ieșire 2A – are o putere maximă de 2000mAh / oră;
  • Baterii cu amperaj ieșire 2.1A – are o putere maximă de 2100mAh / oră;
  • Baterii cu amperaj ieșire 3A – are o putere maximă de 3000mAh / oră;

Ceea ce înseamnă că dacă ai un telefon cu baterie proprie de 2000mAh și cumperi un încărcător portabil cu un amperaj de 2A, vei încărca smartphone-ul în aproximativ o oră. De asemenea, verifică dacă bateria este echipată cu LED-uri care indică momentul în care dispozitivul este complet încărcat.

Ține cont de compatibilitatea bateriei externe

Citește cu atenție descrierea bateriei, pentru a verifica cu ce tip de telefon este compatibilă. De exemplu, în cazul bateriilor externe wireless, ele funcționează doar pentru smartphone-urile care au tehnologia Qi.

Verifică numărul de porturi USB

Multe dintre bateriile externe au câte una sau două porturi USB. În cazul în care îți dorești să încarci mai multe device-uri în același timp, de la aceeași baterie te poți orienta către variantele cu trei porturi USB.

Mai ieftin poate fi mai scump

Nu în ultimul rând, costul este și el pe lista factorilor de decizie. În momentul în care te hotărăști să cumperi o baterie externă vei vedea că prețul este influențat de capacitatea, de brand, tipul de încărcare sau de materialele din care este fabricată. O baterie externă cu carcasă din plastic este mai accesibilă ca preț, dar se poate încinge mai repede și are o rezistență mai mică la șocurile mecanice.

Deci, se va deteriora mai ușor.  Poți alege un model cu o carcasă cauciucată sau din aluminiu. În ce privește brandul, deși nu este o garanție a rezistenței îndelungate, el indică o mai mare responsabilitate a producătorului față de calitatea bateriei externe.

Ca o ultimă recomandare, indiferent cât costă o bateria externă, merită să citești și review-urile lăsate de cei care au cumpărat deja produsul. În felul acesta îți poți face o părere despre avantaje, puncte slabe, durabilitate sau raportul calitate-preț.


Echipa Zoom
Zoom by Vodafone nu este despre tehnologie, ci despre ce poți face tu cu tehnologia. Și despre toate modurile în care tehnologia îți face viața mai ușoară. Zoom îți arată totul în detaliu. Ready?


>