Avantajele telefonului mobil în secolul 21
Trăim într-o lume dominată de smartphone-uri. Există 2,71 miliarde de telefoane mobile mai exact, în acest moment, conform Statista. Nu există nicio îndoială că smartphone-ul a devenit o parte integrală din viața oamenilor în secolul 21.


Odată cu lansarea primului iPhone, multe elemente din viața de zi cu zi s-au schimbat. Au apărut aplicațiile pentru rețelele de socializare, s-au înmulțit numărul app-urilor care permit comunicarea între utilizatori, iar acum ne este greu să ne imaginăm cum ar arăta viața noastră fără un telefon mobil. De asemenea, există aproximativ 14 milioane de slujbe în acest momente legate strict de industria telefoanelor mobile, conform The Mobile Economy.
România este pe locul 20 într-un top al numărului de smartphone-uri raportat la numărul de locuitori: 53,8% din populația țării deține cel puțin un smartphone. Avantajele telefonului mobil sunt multiple, însă principalul este următorul: fiecare utilizator are un mic computer în buzunar.
Avantajele telefonului mobil
Telefonul a fost inițial un mod de a conecta utilizatorii rapid. Apelurile vocale rezolvau o problemă importantă în trecut. Apariția smartphone-urilor a dus la o nouă eră: cea în care oricine poate afla o informație în orice moment își dorește. Și nu doar atât.
Dacă este nevoie de găsirea unui loc anume, poate fi folosit GPS-ul, prin intermediul unei aplicații. Dacă vrei să imortalizezi un moment, camera foto este indispensabilă. Toate rețelele de socializare au aplicații, astfel că este ușor să iei legătura cu un prieten. Smartphone-ul este folosit pentru gaming, pentru muzică, filme. Este o unealtă care oferă acces către divertisment.
De asemenea, există și multe avantaje pentru viața profesională a utilizatorilor de smartphone. În app stores găsești numeroase aplicații care te ajută să-ți organizezi timpul mai bine, să îți crești productivitatea, să comunici cu colegii mai simplu și rapid, să partajezi fișiere, să trimiți și să răspunzi la e-mailuri sau să îți gestionezi mai eficient bugetul.
O altă certitudine este legată de faptul că smartphone-ul poate să distragă atenția în momente nepotrivite. Una dintre cele mai mari dezbateri este legată de folosirea smartphone-ului la volan, o greșeală care poate fi fatală. Și utilizarea telefonului în școală este un subiect intens dezbătut. Pe de o parte, părinții vor să poată ține legătura ușor cu copiii, însă pe de altă parte, cei mici se obișnuiesc să interacționeze mai mult virtual, pot fi vulnerabili în fața pericolelor din mediul online, iar atenția le este uneori distrasă în timpul orelor.
Totuși, există multe beneficii pentru folosirea telefonului în școli, beneficii care nu pot fi ignorate cât timp acest lucru este făcut într-un mod educativ. Iată câteva avantaje ale folosirii telefonului în școli:
Lecții interactive
Dacă majoritatea oamenilor dețin în prezent un smartphone, numărul de computere în clasele școlilor este încă mic. Astfel, un mod prin care telefonul poate fi o unealtă pozitivă pentru profesori este prin intermediul lecțiilor interactive. Fie prin scanarea unui cod QR, fie printr-o adresă de internet ce poate fi adăugată în browserul de pe telefon, profesorii pot să le ofere copiilor un mod mai plăcut de a învăța anumite subiecte. Educația digitală este o metodă pentru elevi de a descoperi lumea din jurul lor și de a-i apropia de profesori.
Conectare rapidă a părinților
Înainte de existența telefonului mobil, părinții nu aveau prea multe variante pentru a-și contacta copilul. Erau nevoiți fie să sune la secretariatul școlii, fie să meargă până la școală. Acum, părinții pot fi conectați mult mai ușor la tot ce se întâmplă cu copilul lor și pot să intervină imediat în cazul unei urgențe, să țină legătura cu ceilalți părinți, cu diriginții și să fie mereu la curent cu activitatea copilului la școală.
Accesul la informație
Copiii cresc în prezent într-o lume dominată de smartphone-uri. Interzicerea lor în anumite contexte nu ar rezolva problemele, din contră. O educație mai bună în ceea ce privește pericolele dependenței de telefon ar reprezenta un element mult mai util decât ignorarea existenței acestei probleme. În plus, o educație legată de trierea surselor de informare este esențială, deoarece smartphone-ul oferă acces la internet, iar internetul conține multe surse care nu sunt reale sau credibile.
Cum a apărut primul telefon mobil
Primul apel cu un telefon mobil a avut loc în 1973, cu 10 ani înainte de apariția primului device. Un cercetător de la Motorola, Martin Cooper, l-a sunat pe Dr Joel Engel de la Bell Labs. A fost folosit un prototip pentru primul telefon mobil DynaTAC. Avea 1.1 kilograme și o lungime de 23 de centimetri. A fost primul pas în crearea unui telefon mobil. Apariția rețelei 1G a fost următorul pas. Mai întâi în Japonia în 1981, pentru ca apoi să ajungă în Suedia, Finlanda, Norvegia și Danemarca. La doi ani distanță ajungea și în SUA.
Primul telefon mobil a apărut pe 6 martie 1983. DynaTAC avea un preț de 3.995 de dolari în momentul lansării. Un proiect în care Motorola a investit 10 ani și 100 de milioane de dolari. Putea să fie efectuată o conversație de maxim 30 de minute înainte ca bateria să fie epuizată.
Ideea primului telefon mobil a fost ca acesta să fie utilizat în mașină. La 36 de ani distanță, telefonul mobil a devenit o necesitate, o obișnuință. În secolul 21, smartphone-ul oferă utilizatorilor o mulțime de avantaje, nu doar abilitatea de a efectua o convorbire de la distanță.