← Zoom out

Noul iPhone 13 este disponibil acum la precomandă. Ce noutăți aduce față de iPhone 12

De la iPhone 5 încoace, exceptând anul trecut, când seria iPhone 12 a fost lansată pe 13 octombrie, Apple ne-a obișnuit ca luna septembrie să vină cu ceva nou. Tradiția se păstrează și anul acesta. Iar fanii Apple pot marca în calendar ziua de 14 Septembrie: data oficială a lansării generației iPhone 13.

Echipa Zoom in iOS Tips, Lansări
16 Sep 2021  |  4 min
Noul iPhone 13 este disponibil acum la precomandă. Ce noutăți aduce față de iPhone 12Noul iPhone 13 este disponibil acum la precomandă. Ce noutăți aduce față de iPhone 12
Sursa foto: Apple
Let others know:

Join the conversation:
1

Smartphone-ul a fost lansat în cadrul unui eveniment ce a avut loc în Los Angeles. Cei curioși să vadă evenimentul, îl pot urmări pe Youtube: Apple Event — September 14.

Și, ca la orice lansare, principala întrebare care apare este: ce aduce nou iPhone 13? Cum se diferențiază de modelul anterior, iPhone 12? Iar aici venim cu câteva răspunsuri.  

Precomandă acum noul iPhone 13

Punctele forte ale lui iPhone 12

Așa cum menționam într-un articol anterior – iPhone 12 5G review –  iPhone 12 a fost aşteptat cu sufletul la gură de mulți fani Apple, dar nu numai. Asta s-a putut observa din precomenzile lui iPhone 12 care au depășit cu mult pe cele ale generației precedente. Făcând o scurtă recapitulare, printre motivele pentru care iPhone 12 a fost și este încă un smartphone apreciat, putem aminti:

 • designul minimalist care a cucerit fanii nostalgici să redescopere vechiul look al lui iPhone 4;
 • rezistența designului – carcasa telefonului vine echipată cu sticlă Ceramic Shield, o premieră în domeniul smartphone-urilor, un material de patru ori mai rezistent la cădere. Marginile telefonului sunt din aluminiu, sticla de pe spate este lucioasă, plăcută la atingere;
 • iPhone 12 5G vine și cu o bună rezistență la apă și praf, având rating IP68;
 • La capitolul display, iPhone 12 înlocuiește vechiul LCD Liquid Retina de pe generația 11, cu un OLED, Super Retina XDR, mai performant, cu luminozitate HDR;
 • Sistemul de camere, deși decent ( iPhone 12 vine cu două camere, un wide de 12 MP, f/1.6, 26mm și un ultra-wide 12 MP, f/2.4, 120˚, 13mm)  mizează foarte mult pe opțiunile Night Mode, plus alte opțiuni inteligente;
 • Bateria vine cu încărcare fast charging 20W, adică în 30 de minute de încărcare ai deja 50% baterie;
 • Iar la capitolul performanță, iPhone 12 este echipat cu un A14 Bionic, primul cip de 5 nanometri, cu 40% mai multe tranzistoare, pentru o baterie cu durată de viață mai mare.

Vezi oferta pentru iPhone 12 în shopul Vodafone

iPhone 13 comparatie cu iPhone 12

Puncte forte iPhone 13

Cum iPhone 12 este deja un smartphone echipat cu toate dotările necesare, mulți dintre noi suntem curioși să aflăm cu ce vine nou iPhone 13. Care sunt punctele forte ale lui iPhone 13?

Același design elegant și minimalist

La prima vedere, dacă așezi un iPhone 13  lângă un iPhone 12 vei sesiza cu greu diferențele, asta pentru că iPhone 13 păstrează ceea ce ne-a plăcut în mod special la generația 12: designul minimalist, elegant și făcut cu simț de răspundere. Mai exact, Iphone 13 este echipat cu un body de 146.7 x 71.5 x 7.7 mm, 174 g, acoperit cu Ceramic Shield – acel material din cristale nano-ceramice pentru o mai bună protecție. Ramele sunt tot din aluminiu. Este inclusă rezistența la apă și praf IP68, iar noile dispozitive iPhone 13 pot rezista la scufundare în șase metri de apă, timp de până la 30 de minute.

Display cu notch mai mic

La capitolul display, există o mică diferență față de modelul anterior. Notch-ul de pe display-ul lui iPhone 13 este cu 20% mai mic decât cel de pe generația 12, dar diferența este aproape insesizabilă. Ecranele încă au un decupaj în partea de sus, foarte vizibil, care integrează același sistem de autentificare facială Face ID. Apple a luat decizia de a nu adăuga un senzor Touch ID sub ecranul lui iPhone 13, astfel că Face ID rămâne singura opțiune de autentificare biometrică pentru iPhone.

Conectivitate mai bună

Conectivitatea 5G este inclusă în iPhone 13 pentru a te bucura de streaming video, apeluri FaceTime, gaming, la o calitate mai bună. Atunci când nu sunt necesare vitezele 5G, iPhone poate intra pe modul Smart Data tocmai pentru a păstra durata de viață a bateriei.

IPhone 13 acceptă WiFi 6 și Bluetooth 5.0 și include un cip U1 Ultra Wideband pentru conștientizarea spațială. Noile modele de iPhone 13 oferă suport dual eSIM și nu vin în mod implicit cu un SIM fizic, dar există încă un slot nano-SIM.

Memorie mai generoasă

Spațiul de stocare pe iPhone 13 începe de la 128 GB  memorie internă, cu 6 GB RAM și ajunge la 512 GB memorie internă. Potrivit MacRumors, pe iPhone 13 există un giroscop cu trei axe încorporat, un accelerometru, un senzor de proximitate, un senzor de lumină ambientală și un barometru.

Baterie mai performantă

Durata de viață a bateriei s-a îmbunătățit semnificativ datorită cipului A15 mai eficient. iPhone 13 oferă până la 2,5 ore mai multă autonomie față de iPhone 12.

Comparație iPhone 13 vs. iPhone 12: principalele asemănări și diferențe 

Comparând iPhone 13 cu iPhone 12, iată câteva specificații care se păstrează:

 • Dimensiunile body-ului rămân aceleași, 146.7 x 71.5 x 7.4 mm, diferența fiind că iPhone 13 cântărește cu 10 grame mai mult (174 g, în loc de 164 g);
 • Se păstrează rezistența la apă și praf IP68, iar noile dispozitive iPhone 13 pot rezista la scufundare în șase metri de apă, timp de până la 30 de minute;
 • Ambele modele de iPhone vin echipate cu sticlă Ceramic Shield, un material de patru ori mai rezistent la cădere. Marginile telefonului sunt din aluminiu, sticla de pe spate este una lucioasă, plăcută la atingere;
 • Dimensiunile display-ului sunt aceleași: 6.1 inches, 1170 x 2532 pixels, ecran Super Retina XDR OLED, HDR10, însă cu 28% mai luminoase pe iPhone 13 decât pe iPhone 12. 800 nits față de 625 nits;
 • Sistemul de camere este asemănător, excepție face poziționarea lentilelor pe spatele telefonului. iPhone 13 are cele doua camere (wide-ul și ultra-wide-ul de 12MP) poziționate pe diagonală, în timp ce iPhone 12 are camerele una sub alta;
 • Se păstrează încărcarea rapidă cu adaptor de alimentare de 20W, astfel că bateriile ambelor telefoane ajung la 50% în 30 de minute.

Ce îmbunătățiri aduce iPhone 13

Chiar dacă, așezate unele lângă altele iPhone 12 și iPhone 13 par identice, upgrade-urile importante sunt însă la interior.

Spațiul de stocare este mai mare. Pe iPhone 13 începe de la 128 GB și ajunge la 512 GB la capătul superior, în timp ce iPhone 12 oferă 64GB, 128GB și cel mult 256GB.

Durata de viață a bateriei s-a îmbunătățit semnificativ datorită cipului A15 mai eficient.  iPhone 13 oferă până la 2,5 ore mai multă autonomie decât iPhone 12.

Apple a prezentat noul procesor Apple A15 Bionic, un model cu 6 nuclee (2 performante și 4 eficiente), similar cu cel de anul trecut, care este construit pe 5nm.

iPhone 13 vine echipat cu sistemul de operare iOS 15 ce îți permite să rămâi tot timpul conectat fără erori sau întreruperi.


Echipa Zoom
Zoom by Vodafone nu este despre tehnologie, ci despre ce poți face tu cu tehnologia. Și despre toate modurile în care tehnologia îți face viața mai ușoară. Zoom îți arată totul în detaliu. Ready?


 • >