← Zoom out

Aplicațiile care mă monitorizează

Vlad Petreanu in Featured
4 Feb 2022  |  4 min
Aplicațiile care mă monitorizeazăAplicațiile care mă monitorizează
Sursa foto: Shutterstock
Let others know:

Join the conversation:
0

Recunosc că sunt slab – dar nu pe cântar. Am nevoie de sprijin tehnologic pentru a mă ține de rezoluțiile de Anul Nou – și nici așa nu-i prea ușor. Mă bazez pe trei aplicații ca să-mi monitorizez progresul – sau, măcar, să nu rămân prea mult în urmă.

(O paranteză, aici: cu expresia asta, “rezoluții de Anul Nou”, putem vedea cum evoluează limba chiar sub ochii noștri, nu întotdeauna într-o direcție fericită. “Rezoluție” este, în sensul folosit în preajma Revelionului, o preluare din engleză, unde înseamnă, într-adevăr, “hotărâre”, “angajament”. În română, însă, sensul termenului este de “hotărâre luată în urma unor dezbateri colective”, așa cum adoptă, de pildă ONU din când în când. Deci nu prea putem spune că am adoptat “rezoluții de Anul Nou”, decât, cel mult, în urma unor dialoguri în oglindă și dezbateri cu propria conștiință, că doar conștiința e interlocutorul nostru cel mai vorbăreț și mai exigent, care ne și judecă, cu celeritate, când ne abandonăm angajamentele. 

Ah, și încă ceva, că panta etimologiei este lungă cât toată istoria civilizației, și odată intrat pe ea, greu să te mai oprești: nici englezii n-au inventat, ei, cuvântul “resolution”, că l-au preluat din latină via franceza veche. Doar că latinescul “resolutio” este mai degrabă despre a separa, a descurca, a desface, chiar a relaxa ceva. Destul de departe, ba chiar contradictoriu, cu ideea modernă de “hotărâre fermă”, nu?)

Revenind.

Cele trei aplicații despre care vorbesc monitorizează, în mare, câte calorii mănânc, câte calorii consum și cât de bine dorm.

Evident, mănânc mai mult decât am nevoie, consum mai puțin decât trebuie și dorm mai prost decât e recomandabil. De aici, și hotărârile mele de Anul Nou: să îmbunătățesc, cumva, toate aceste trei categorii.

Iată și aplicațiile respective – cu precizarea că eu le folosesc pe iPhone și Apple Watch, că asta am, dar sunt sigur că au și variante de Android, așa că marca dispozitivului chiar nu contează, cât timp oferă, în acest caz, același gen de servicii (în shop-ul Vodafone găsești o mulțime de telefoane bune pe care le poți cumpăra și în rate, dacă vrei, așa că uite cum a mai dispărut o scuză ca să nu rămâi motivat).

Pentru monitorizarea caloriilor pe care le consum, folosesc de foarte multă vreme, deja, MyFitnessPal. Aplicația are variantă free și plătită, și poate fi integrată cu aplicația nativă Health de pe iPhone, ca să ia în considerare, automat, și caloriile consumate peste zi. Principalul avantaj MyFitnessPal este baza de date uriașă, care-ți permite să afli numărul de calorii, dar și cantitatea de carbohidrați, proteine, grăsimi etc. a aproape oricărui aliment sau mâncăruri gătite, conform cantității pe care o înfuleci. În afară de lista interminabilă și indexabilă de ingrediente, alimente și feluri de mâncare, aplicația poate scana codurile de bare de pe ambalaje, preluând de acolo toate datele necesare. De vreo trei ani, de când folosesc MyFitnessPal, mi s-a întâmplat foarte rar să nu găsesc ceva.

Sursa: Print Screen aplicatie Petreanu

Apoi, folosesc aplicația Health, nativă pe iPhone, ca să-mi măsor efortul fizic. E integrată cu Apple Watch, așa că măsoară cam tot ce fac eu în privința exercițiilor – fie că merg pe jos, fie că înot sau alerg pe loc, pe eliptică. Evident, niciodată nu-i suficient cât fac, dar măcar sunt animații foarte drăguțe pe ceas când se-ntâmplă să ating câte un obiectiv. Datele din Health sunt preluate de MyFitnessPal, așa că am, aici, oportunitatea unor negocieri cu mine însumi: dacă am stabilit că pot mânca 2000 de calorii pe zi, iar 40 de minute pe eliptică echivalează cu un consum de 500, înseamnă că pot să mănânc ceva bun, în plus, până la 2.400 de calorii. E ceva care stimulează automotivarea.

Sursa: Print Screen aplicatie - Petreanu

În fine, a treia aplicație a venit cu un gadget destul de scump, pe care l-am pândit ceva vreme și pe care mi l-am făcut cadou de Crăciun – mă rog, tehnic, mai devreme de Crăciun, dar acolo s-a considerat că este alocat 🙂 E vorba de un Oura Ring, un inel inteligent, care monitorizează și evaluează în principal somnul, dar furnizează și o mulțime de date secundare privind ritmul cardiac și variația lui, temperatura corporală, activitatea fizică etc. Oura mi-a confirmat ceea ce bănuiam demult: oricâte eforturi de organizare fac, programul meu de lucru mă împiedică să dorm suficient, ceea ce, pe termen lung, este probabil cea mai îngrijorătoare tendință în privința sănătății personale. Aici, rezoluția de Anul Nou e chiar complicat de respectat, dar de aceea suntem ființe raționale, ca să găsim căi pentru atingerea unor obiective.

Sursa: Vlad Petreanu

Toate astea sunt drăguțe și distractive, dar întrebarea fundamentală este dacă avem nevoie, în viețile noastre, de astfel de aplicații și de dispozitivele smart care le fac posibile?

Aici, desigur, fiecare răspunde pentru sine. Eu, unul, cred că e o greșeală să te lași stăpânit de toate gadgeturile care ne sunt azi accesibile. Ele trebuie să rămână elemente de confort, pe care le folosim ca să ne îmbunătățim viața, nu să ne-o alterăm.

Însă dispozitivele smart (telefoane, ceasuri, benzi, inele șamd) descriu prezentul – și, din când în când, și viitorul – or, dacă vrem să trăim din plin, nu-i rău să fim și conectați la lumea prezentului.

Se poate fără ele? Fără nicio îndoială, așa cum se poate și fără scaune încălzite la mașină, aer condiționat în casă sau apă caldă la robinet, că doar omenirea a supraviețuit milenii fără. Dar mai bine cu, decât fără, nu?


Vlad Petreanu
Sunt jurnalist din 1990. Am început la ziar, pe vremea când ziarele se tipăreau în tipografii cu plumb, pe rotativă. Am continuat la televiziune, când televiziunea privată abia apărea în țara noastră. Acum fac radio, cel mai sincer mediu jurnalistic pe care l-am cunoscut până acum. Am blogul meu încă din 2007. Încă mai sper c-o să pot scrie chiar zilnic pe el. Am câteva zeci de mii de urmăritori pe rețelele mele sociale. Niciodată interacțiunea cu cei pentru care scriu, filmez sau înregistrez n-a fost mai directă. Îmi place la nebunie meseria mea.


>