← Zoom out

Aplicarea foliei de sticlă pe telefon. Cum se face corect

Aplicarea foliei de sticlă pe ecranul telefonului nu este o garanție că display-ul nu se va mai sparge dacă este scăpat pe suprafețe dure sau lovit, însă aceasta este cea mai eficientă soluție pentru utilizatorii care vor să își ferească smartphone-ul de zgârieturi inestetice.

Sebastian Ujică in Trending
11 Feb 2020  |  3 min
Aplicarea foliei de sticlă pe telefon. Cum se face corectAplicarea foliei de sticlă pe telefon. Cum se face corect
Let others know:

Join the conversation:
0

Protejarea ecranului cu o folie de sticlă este un pas esențial, pe care este bine să îl faci imediat cum ai scos telefonul din cutie.

Mulți utilizatori întâmpină greutăți când încearcă să aplice singuri folia de sticlă pe telefon. Mai jos îți arătăm cum se face pas cu pas aplicarea foliei pe ecranul smartphone-ului și ce greșeli trebuie să eviți.

Această măsură de protecție a telefonului nu îl va face indestructibil, dar te poate feri în unele cazuri de costurile mari ale reparației unui ecran spart. În plus, folia de sticlă temperată oferă și multe alte beneficii.

În primul rând, rezistența la temperatură ridicată este mult superioară display-ului de pe smartphone, vizibilitatea în exterior este îmbunătățită chiar și când lumina este puternică, senzația la atingere este una extrem de plăcută în cazul foliei de sticlă temperată. De asemenea, reflexiile sunt reduse cu ajutorul acesteia.

Ce este sticla temperată

Nu orice folie aplicată pe telefon este una bună din punct de vedere calitativ.  Aceasta a apărut cu mult înainte de telefoanele mobile, fiind folosită în diverse moduri, inclusiv pentru geamul automobilelor. Sticla temperată este trecută în mod repetat printr-un proces de încălzire până la temperaturi de peste 500 de grade și răcită apoi rapid cu curenți de aer.

Există însă mai multe aspecte care fac ca o folie de sticlă temperată să fie una de calitate. În primul rând, grosimea. Cu cât este mai mai subțire, cu atât mai bine. Cea de 0.33mm este cea mai populară, însă există și varianta de 0.2mm. Procesul de tăiere este și el foarte important, iar cel 3D Arc Edge este cel mai bun. O funcționalitate importantă pe care folia de sticlă temperată o are este aceea de respingere a petelor de ulei de pe mâini, ceea ce face ca amprentele să nu fie o problemă pe folie.

Folia se aplică pe ecranul telefonului și rămâne prinsă cu ajutorul unui strat de adeziv: AB Glue este cel superior, în timp ce tratamentul cu plastic poate duce la apariția bulelor de aer și infiltrarea prafului pe sub folie.

Pentru ca folia să fie una de calitate este importantă ca în specificațiile acesteia să scrie că este „shatterproff” – rezistentă la șocuri. Astfel, chiar și în cazul în care suferă daune, nu se fărâmițează. Un alt aspect este legat de transparență: aceasta trebuie să fie de peste 90%. Duritatea foliei trebuie să fie între 6H și 7H, sau chiar 9H.

Pentru a aplica folia de sticlă pe display-ului smartphone-ului în mod corect trebuie urmați câțiva pași.

Degresarea ecranului

Primul pas este legat de curățarea completă a display-ului telefonului. Acesta trebuie degresat și apoi să nu mai fie atins în vreun fel în momentul aplicării foliei de sticlă temperată, pentru a nu lăsa amprente sau semne din amestecul uleiului de pe degete cu adezivul de pe folie.

Centrarea sticlei

Odată fixată, folia nu este ușor de dat la o parte. Astfel, este foarte important ca folia să fie aplicată drept deasupra display-ului, cu atât mai mult în cazul în care este vorba de una care nu acoperă display-ul până la extremități și este vizibilă.

Aplicarea foliei

Odată ce a fost așezată folia în partea de jos, aceasta trebuie pur și simplu fixată și se va lipi de display fără probleme și fără bule de aer. Ștergerea ulterioară a foliei cu un material din micro-fibră reprezintă ultimul pas necesar.

Trucuri și sfaturi

Folia din sticlă temperată protejează în cele mai multe situații telefonul, astfel că display-ul este în siguranță sub aceasta. Însă aceasta nu poate proteja o altă zonă vulnerabilă a smartphone-urilor: colțurile. Astfel, utilizarea unei carcase de silicon mai rezolvă o problemă importantă pentru utilizator.

În cazul în care folia se deteriorează și trebuie înlocuită, ea poate să fie scoasă cu ușurință, însă este necesară puțină atenție pentru a nu provoca daune display-ului.

Primul pas este încălzirea ușoară a foliei cu ajutorul unui foehn, pentru ca adezivul să fie slăbit. Apoi, cu o lamă subțire se începe desprinderea ușoară de pe fiecare margine până la eliberarea completă.

Un alt lucru important este legat de curățarea în mod corect a foliei de sticlă temperată: nu trebuie folosită nicio substanță chimică, cel mult apă în combinație cu puțin săpun lichid.

Atenție mare la cantitatea de apă folosită deoarece există telefoane care nu sunt rezistente la apă. Curățarea finală trebuie făcută mereu cu o micro-fibră curată.


Sebastian Ujică
Experiența de 10 ani din lumea jurnalismului sportiv și pasiunea pentru lumea tech m-au împins spre Zoom by Vodafone. Scriu despre orice gadget sau smartphone care îmi iese în cale și abia aștept să văd cum se schimbă lumea cu ajutorul tehnologiei.


>